search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Κορωνοϊος: Εξαπλώνεται μέσω του φαγητού;

13.03.2020 18:20
Κορωνοϊός: Καταρρίπτεται επιστημονικά τεράστια συνωμοσιολογία - Media
 
Η εξάπλωση του κορωνοϊού μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και μας έχει γεμίσει δεκάδες απορίες σχετικά με την προστασία μας, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει φόβος να νοσήσουμε από τον ιό μέσω του φαγητού, που καταναλώνουμε. Τι τελικά ισχυεί;
 
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταφερθεί από το φαγητό που τρώμε. Μάλιστα, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Πανεπιστημίου North Carolina State, Μπέντζαμιν Τσάπμαν, έχει επισημάνει πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε πως, οι πιθανότητες εξάπλωσης του από το φαγητό, είναι μηδαμινές, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ιού». Επίσης, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεκριμένες «επικίνδυνες» τροφές για να προστατευτούμε από τον ιό.
 
Όσον αφορά το φαγητό στα εστιατόρια δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να τρώμε έξω, επειδή φοβόμαστε τη μετάδοση του ιού μέσω του φαγητού, που θα καταναλώσουμε εκεί, εκτός και αν κάποιος επιθυμεί να μην βρίσκεται σε χώρο που υπάρχει «συνωστισμός». Όσον αφορά τη διαδικασία της μαγειρικής στο σπίτι ισχύει ο γνωστός κανόνας με το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, ενώ αν έχουμε κάποια σύμπτωμα του ιού δεν μαγειρεύουμε.
 
Επίσης, η κουζίνα μας πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά και να προσέχουμε τα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τα μαγειρικά σκεύη, για παράδειγμα να μη χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι για να κόψουμε όλα τα τρόφιμα. Φυσικά, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος της εκάστοτε τροφής.
 
Τέλος, να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μύθους ότι το αλκοόλ και το σκόρδο σκοτώνουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην περίπτωση του αλκοόλ μπορεί να υπάρξουν και αντίθετα αποτελέσματα, ενώ το σκόρδο ναι μεν συνιστά μία υγιεινή τροφή, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να «σκοτώσει» τον ιό.
 
Πηγή: olive
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:31