search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:48
MENU CLOSE

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Παπούλιας – Παραιτήθηκε ο Ράπανος

25.06.2012 12:25
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Παπούλιας - Παραιτήθηκε ο Ράπανος - Media

Η παραίτηση του Β. Ράπανου έρχεται σήμερα να προστεθεί στην άρνηση της Ε.Ε. να δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Μετά την προχειρότητα των κυβερνητικών χειρισμών η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού μόνον Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων μπορούν να συμμετάσχουν στις Συνόδους Κορυφής. Δεκτή έγινε προ ολίγου η παραίτηση του Β. Ράπανου, ο οποίος επρόκειτο να ορκιστεί ως υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ράπανος επικαλείται λόγους υγείας, πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι είχε διαφωνίες και ως προς τη στελέχωση της κυβέρνησης.

Την προχειρότητα των κυβερνητικών χειρισμών στο ζήτημα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής καταδεικνύει το γεγονός ότι τελικά τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καθώς όπως προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο της ΕΕ, οι χώρες μέλη θα πρέπει να εκπροσωπούνται από Πρωθυπουργό ή Αρχηγό Κράτους και όχι από τον υπουργό Εξωτερικών όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Οι λάθος χειρισμοί της όλης υπόθεσης ήδη αποδίδονται από διάφορες πλευρές στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Παραιτήθηκε ο Β.Ράπανος

Tην παραίτησή του στον πρωθυπουργό υπέβαλλε ο Βασίλης Ράπανος που προοριζόταν ως επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενος λόγους υγείας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Β.Ράπανο δυσαρεστημένο με τη στελέχωση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Οικονομικών. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Στην απαντητική επιστολή ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί τον κ.Ράπανο και του εύχεται γρήγορη ανάκτηση των δυνάμεών του για να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Ομπάμα

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά την οποία ο Μπάρακ Ομπάμα επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές προσπάθειες για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την εξυγίανση της οικονομίας. Ο Μπάρακ Ομπάμα συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογή του και τον ρώτησε για την κατάσταση της υγείας του.

Δεν θα μεταβούν στις Βρυξέλλες Βενιζέλος και Κουβέλης

Στο μεταξύ, τόσο ο Ευ.Βενιζέλος, όσο και ο Φ.Κουβέλης κατά τη συνάντηση που είχαν αποφάσισαν ότι αφού δεν θα παραστεί ο πρωθυπουργός δεν θα μεταβούν ούτε εκείνοι στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει αμέσως μετά την ανάρρωση του πρωθυπουργού, ο οποίος και πήρε σήμερα εξιτήριο από το Αττικό Νοσοκομείο.
«Το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει με παρουσία και των τριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχει νόημα να μετάσχουμε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία δεδομένου ότι δεν θα είναι ο πρωθυπουργός» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος.

Αναλυτικά η επιστολή του Βασίλη Ράπανου:

«Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, πρόταση που είχε τη συναίνεση και των προέδρων των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνησή σας. Στην πρότασή σας απάντησα θετικά, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και της ευθύνης που αναλάμβανα.

Το πρόσφατο συμβάν, που οδήγησε στην εισαγωγή μου σε νοσοκομείο, δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου, δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά από συζητήσεις που είχα με τους θεράποντες ιατρούς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου, προς το παρόν, δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου. Για το λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ να αποδεχτών τελικά την τιμητική πρότασή σας.

Κύριε πρωθυπουργέ

Στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μας μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκή οικογένειας, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία και να σας διαβεβαιώσω ότι, στο μέτρο των δυνάμεών μου, θα είμαι στη διάθεσή σας και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας».


Η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τον Βασίλη Ράπανο:

Κύριο Βασίλη Ράπανο

Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλω πριν απ΄ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.

Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών».

Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου.

Ο Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:47