search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:53
MENU CLOSE

Στη δίνη του κορωνοϊού η Ελλάδα: Άλμα με 73 νέα κρούσματα, σε καραντίνα η χώρα – Ποια καταστήματα κλείνουν, ποια μένουν ανοιχτά

13.03.2020 19:10
5058744

 

Νέα δραστικά μέτρα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της εκστρατείας περιορισμού του κορωνοϊού, ενώ εγκρίθηκαν πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της εξάπλωσής του στην οικονομία.

Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών. 

Νωρίτερα, κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στο Golden Hall, κάτι που οδήγησε το εμπορικό κέντρο στο να πάρει την απόφαση να κλείσει.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, σε πιλοτική λειτουργία τέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η σχολική χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει και η χώρα μας.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέσο για να διατηρήσουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι φοιτητές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Κλείνουν εμπορικά κέντρα, καφετέριες, μπαρ

Κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την απόφαση να κλείσουν όλα τα εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες, όλη η εστίαση, εκτός ντελίβερι και take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τις ανοιχτούς χώρους για μεμονομένη άθληση, τα κέντρα αισθητικής, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ποια βάζουν «λουκέτο»

Αναλυτικά, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

• Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

• Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

• Κέντρα διασκέδασης

• Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

• Βιβλιοθήκες

• Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

• Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

• Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

• Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

• Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

• Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

• Λαϊκές αγορές

• Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

• Φαρμακεία

• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

• Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

• Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

• Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

• Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Τι θα ισχύσει για τα καταστήματα εστίασης

Μετά την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων και αφού υπήρξαν απορίες από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που ήθελαν διευκρινίσεις, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως σημειώνει σε δήλωσή του, επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό, για τα καταστήματα εστίασης θα ισχύσουν τα κάτωθι:

· Δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

· Μπορούν όμως να λειτουργούν ως delivery. Και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν αφού προχωρήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή του ΚΑΔ.

· Σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα (take away).

· Τα καταστήματα εστίασης που θα κλείσουν, θα μπορούν να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (ΦΠΑ, εισφορές, φορολογία) για τον Ιούνιο. Αυτό δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί παράταση και στις προθεσμίες που υπάρχουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλεί την κυβέρνηση να δει το συγκεκριμένο θέμα με γνώμονα τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά και την κοινωνία, μετά την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. Εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την ελληνική οικονομία.

Άλμα 73 κρουσμάτων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Αναλυτικά η ακτινογραφία των κρουσμάτων:

Εκατόν ενενήντα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφει συνολικά η χώρα μας, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, σαράντα επτά είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ – Χρηματοδότηση πάνω από 200 εκατ. 

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσθετες χρηματοδοτήσεις του εθνικού συστήματος υγείας ύψους 200 εκατ. ευρώ, για αναστολή της πληρωμής φόρων και εισφορών σε περισσότερες επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, για ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων λόγω της αναστολής καταβολής μισθών απο τις επιχειρήσεις με την προώθηση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 

Επίσης θα παρασχεθεί ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και σε συνεννόηση με το τραπεζικό σύστημα θα επιδιωχθεί να στηριχθεί ο δανεισμός αυτών και των νοικοκυριών, όπως άλλωστε επισημάνθηκε σε σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τη Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τα νέα μέτρα στήριξης προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του στην οποία επίσης καταγράφει το πλαίσιο διεκδικήσεων της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικά για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με απόφαση του κράτους θα προβλέπεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15