search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:20
MENU CLOSE

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στα 117 τα κρούσματα – Κλείνουν σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια

12.03.2020 16:27
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στα 117 τα κρούσματα - Κλείνουν σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια - Media

 

Σε 117 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας εκ των οποίων 10 “ορφανά”, ενώ άλλα 15 διερευνώνται ακόμα. 

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε στην επίσημη ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στα νεότερα κρούσματα είπε ότι αυτά ανέρχονται σε 18 και συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 117, συμπεριλαμβανομένου και του 66χρονου που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Από τα κρούσματα αυτά 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά», που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα και δεν γνωρίζουμε την πηγή μετάδοσης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι 15 πιθανά κρούσματα διερευνώνται, ανέφερε ότι 3 ασθενείς, ένας επιπλέον από χθες, νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ, και 2 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή για τις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις επόμενες 15 ημέρες, ανακοινώνει τα εξής:

Θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί, κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα εντείνονται και εξήγησε ότι κλειδί στον έλεγχο διασποράς του ιού, αποτελούν οι συναθροίσεις. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη». Ο κ. Τσιόδρας, είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και ως ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει χωρίς βέβαια να λέμε ότι ο ιός δεν έχει διασπαρθεί στην κοινότητα. «Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά αλλά τόνισε ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας». Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μένουμε σπίτι μας με ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και διευκρίνισε ότι οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν θα έχει πλέον νόημα να εξετάζονται για αυτόν. «Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

Λίγο νωρίτερα, η λοιμωξιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου ισχυρίστηκε ότι τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 133.

Έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση ώστε να προσληφθούν με τις διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας, απηύθυνε νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ την άμεση επέμβαση των εισαγγελέων της χώρας όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας από τους συναδέλφους του πανελλαδικά.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι “ήρθε η μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης” για τον κορωνοϊό που θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες και κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη, προσθέτοντας πως στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, τους ανθρώπους που εργάζονται στα εργαστήρια, όλους όσους συνεισφέρουν στη δημόσια και ιδιωτική υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος θάνατος ανακοινώθηκε και στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας. Ο 66χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου με επιπλοκές από τον κορωνοϊό εξέπνευσε τα ξημερώματα. Είχε διαγνωστεί θετικός μετά από ταξίδι στους Αγίους Τόπους. 

Ακόμη δύο περιστατικά είναι διασωληνωμένα και η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Περίπου οι μισοί ασθενείς που έχουν καταγραφεί, νοσηλεύονται, με ήπια συμπτώματα. 

Εν τω μεταξύ, απέπλευσε από το λιμάνι της Λήμνου, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Myconos» που παρέμενε από το βράδυ της Τετάρτης στο νησί, μετά την αναφορά ότι μέλος του πληρώματος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα για κορωνοϊό. Τελικά δεν  είχε προσβληθεί από τον ιό. Τα αποτελέσματα από το δείγμα που ελήφθη από τον ναυτικό και μεταφέρθηκε για εξέταση στο ΑΧΕΠΑ, βγήκαν το μεσημέρι και ήταν αρνητικά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:19