search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:55
MENU CLOSE

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές

16.03.2020 17:52
Σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια, ράλι για το πετρέλαιο - Media

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατακρημνίστηκαν καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει την Ευρώπη, με τη δραστική νομισματική χαλάρωση από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να μην καταφέρνει να καθησυχάσει τους επενδυτές για την αυξανόμενη ζημιά στην οικονομία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε σήμερα να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η ντερ Λάιεν. «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,9% στις 284,63 μονάδες. Το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης συνέχισε την ιλιγγιώδη πτώση του, με τον δείκτη Dax να κλείνει μειωμένος κατά 5,31%, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτανε να χάνει ακόμη και 10%, σε μια αγορά πανικόβλητη από την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Dax έκλεισε στις 8.742,25 μονάδες, ενώ ο MDax στις 19.230.20, με απώλειες 5.07%. Από τον Ιανουάριο, ο Dax έχει καταγράψει απώλειες 34%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με πτώση 4,71%, στις 5.113.45 μονάδες. Από την 1η Ιανουαρίου, ο δείκτης έχει απολέσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του.

Οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πάντως ήταν σχετικά περιορισμένες, αν συγκριθούν με εκείνες άλλων αγορών, όπως του Γιοχάνεσμπουργκ: το Χρημαστήριο έκλεισε με πτώση 12%, μία ημέρα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (κλείσιμο συνόρων, σχολείων, απαγόρευση συγκεντρώσεων) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Όλοι κοιτούν τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο περιορισμού της (κοινωνικής) δραστηριότητας, το οποίο αυτή τη στιγμή αντισταθμίζει τα όποια μέτρα στήριξης της οικονομίας», δήλωσε ο Μπας βαν Γκέφεν, αναλυτής στη Rabobank.

«Παρόλο που παρέχουν όση περισσότερη ρευστότητα μπορούν, αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σοκ στην προσφορά που εμποδίζει την παραγωγή. Και βλέπουμε τους καταναλωτές να είναι ακόμα λιγότερο πρόθυμοι να δαπανήσουν, με τα καταστήματα κλειστά δεν μπορούν να ξοδέψουν».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς έχει τώρα χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας από τότε που ανήλθε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ στα μέσα Φεβρουαρίου, με την πτώση να επιδεινώνεται από το κραχ στις τιμές πετρελαίου και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η παραγωγή των εργοστασίων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών. Αυτό πυροδότησε εκ νέου φόβους για παγκόσμια ύφεση καθώς η πανδημία παραλύει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει συντρίψει το επιχειρηματικό κλίμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:55