search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:44
MENU CLOSE

Στο μυαλό του Τζο Μπάιντεν – «Παγκόσμιος ηγέτης ξανά οι ΗΠΑ» είναι το βασικό σλόγκαν του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2116
12-3-2020
16.03.2020 04:00
joe.jpg

 

Η Σούπερ Τρίτη των Αμερικανών, στις 3 Μαρτίου, παρήγαγε ένα αποτέλεσμα που καθιστά τον Τζο Μπάιντεν, τον 77χρονο πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, το φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και άρα να σταθεί απέναντι στον Τραμπ στις εκλογές τον Νοέμβριο. 
Ακόμη, βέβαια, η κούρσα μεταξύ Μπάιντεν και Σάντερς δεν έχει κριθεί. Ο καθένας τους έχει περί τους 600 αντιπροσώπους από τις Πολιτείες που ψήφισαν έως τώρα. Ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται 1.400 επιπλέον για να κερδίσει.
Ο Μπάιντεν δεν αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο. Σε μια περίοδο που η εμπειρία δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, ο πρώην αντιπρόεδρος διαθέτει εντυπωσιακά μεγάλη. Το 1973 πρωτοέγινε γερουσιαστής, από το 2009 έως τις 20.1.2017 υπήρξε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η μακρά πολιτική του καριέρα περιλαμβάνει και κάμποσες άχαρες, όχι τόσο λαμπρές, στιγμές, τις οποίες η καμπάνια Τραμπ θα φροντίσει να αξιοποιήσει καταλλήλως. 

Σήμερα η πολιτική του πλατφόρμα βρίσκεται αριστερότερα από αυτή με την οποία κατέβηκε ο Ομπάμα το 2008 και το 2012, αλλά και από αυτή της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Όμως, πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Μπάιντεν και Σάντερς, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα Δημοκρατικών που εντοπίζει δύο βασικά και πολύ απτά μειονεκτήματα στον Σάντερς: 
● Πρώτον, τους ενοχλεί το ότι ο Σάντερς προσπαθεί να εξασφαλίσει το χρίσμα ενός κόμματος στο οποίο προσχώρησε μόνο και μόνο για να κατέβει σε αυτές τις εκλογές. Ο Σάντερς, άλλωστε, ήταν πάντα ανεξάρτητος σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής και πήγε τώρα στους Δημοκρατικούς επειδή τον βολεύει. Θεωρούν ότι χρησιμοποιεί το κόμμα τους ως όχημα για να μπει στον Λευκό Οίκο.
● Δεύτερον, εκτιμούν ότι ο Σάντερς χρειάζεται μια πολιτική επανάσταση για να πραγματοποιήσει την πολιτική του ατζέντα, κάτι που κρίνεται μη ρεαλιστικό.
Ο Μπάιντεν από την άλλη αρνείται να διαγράψει την απέναντι πλευρά, τους Ρεπουμπλικανούς, και θα ήθελε να βρει μια ευρεία συμμαχία στο Κογκρέσο για να περνά νομοθεσίες. 
Ο Μπάιντεν τώρα έδωσε το πρώτο του επίσημο προεκλογικό «δείγμα γραφής» με πολυσέλιδο άρθρο που έγραψε ο ίδιος στο τελευταίο «Foreign Affairs», όπου ουσιαστικά εξηγεί ποια θα είναι η πολιτική του και η στάση του σε σημαντικά ζητήματα τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ. Εφόσον, δηλαδή, τα προγνωστικά της Σούπερ Τρίτης επαληθευτούν και ο Μπάιντεν πάρει τελικώς το χρίσμα σε λίγους μήνες, έχουμε το πρώτο προεκλογικό πρόγραμμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών ή, εφόσον νικήσει τον Τραμπ, του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν γράφει σε πρώτο πρόσωπο και δίνει στο κείμενό του τον τίτλο «Γιατί η Αμερική πρέπει να ηγηθεί ξανά – Διασώζοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τον Τραμπ».

Ζητούμενο η ηγεσία
Ο τόνος που διατρέχει το κείμενο είναι ότι, απ’ όλες τις διαφορές του με την κυβέρνηση Τραμπ, ο Μπάιντεν ξεχωρίζει ως τη σημαντικότερη αυτή του ρόλου των ΗΠΑ ως «παγκόσμιου ηγέτη». Κατ’ άλλους «παγκόσμιου αστυνόμου», ρόλος που, πάντως, όπως και να ονομαστεί, εγκαταλείφθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον Τραμπ. 

Για τον Μπάιντεν αυτός ακριβώς ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει: «Οι φιλόδοξοι στόχοι μας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να ηγούνται οι ΗΠΑ. Η απάντηση στις απειλές είναι περισσότερες φιλίες, περισσότερες συμμαχίες, περισσότερες συνεργασίες, περισσότερη δημοκρατία… Πέφτει στις ΗΠΑ η ευθύνη να δείξουν τον δρόμο. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει τη δυνατότητα. Και κανένα άλλο έθνος δεν χτίστηκε ακριβώς πάνω σε αυτή την ιδέα».
Τα βασικά σημεία της πολιτικής που θα αναπτύξει, σύμφωνα με όσα ο ίδιος γράφει, είναι: 
1. «Η αξιοπιστία και η επιρροή των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο συρρικνώθηκαν απ’ όταν ανέλαβε ο Τραμπ. Ο Πρόεδρος Τραμπ μείωσε, υπονόμευσε και σε κάποιες περιπτώσεις εγκατέλειψε συμμάχους των ΗΠΑ. Και η διεθνής τάξη πραγμάτων που έχτισε τόσο προσεκτικά η Αμερική (σ.σ.: εννοεί τα τελευταία 70 χρόνια) διαλύεται. Ως Πρόεδρος θα λάβω άμεσα μέτρα για να ανανεώσω τις συμμαχίες των ΗΠΑ, να προστατέψω το οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ και ξανά η Αμερική να ηγηθεί του κόσμου».
2. Στο εσωτερικό ο Μπάιντεν εστιάζει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Χαρακτηριστικά γράφει: «Ως έθνος πρέπει να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε ξανά, όχι μόνο με τη δύναμή μας, αλλά και με τη δύναμη του παραδείγματός μας. Θα διασφαλίσω τα σύνορά μας, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των μεταναστών. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις αιτίες που σπρώχνουν μετανάστες στα νοτιοδυτικά μας σύνορα. Ως Πρόεδρος θα εφαρμόσω μια περιφερειακή στρατηγική 4 δισ. που θα ζητά από τις χώρες (Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ κ.ά.) να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, τη βία και τη φτώχεια, που παρακινούν τον κόσμο εκεί να αφήνει τις χώρες του».
3. «Θα προτείνω νόμο που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο απαγορεύσεων σε πολίτες άλλων χωρών ή σε ξένες κυβερνήσεις να επηρεάζουν μέσω μαύρου χρήματος ή άλλων μεθόδων τις εκλογές στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό τον λόγο θα ορίσω μια νέα ανεξάρτητη υπηρεσία, την Επιτροπή για την Ομοσπονδιακή Δεοντολογία (Commission on Federal Ethics), για να διασφαλίζει την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας».
4. «Στη διάρκεια της πρώτης μου χρονιάς ως Προέδρου των ΗΠΑ θα οργανώσω μια παγκόσμια σύνοδο για τη Δημοκρατία που θα συγκεντρώσει τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου». Το αντικείμενο της συνόδου, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, θα είναι να υπάρξουν δεσμεύσεις των χωρών σε μία γκάμα ζητημάτων: την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την άμυνα κατά του αυταρχισμού, τη διαύγεια στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και την πάταξη φορολογικών παραδείσων που επιτρέπουν σε ηγέτες που κλέβουν από τους λαούς τους να κρύβονται πίσω από ανώνυμες εταιρείες.

Εμπορικές συμφωνίες
Ένα βασικό κομμάτι του προγράμματος του Μπάιντεν τιτλοφορείται «Μια εξωτερική πολιτική για τη μεσαία τάξη». Με λίγα λόγια, αναγνωρίζοντας τη μεσαία τάξη ως στυλοβάτη της χώρας του, ανακοινώνει δράσεις για την οικονομική ενδυνάμωσή της, όπως επενδύσεις σε έργα υποδομών, αύξηση του κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα, αλλά κυρίως στήριξη της αμερικανικής μεσαίας τάξης να επιτύχει στο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας. 
Το ζητούμενο για τον Μπάιντεν είναι να επανιδρύσει εμπορικές συμφωνίες που είτε κατέρρευσαν είτε αλλοιώθηκαν από τον Τραμπ, με τρόπο που δεν θα γέρνουν υπέρ του προστατευτισμού.

Εξωτερική πολιτική
Τα σημαντικότερα, όμως, για τους μη Αμερικανούς είναι το τι προτίθεται να κάνει ο Μπάιντεν εκτός ΗΠΑ, ποια θα είναι, δηλαδή, η εξωτερική πολιτική της Αμερικής: 
«Η εξωτερική ατζέντα θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην κορυφή του τραπεζιού. Ο πλανήτης δεν αυτοοργανώνεται. Για 70 χρόνια οι ΗΠΑ, και με Δημοκρατικούς και με Ρεπουμπλικανούς Προέδρους, είχαν τον ηγετικό ρόλο, μέχρι που ήρθε η Τραμπ. Αν συνεχίσουμε την παραίτηση από αυτή την ευθύνη, όπως έκανε ο Τραμπ, τότε δυο πράγματα θα συμβούν: Είτε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση των ΗΠΑ, αλλά όχι με τρόπο που προωθεί τα συμφέροντά μας, είτε κανένας δεν θα το κάνει και θα επακολουθήσει το χάος».
Τα κύρια σημεία της εξωτερικής ατζέντας του Μπάιντεν είναι:
1. «Ποτέ δεν θα διστάσω να προστατεύσω τον αμερικανικό λαό, συμπεριλαμβανομένης, αν είναι αναγκαία, της χρήση βίας. Από όλους τους ρόλους ενός Προέδρου των ΗΠΑ, ο σημαντικότερος είναι αυτός του αρχιστράτηγου. Όμως η διπλωματία θα πρέπει να είναι το πρώτο όργανο της αμερικανικής ισχύος. Ως Πρόεδρος θα ανυψώσω τη διπλωματία ως το πρωταρχικό εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». 
2. Ο Μπάιντεν συναινεί στη λογική της απόσυρσης της πλειονότητας των αμερικανικών στρατευμάτων από Αφγανιστάν και Μ. Ανατολή και αντί αυτών, όπως αναφέρει, «να ορίσουμε την αποστολή μας με στόχο να νικήσουμε το ISIS και την Αλ Κάιντα… Είναι η ώρα να τελειώσουμε τους ‘‘παντοτινούς πολέμους’’ και να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο».
3. Στηλιτεύει την απαξιωτική στάση του Τραμπ απέναντι στα κράτη -δημοκρατικούς συμμάχους των ΗΠΑ: «Ο Τραμπ μας αποξένωσε από τους συμμάχους που χρειαζόμαστε. Η διπλωματία χρειάζεται αξιοπιστία και ο λόγος ενός έθνους είναι το πολυτιμότερο προσόν του». 
4. Θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω το ΝΑΤΟ, «στο οποίο ο Τραμπ επιτέθηκε με πολιορκητικό κριό, χρησιμοποιώντας το σαν αμερικανική ομάδα εκβιαστών που πουλάει προστασία», εννοώντας όταν ο Τραμπ απειλούσε τους Ευρωπαίους «πληρώστε παραπάνω στο ΝΑΤΟ για να σας προστατεύει». Γράφει ο Μπάιντεν: «Η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία υπερβαίνει δολάρια και σεντς, η δέσμευση των ΗΠΑ είναι ιερή. Το Κρεμλίνο φοβάται ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Πρέπει να επιβάλουμε πραγματικά κόστη στη Ρωσία για τις παραβιάσεις της των διεθνών κανόνων».
5. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας δυνατότητες με φίλες δημοκρατικές χώρες πέρα από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Πρέπει να επενδύσουμε ξανά στις συμμαχίες μας με Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας από την Ινδία έως την Ινδονησία, δηλαδή σε μια περιοχή (σ.σ.: νότια – νοτιοανατολική Ασία) που θα καθορίσει το μέλλον των ΗΠΑ. Πρέπει να διατηρήσουμε τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ. Και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενσωματώσουμε τους φίλους μας σε Λατινική Αμερική και Αφρική στο ευρύτερο δίκτυο δημοκρατιών, ώστε να αρπάξουμε ευκαιρίες για συνεργασίες σε αυτές τις περιοχές».

Κλίμα, πυρηνικά και τεχνολογία
Τέλος, για θέματα όπως την κλιματική αλλαγή, την πυρηνική ασφάλεια και την τεχνολογία γράφει:
1. «Οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν παγκοσμίως στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα επιστρέψω στη Συμφωνία των Παρισίων από την πρώτη κιόλας μέρα της κυβέρνησης Μπάιντεν». 
2. «Θα πραγματοποιήσω τεράστιες, επείγουσες επενδύσεις στη χώρα μου που θα βάλουν τις ΗΠΑ σε πορεία για μια ενεργειακά καθαρή οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων ρύπων έως το 2050. Και θα φροντίσω για τη λήψη μέτρων ώστε άλλα έθνη να μην μπορούν να υποσκάπτουν οικονομικά τις ΗΠΑ όσο εμείς θα τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτά περιλαμβάνουν και την επιμονή ώστε η Κίνα να σταματήσει να επιδοτεί εξαγωγές άνθρακα και να χρηματοδοτεί “βρόμικα” ενεργειακά πρότζεκτ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Δρόμου του Μεταξιού». 
3. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι μια αξιόπιστη φωνή όσο εγκαταλείπουν τις συμφωνίες που διαπραγματεύτηκαν. Αν η Τεχεράνη επιστρέψει σε αυστηρή συμμόρφωση με τους όρους του ντιλ (σ.σ.: συμφωνία για τα πυρηνικά), τότε θα ξαναέμπαινα στη συμφωνία και θα εργαζόμουν με τους συμμάχους μας για να την ενισχύσουμε και να την επεκτείνουμε».
4. «Όσον αφορά τεχνολογίες όπως η 5G και η τεχνητή νοημοσύνη, οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν δημοκρατία και ευημερία, όχι για να χαλιναγωγούν την ελευθερία. Μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα δουλέψει με τους δημοκρατικούς συμμάχους των ΗΠΑ για να αναπτύξουν ασφαλή, ιδιωτικού τομέα δίκτυα 5G, που δεν θα αφήνουν πίσω κανέναν, ούτε τις αγροτικές ή χαμηλού εισοδήματος κοινότητες».
5. «Καθώς οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν την κοινωνία και την οικονομία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεσμεύονται από νόμους και ηθικούς κανόνες και να αποφύγουμε έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω, όπου οι κανόνες της ψηφιακής εποχής θα γράφονται από την Κίνα και τη Ρωσία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:43