search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:38
MENU CLOSE

Κορονοϊός: Η Γερμανία ξεμένει από ΜΕΘ – Δραματικό διάγγελμα Μέρκελ

14.03.2020 14:26
Δεν κάνει πίσω η Μέρκελ: Το Βερολίνο δεν αναμένει κυρώσεις κατά της Τουρκίας  στη Σύνοδο Κορυφής - Media

 

Πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα λαμβάνει και η Γερμανία σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού,  μετά από 3.758 κρούσματα και οκτώ νεκρούς. 

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί πλέον τις περισσότερες επικοινωνίες της από το τηλέφωνο ή με βιντεοσυνδέσεις, απηύθυνε -την Παρασκευή- εκ νέου έκκληση στους πολίτες να απέχουν από κοινωνικές συναναστροφές.

“Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. 

Η Γερμανία συνέστησε σήμερα στους πολίτες που επιστρέφουν από την Ιταλία, την Ελβετία και την Αυστρία να μπουν από μόνοι τους σε καραντίνα για ένα διάστημα έως και 2 εβδομάδων, προκειμένου να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

“Ειδικά οι ταξιδιώτες και οι σκιέρ που επιστρέφουν από την Ελβετία, την Ιταλία και την Αυστρία θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο, έως και 2 εβδομάδες, ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα” έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Έως χθες, η Γερμανία είχε καταγράψει 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 5 θανάτους.

Την ίδια ώρα, το κρατίδιο του Ζάαρλαντ γνωστοποίησε σήμερα ότι διατάσσει το άμεσο κλείσιμο των πισινών, χώρων ψυχαγωγίας παιδιών, νυχτερινών κέντρων, μπαρ και οίκων ανοχής.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση της νόσου κι επομένως την αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων” δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Ζάαρλαντ Στέφαν Κόλινγκ.

Το ανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία ακολούθησε το παράδειγμα άλλων κρατιδίων και ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 20 Απριλίου.

Στα όριά του το σύστημα υγείας

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα υγείας «θα φτάσει στα όριά του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε χθες από όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας ζητώντας τους να προετοιμαστούν «τώρα».

Μεταξύ των οδηγιών του υπουργού συγκαταλέγεται η αναβολή όλων των μη επειγόντων χειρουργείων, η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η ανάκληση αδειών του προσωπικού, ακόμη και η πρόσκληση συνταξιούχων και φοιτητών της Ιατρικής να εργαστούν. Οι τελευταίοι μάλιστα έλαβαν χθες ηλεκτρονικό μήνυμα από τα Πανεπιστήμιά τους, με το οποίο καλούνται να δηλώσουν εάν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Κατειλημμένο το 80%

Από τις 28.000 κλίνες ΜΕΘ σε 1.160 κλινικές της Γερμανίας, το 80% είναι σήμερα κατειλημμένο, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αν ο κορονοϊός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, τη 14η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία ελεύθερη κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ στις αρχές Ιουνίου δεν θα υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας, επισημαίνουν αναλυτές της Deutsche Bank. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:38