26/09/2020 08:29:23
14.3.2020 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2116 στις 12-3-2020

Όταν η όπερα πάει στο θέατρο…

Όταν η όπερα πάει στο θέατρο… - Media

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας «Έντα Γκάμπλερ» των Γιώργου Δούση - Έριδος Κύργια στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η ομάδα μουσικού θεάτρου The Medium Project παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «The Shell Game» στο Από Μηχανής Θέατρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ο τίτλος του «The Shell Game» είναι εμπνευσμένος από το τυχερό παιχνίδι του παπά, του οποίου μια εξωτική εκδοχή χρησιμοποιεί κοχύλια και έναν καρπό μπιζελιού ή αρακά. Το έργο εξετάζει με σύγχρονη, ψύχραιμη και με ακρίβεια χειρουργικού νυστεριού ματιά το αδιέξοδο (;) των σχέσεων των δύο φύλων. Και το παρουσιάζει όπως ακριβώς είναι: ως ένα τυχερό παιχνίδι που προσφέρει ψεύτικη ζωντάνια, αλλά ταυτόχρονα «μαδάει» την τσέπη και αδειάζει συναισθηματικά τους παίκτες του. Πρόκειται για ένα λυρικό έργο για 2x2 εαυτούς που μονολογούν… συζητώντας.

Η μουσική του έργου αποδίδεται με μια μουσική γλώσσα άμεση, στον απόηχο της λυρικότητας του ύστερου Ρομαντισμού, αλλά και του ρυθμικού πλούτου του ευρύτερου χώρου της jazz μουσικής. Λιτή και διαυγής, αλλά συνάμα δυναμική, ενθουσιώδης και παρορμητική, η μουσική σκιαγραφεί δύο ρόλους από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: οι εσωτερικές ψυχολογικές διεργασίες που δημιουργεί ο έρωτας, το πάθος, η ζήλεια και το μίσος, η άνοδος και η παρακμή των ανθρώπινων σχέσεων εξιστορούνται υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης μουσικής θεώρησης.

Ζητήσαμε από τη Σοφία Παπαδημητροπούλου, σοπράνο, που υποδύεται μία από τις γυναίκες του έργου, να μας μιλήσει για την παράσταση:

«Στην ευτυχή συγκυρία της συμμετοχής μου στο ‘‘Shell Game’’ της ομάδας ‘‘Medium Project’’, θα προσθέσω τη χαρά να υποδύομαι τον καταιγιστικό ρόλο της Woman2, τις αμυντικές, σκοτεινές και δεύτερες σκέψεις του χαρακτήρα της γυναίκας της σχέσης. Η ευφυής ιδέα των δύο εαυτών επί σκηνής της λιμπρετίστα Έριδος Κύργια και η υπέροχη μουσική του Γιώργου Δούση, συνθέτουν ένα κράμα με υψηλό δραματουργικό ενδιαφέρον. Για μένα το ‘‘Shell Game’’ είναι η στιγμή της άριάς μου, η στιγμή δηλαδή της ψυχικής απογύμνωσης και κάθαρσης από όλα τα βάρη που φέρουμε, αλλά και της συγχώρεσης του εαυτού μας και του άλλου».

INFO

Μουσική: Γιώργος Δούσης. Λιμπρέτο: Έρις Κύργια. Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη. Μουσική διεύθυνση: Φώτης Μιχαλάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης. Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη. Μετάφραση λιμπρέτου: Παναγιώτης Μπουμπουράκας. Πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος, Μαρία Μυλαράκη. Παίζουν: Αμάντα Κριτσωτάκη, Σοφία Παπαδημητροπούλου, Στρατής Στηλ, Μιχάλης Ψύρρας

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.