search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:51
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ζητήσει στο Eurogroup μείωση στόχου στο 2% για το πρωτογενές πλεόνασμα

15.03.2020 14:38
Τσίπρας: Να πάρει πίσω ο Μητσοτάκης το εξευτελιστικό μέτρο για τα προγράμματα κατάρτισης - Media

 

Το μήνυμα ότι αυτή τη δύσκολη ώρα και με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία είναι έτοιμος να «βάλει πλάτη» στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά από τρίωρη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες και τομεάρχες. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα παρέμβασης για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας και την Οικονομίας, πριν να είναι αργά και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνεισφέρει με στελέχη του όπου χρειάζεται αλλά και με αξιοποίηση των διεθνών επαφών του προκειμένου «όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της».

Εν όψει και του αυριανού Eurogroup ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικότερα, στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με κομματικές πηγές, συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα σε τρία επίπεδα που, σύμφωνα με την πρόταση της Κουμουνδούρου, θα πρέπει να ληφθούν για την πανδημία του κορωνοϊού:

– για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με ιατρικό προσωπικό

– για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

– και για τα άμεσα μέτρα χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών και ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιας χρηματοδότησης που πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup για την συνολική θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αν για τον κορωνοϊό το φάρμακο αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, για την οικονομία το φάρμακο δεν είναι άγνωστο: Απαιτείται άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παραπέμποντας μάλιστα και στις σχετικές σημερινές δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, στον Ant1 , σημειώνουν: «Όπως παραδέχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ταμειακό μαξιλάρι μας δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ας το αξιοποιήσουμε.

Μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης

Ως εκ τούτου στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup «να προσέλθει με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και κατ’ ελάχιστο να διεκδικήσει:

1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

2. Ο στόχος του πλεονάσματος – μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό – να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου».

Για την στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων

Τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε:

– Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4.000 μόνιμων θέσεων.

– Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

Μέτρα κοινωνικής στήριξης

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι είναι εξίσου αναγκαία μέτρα:

– Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

– Η αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Τέλος ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:51