search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:46
MENU CLOSE

Πρόταση βιβλίου: Ο θρυλικός Κόμης Μοντεχρίστο στην πλήρη εκδοχή του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2116
12-3-2020
16.03.2020 04:00
888572cd611e737f40b6f6e8bca65da3.jpg

 

Alexandre Dumas

Ο κόμης Μοντεχρίστο

Α’ & Β’ Τόμος

Μετάφραση: Ωρίων Αρκομάνης

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 1.121 – 1.062

Ο Δουμάς ήταν ήδη γνωστός και καταξιωμένος συγγραφέας αρκετά πριν κυκλοφορήσει ο «Κόμης Μοντεχρίστο», βιβλίο με το οποίο έγινε ο δημοφιλέστερος μυθιστοριογράφος της εποχής του. Ωστόσο, παρά την επιτυχία του, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εκπληκτική και μοναδική πορεία που θα είχε το βιβλίο στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με δυο λόγια, η υπόθεση αυτού του εμβληματικού έργου ξεκινά με την εξύφανση μιας δολοπλοκίας, όπου ένας ιδιοκτήτης καφενείου, παρακινούμενος από τα ζηλότυπα αισθήματά του, κατηγορεί μαζί με τους φίλους του τον Εδμόνδο Νταντές ως κατάσκοπο των Άγγλων. Ο Νταντές, λίγο μετά τον αρραβώνα του, αντί να βρεθεί στην αγκαλιά της αγαπημένης του, οδηγείται στην κόλαση του φρουρίου Ιφ. Στη διάρκεια της φυλακίσεώς του θα γνωριστεί με έναν Ιταλό ιερέα, ο οποίος λίγο πριν πεθάνει προλαβαίνει να του αποκαλύψει το τρομερό μυστικό ενός κρυμμένου θησαυρού. Από κει και μετά, ξεκινά η ιστορία ενός εκ των πλέον διαχρονικών αναγνωσμάτων της λογοτεχνίας. Ο «Κόμης» άρχισε να γράφεται στις 28 Αυγούστου του 1844 και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1846. Στις σελίδες του, ο Δουμάς περιγράφει μέσα από τις απίθανες περιπέτειες του ήρωά του την πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα των μέσων του 19ου αιώνα, την έντονη και ζωηρή παρισινή πραγματικότητα μιας πολύ καθοριστικής περιόδου της γαλλικής ιστορίας.

Μια πλήρης έκδοση

Στη γνωστή σειρά των εκδόσεων Gutenberg, «Orbis Literæ», ο «Κόμης Μοντεχρίστο» κυκλοφορεί στην πλήρη εκδοχή του, δίχως συντμήσεις. Το θηριώδες μεταφραστικό εγχείρημα υπογράφει ο Ωρίων Αρκομάνης και το έργο επανέρχεται σε μια πολύ καλή έκδοση συνεχίζοντας να προσφέρει στις σύγχρονες γενιές αναγνωστών τη διαχρονική συγκίνηση που μονό τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ξέρουν να προσφέρουν.

Ο «Κόμης Μοντεχρίστο», ένας ήρωας-θρύλος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εκτός από τις άπειρες και συνεχόμενες εκδόσεις του, έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, σε τηλεοπτικές σειρές και σε θεατρικές προσαρμογές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Τζέιμς Ο’ Νήλ, πατέρας του δραματουργού Ευγένιου Ο’ Νηλ, ερμήνευσε τον ρόλο πάνω από 6.000 φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33