search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:17
MENU CLOSE

Χαμηλώνει τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ και «βάζει πλάτη» λόγω πανδημίας – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Τσίπρα το απόγευμα

16.03.2020 08:17
5001406.jpg

 

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ο ΣΥΡΙΖΑ χαμηλώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και προβαίνει σε κινήσεις συνεννόησης με την κυβέρνηση και στήριξης της προσπάθειας εφαρμογής των μέτρων πρόληψης. Μάλιστα χθες, με ανακοίνωσή του μετά από τρίωρη τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες και τομεάρχες, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη ώρα «βάζει πλάτη» ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της» Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να συνεισφέρει με τα στελέχη τους όπου χρειαστεί και με αξιοποίηση των διεθνών επαφών του προς κάθε κατεύθυνση.

Εξαίρεση ενδεχομένως αποτελεί το θέμα της Εκκλησίας, καθώς σύμφωνα με την κριτική της Κουμουνδούρου η κυβέρνηση, επέδειξε ελαστικότητα αντί να παρέμβει δραστικά όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ διότι πρόκειται για θέμα Δημόσιας Υγείας και όχι για θέμα πίστης η ευσέβειας με τα μέτρα πρόληψης όσο αυστηρά κι αν είναι να ακυρώνονται όταν υπάρχουν εξαιρέσεις . Πιθανόν στο θέμα αυτό να υπάρξουν εξελίξεις σήμερα, καθώς συνεδριάζει εκ νέου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ έχει προηγηθεί το Σαββατοκύριακο έκκληση του πρωθυπουργού στον Αρχιεπίσκοπο για συμμόρφωση της Εκκλησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το απόγευμα στις 6 αναμένεται με ενδιαφέρον η επικοινωνία που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης όπως διευκρινίστηκε, προκειμένου να υπογραμμιστεί το μήνυμα της αποφυγής του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ζήτημα κομβικό σε αυτό το στάδιο της προσπάθειας συγκράτησης του ρυθμού εξάπλωσης του ιού.

 

Έμφαση σε δημοσιονομικά – Υγεία

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάγκη για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και εξαίρεση από αυτούς των μέτρων που εντάσσονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της σε όλα τα επίπεδα (Δημόσια Υγεία, Οικονομία, Εργασία). Το αίτημα αυτό απευθύνεται από την Κουμουνδούρου ήδη εδώ και μια εβδομάδα, εν όψει και του σημερινού Eurogroup το οποίο μοιραία θα απασχολήσει το θέμα της πανδημίας.

Στο δημοσιονομικό σκέλος ο ΣΥΡΙΖΑ χθες κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει στο πλαίσιο του σημερινού Eurogroup

1.Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος (κάτι που όπως σημειώνεται δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων στελεχών της Κουμουνδούρου ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

2. Ο στόχος του πλεονάσματος – μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό – να μειωθεί από φέτος στο 2% και αν η κρίση διαρκέσει καιρό να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου.

Κατόπιν τούτων, το έτερο ζήτημα στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιμείνει πάρα πολύ είναι η άμεση ενίσχυση του τομέα της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κάλυψη άμεσα 4.000 μόνιμων θέσεων καθώς και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

 

Δέσμη μέτρων για Οικονομία – Εργασία

Από εκεί και πέρα, στο πεδίο της στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών που πλήττονται ακόμη από την προηγούμενη μνημονιακή δεκαετία ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

– Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

– Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Ένα γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε ταχύτατη λήψη μέτρων για την οικονομία, εκτιμώντας ότι αν αυτά καθυστερήσουν «αύριο θα είναι αργά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00