search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57
MENU CLOSE

Μαχαιρίτσας: «Τέτοιο βομβαρδισμό φόβου δεν έχω ξανανιώσει στη ζωή μου»

25.06.2012 18:22
Μαχαιρίτσας: «Τέτοιο βομβαρδισμό φόβου δεν έχω ξανανιώσει στη ζωή μου»  - Media

Συνέντευξη στη Δώρα Αμαραντίδου

Ευθύς, αυθόρμητος, άμεσος. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ιντριγκάρει τον συνομιλητή του με τον τρόπο που λέει τις απόψεις του. Ορθά – κοφτά, χωρίς υπεκφυγές. Έτσι όπως επί 30 χρόνια ερμηνεύει τα τραγούδια του πάνω στη σκηνή.

Συνέντευξη στη Δώρα Αμαραντίδου

Ευθύς, αυθόρμητος, άμεσος. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ιντριγκάρει τον συνομιλητή του με τον τρόπο που λέει τις απόψεις του. Ορθά – κοφτά, χωρίς υπεκφυγές. Έτσι όπως επί 30 χρόνια ερμηνεύει τα τραγούδια του πάνω στη σκηνή. Χωρίς πολλά χαμόγελα, μιλώντας τη γλώσσα της ειλικρίνειας. Σε λίγες μέρες, στις 9 Ιουλίου, θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, μαζί με δεκάδες συναδέλφους του από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα, όπου θα σχηματίσει μαζί τους ένα μωσαϊκό μεσογειακών ήχων. Ο τόπος και η χρονική συ­γκυρία για μια τέτοιου ύφους συναυλία είναι που μετράνε για την επιτυχία της. Τώρα που «μας χωρίζουν σε Βόρειους και Νότιους Ευρωπαίους, τώρα που οι Βόρειοι προσπαθούν να μας εξαθλιώσουν, μόνο μαζί μπορούμε να αντέξουμε» υποστηρίζει και ξεδιπλώνει τις σκέ­ψεις του για την έκρυθμη πολιτική και κοινωνική κατάσταση του τόπου.

Με ποια λέξη προσδιορίζετε το νόημα αυτής της συναυλίας; Ποιο το περιεχόμενό της;

«Μαζί» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον σκοπό αυτής της συναυλίας. Στην εποχή που ζούμε, θεωρώ καθοριστικό το «μαζί» για να αντέξουμε. Αυτή η συνεύρεση τόσο πολ­λών σημαντικών καλλιτεχνών με τον κόσμο, Ελλήνων και ξένων, θέλω να αποτελέσει μια απόδειξη ότι υπάρχουμε και ότι αντιστεκόμαστε απέναντι στην κατάθλιψη. Θα παιχτούν κομμάτια από τον πρόσφατο δίσκο μου «Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσό­γειο», αλλά όχι μόνο αυτά. Προσωπικά, θέλω οπωσδήποτε να ακούσω και δυο – τρία τραγούδια του Ανταμό, του Κριστόφ, του Τονίνο Καροτόνε. Επίσης δεν γίνεται να μην παίξουμε τραγούδια που είχα κάνει πριν από 10 χρόνια με τον Μπραντουάρντι, όπως «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η Γυναίκα». Να σας πω ότι θα έχουμε και επιπλέον εκπλήξεις. Θα έρθουν κι άλλοι φίλοι μου καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Επί τρεισήμισι ώρες ο κόσμος θα ευχαριστηθεί. Το Καλλιμάρμα­ρο το πληρώνουμε χρυσό, αλλά επειδή γράφτηκαν κάτι μπούρδες, έχω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία κρατική ή δημοτική επιχορήγηση, ούτε του ενός ευρώ.

Τι κοινό έχει η ελληνική μουσική με αυτήν των Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων τροβαδού­ρων που θα συμμετάσχουν στη συναυλία σας;

Το φως και το γαλάζιο της Μεσογείου. Κοιτάξτε, αν και μεγάλωσα με τη μουσική του Γούντστοκ, αυτήν τη μουσική τη θεωρώ περισσότερο δική μου. Τα μεγαλύτερα από μένα αδέλφια μου είχαν 45άρια δισκάκια και από εκεί πρωτοάκουσα τον Ανταμό και τον Κριστόφ, όταν ήμουν πολύ μικρός. Μεγάλος πλέον άκουσα τον Άντζελο Μπρα-ντουάρντι, με τον οποίο και συνεργάστηκα, καθώς και άλλους Ιταλούς τραγουδο­ποιούς. Τότε διαπίστωσα ότι αυτή η μουσική είναι περισσότερο κοντά μου απ’ ό,τι η ροκ που άκουγα τόσα χρόνια. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτά τα τραγούδια, μαθαίνοντας την ιταλική και τη γαλλική γλώσσα. Δεν λέω, ακούω ακόμα τη μουσική των Pink Floyd, είναι υπέροχη, εκκωφαντική, αλλά ξέρω ότι… οι άγγελοι θα ζουν για πάντα στη Μεσόγειο.

Σε ποιους αγγέλους αναφέρεστε;

Ο Ρίτσος, ο Γκάτσος, ο Θεοδωράκης, ο Τσαρούχης, ο Νταλί, ο Μπουνιουέλ, ο Μπραντουάρντι, ο Μπατίστι, ο Λούτσιο Ντάλα και τόσοι άλλοι άνθρωποι των τεχνών και του πνεύματος, που έδρασαν στη Μεσόγειο – οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν φύγει απ’ τη ζωή – είναι οι άγγελοι της Μεσογείου.

Αυτή η συναυλία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια μουσική σύμπραξητου ευρωπαϊκού Νότου;

Ασφαλώς! Και αυτή ήταν η βασική ανάγκη που με ώθησε στον προγραμματισμό της. Ξέρετε, έχω την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι του Βορρά πολεμάνε να μας πεθάνουν για να ζήσουν αυτοί καλύτερα. Μας έχουν δημιουργήσει μια τεράστια αρνητική διάθεση, προσπαθώντας να χωριστούμε σε Βόρειους και Νότιους Ευρωπαίους! Έχω φτάσει σε σημείο να βλέπω Ολλανδούς, Αυστριακούς, Γερμανούς και να μου γυρίζουν τα άντε­ρα. Όλη μου τη ζωή ήθελα να την περνώ, δεξιά και αριστερά, σε διάφορα μέρη του κόσμου, χαζεύοντας με ενδιαφέρον τους γύρω μου, απ’ όποια χώρα και να είναι. Αυτό ήταν το μεράκι μου. Αλλά πλέον ειδικά αυτοί οι Γερμανοί μου έχουν δημιουργήσει μια τέτοια απέχθεια… Δεν τρώγονται με τίποτα! Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος μου στη Γερμανία και όταν μου το είπαν, τους ρώτησα: «Τι θέλετε και κυ­κλοφορείτε τον δίσκο εκεί;». Μου είπαν «Μα, η Γερμανία είναι τεράστια αγορά». Κοίτα να δεις, τι τραβάμε τώρα! Γιατί μας έφτασαν στο σημείο να τους μισούμε;

Αυτή η απέχθεια, πουλέτε, μεταξύ Βορείων και Νοτίων πολιτών πώς έχει καλλιεργηθεί; Κάποιοι ισχυροί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ορισμένοι διεθνείς δημοσιογραφικοί κύκλοι δεν παίζουν το παιχνίδι τους;

Σίγουρα και παίζουν το παιχνίδι τους και δεν σταματάνε, οι κερατάδες, μέχρι να βγά­λουν από τη μύγα ξίγκι. Ο στόχος τους είναι ένας: Θέλουν να εκμεταλλευτούν το φως της Μεσογείου με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Θέλουν να απλώσουν τα χέρια τους και να τσαλαβουτούν εδώ. Σου λέει «ευκαιρία είναι!». Αλλά δεν είναι έτσι. Κανείς δεν μπορεί να μας αρπάξει το φως μας. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τη διάθεση για ζωή. Μου είχε πει μια φορά ο Διονύσης Τσακνής και είχε δίκιο: «Έχω βάλει ένα λιθαράκι στο ελληνικό τραγούδι, το “Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον”. Αυτό το τραγούδι δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς, είναι δικό μου». Αυτό συμβαίνει και με την Ελλάδα. Η ιστορία της δεν ξεγράφεται και αυτή καθορίζει το παρόν της.

Ποιο είναι το συμπέρασμά σας από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου;

Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δόθηκαν βάσει της τρομοκρατίας που υπέ­στη ο ελληνικός λαός τις τελευταίες 20 μέρες. Τέτοιο βομβαρδισμό φόβου δεν έχω ξανανιώσει στη ζωή μου. Τον κόσμο, κυριολεκτικά, τον έχουν τρελάνει. Και η άνοδος του ποσοστού της Χρυσής Αυγής είναι ένα δείγμα ότι ο κόσμος έχει μουρλαθεί και δεν ξέρει κατά πού να πάει. Και εγώ ένας από τους μουρλαμένους είμαι, γι’ αυτό και αποφεύγω να νουθετώ. Αλλά, λυπάμαι που το λέω, τα τηλεοπτικά κανάλια έπαιξαν φρικτό ρόλο σε αυτό το παιχνίδι. Είδα δύο φορές στον ΑΝΤ1 μια εκπομπή με τις συνέπειες που θα έχουμε αν βγούμε απ’ το ευρώ και μου σηκώθηκε η τρίχα. Λες και τελείωνε η ζωή μας την επόμενη μέρα! Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί απ’ όσους είδαν αυτήν την εκπομπή, και Νέα Δημοκρατία να μην ήθελαν να ψηφίσουν, την ψή­φισαν από τον φόβο τους μήπως πάμε στη δραχμή. Ενώ άλλοι από αντίδραση δεν ψήφισαν Δεξιά, διότι δεν άντεξαν τόση τρομοκρατία. Τι να πω στη Νέα Δημοκρατία; «Εντάξει, ηρεμήστε! Θα κάνετε κυβέρνηση, όπως τη θέλετε! Γιατί, απ’ ό,τι κατάλαβα, και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να κάνουν κυβέρνηση». Έτσι τώρα είναι… όλοι ικανοποιημένοι.

Τι περιμένετε από μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Το θέμα είναι τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Θα λειτουργήσει με προοπτική να πάρουμε ανάσα ή θα συνεχίσει αυτό το βιολί, εξαπατώντας τον κόσμο; Πάντως να έχετε υπόψη ότι των Βορειοευρωπαίων το αυτί, ούτως ή άλλως, δεν ιδρώνει. Έχω την αίσθηση ότι ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να υπογράψει… κάποιο χαρτί για να μας δώσουν την επόμενη δόση. Όσο και να τους εξηγήσουμε ότι με τέτοια λιτότητα στο τέλος θα διαλυθούμε και δεν θα πάρουν τα λεφτά που τους χρωστάμε, αυτοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Μας μιλούν για επενδύσεις. Μα πώς να κάνεις επενδύσεις, εάν δεν υπάρχει κόσμος να αγοράζει; Είναι ξεκάθαρο γιατί οι δανειστές μας συμπερι­φέρονται έτσι. Δεν θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αλλά να πατήσουν το ποδάρι τους στην Ελλάδα. Αυτό είναι που τους ενδιαφέρει.

Δηλαδή μόνο μαυρίλα διακρίνετε για το μέλλον;

Γιατί, εσείς βλέπετε κάτι καλύτερο; Κάποια στιγμή, όταν ο κόσμος θα πεινάσει και δεν θα έχει τίποτε πλέον, θα τους κυνηγήσει όλους αυτούς που του ρουφούν το αίμα. Θα γίνει μια καθαρά κοινωνική επανάσταση και όχι με πολιτικά κριτήρια. Θα σηκωθούν οι μη έχοντες και θα κυνηγούν τους κατέχοντες. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε τη ζωή μας με λίγο καρότο και πολύ μαστίγιο.

Ωστόσο, εσείς θα συνεχίσετε ακάθεκτος την καλλιτεχνική πορεία σας, απ’ ό,τι μαθαίνω, με συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα.

Αυτή είναι η ζωή μου, δεν μπορώ να την αλλάξω… Κάθε καλοκαίρι μεταφέρομαι από ένα αυτοκίνητο σε ένα καράβι και από ένα καράβι σε ένα ξενοδοχείο και κάθε βράδυ πάνω στη σκηνή… Αυτή είναι η ψυχοθεραπεία μου.

Θα κάνετε περιοδεία με τον Τονίνο Καροτόνε;

Από τις 3 Αυγούστου θα ξεκινήσουμε συναυλίες σε ελληνικά νησιά. Θα παίξω και με τους φίλους μου Μίλτο Πασχαλίδη και Σάκη Μπουλά σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

INFO: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δίνει συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57