search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:13
MENU CLOSE

Παρέμβαση Fed με 1,5 τρισ. δολάρια στις αγορές

12.03.2020 18:22
Σήμα Fed για επιτόκια κοντά στο μηδέν έως και το 2023 - Media

 

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανήλθε στις χρηματοπιστωτικές αγορές την Πέμπτη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας αυτή τη φορά δραστικά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων εν μέσω της αναταραχής που δημιούργησε ο κορωναϊός. Οι παρεμβάσεις της Fed θα εισφέρουν συνολικά στο σύστημα της διατραπεζικής αγοράς ρευστότητα ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθούν πιθανές παγίδες που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

“Αυτές οι αλλαγές γίνονται για την αντιμετώπιση εξαιρετικά ασυνήθιστων διαταραχών στις αγορές χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους που σχετίζονται με την εξάπλωση του κορωνοϊού”, ανέφερε σε ανακοίνωση η Fed εν μέσω πτώσης της Wall Street, η οποία κατευθύνεται προς τη χειρότερη ημέρα από το 1987.

Οι μετοχές συνέχισαν πτωτικά και μετά την ανακοίνωση, αν και αρχικά μείωσαν τις απώλειες του, καθώς η αγορά αφομοίωσε τις κινήσεις. Οι επενδυτές είναι σκεπτικοί για το αν η κίνηση ήταν αρκετή και ακόμη αν η ίδια η Fed διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιστρέψει την τρέχουσα πτωτική πορεία στις αγορές.

Σε ένα μέρος της ανακοίνωσης σημειώνεται ότι Fed διευρύνει την το πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεογράφων των ΗΠΑ, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί σε βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, η Fed θα επεκτείνει τις αγορές της “σε ένα μεγάλο φάσμα λήξεων”, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών, των εντόκων γραμματίων, των προστατευόμενων από τον πληθωρισμό τίτλων και άλλων μέσων. Η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους που φέρουν κουπόνι, κάτι που οι παράγοντες στην αγορά συζητούσαν από τα τέλη του 2019.

Οι αγορές αυτές πρόκειται να αρχίσουν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Απριλίου.

Το δεύτερο μέρος των νέων δράσεων της Fed, περιλαμβάνει την προσφορά 500 δισ. δολ. σε τριμηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς καθώς και σε άλλες πράξεις διάρκειας ενός μήνα. Οι προσφορές θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολάρια σε repos και 45 δισ. δολάρια σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων. Οι επαναλήψεις είναι βραχυπρόθεσμες πράξεις στις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας σε αντάλλαγμα για τα ταμειακά διαθέσιμα που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:12