search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:49
MENU CLOSE

Ζωγράφοι μας θυμίζουν τις χαρές του «Μένουμε σπίτι!» (Photos)

17.03.2020 07:57
Ζωγράφοι μας θυμίζουν τις χαρές του «Μένουμε σπίτι!» (Photos) - Media

 

Εξακολουθεί να οξύνεται η κρίση της μετάδοσης του κορονοϊού και η μοναδική, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιμετώπισή της είναι να υποβάλουμε τους εαυτούς μας σε οικειοθελή καραντίνα, να μείνουμε σπίτι. Αν και η ιδέα και μόνον ότι δεν μπορούμε να βγούμε έξω μας τρελαίνει, ζωγράφοι, παλιοί και σύγχρονοι, μας θυμίζουν τις χαρές του «Μένουμε σπίτι!»: να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να παίξουμε επιτραπέζια, να τσιμπήσουμε κάτι απ’ το ψυγείο τα μεσάνυχτα, να χουχουλιάσουμε στο κρεβάτι και άλλα, και άλλα…

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, οι πίνακες της Aliza Nisenbaum «Kayhan reading the New York Times (Resistance Begins at Home)» (2017) και «La Talaverita, Sunday Morning NY Times» (2016) -και οι δύο παρουσιάστηκαν στην περυσινή Whitney Biennial- δείχνουν ότι ένα πρωινό σαββατοκύριακου μπορεί να γίνει ειδυλλιακό ξεφυλλίζοντας εφημερίδα.

Όσους φρόντισαν να αδειάσουν σουπερμάρκετ για να γεμίσουν ψυγείο και καταψύκτες, η Shona McAndrew με τον πίνακά της «Asia» (2019) προτρέπει να απολαύσουν με νεγκλιζέ αμφίεση ένα σνακ όποια ώρα της νύχτας – και της μέρας.

Από τον μακρινό 17ο αιώνα, ο Jan Steen, με τον πίνακά του «Woman at Her Toilet» (1663), -το έργο βρίσκεται στο Buckingham Palace- μιλά για τη χαρά της χαλάρωσης, με το κρεβάτι ξέστρωτο, το σπίτι όχι τακτοποιημένο, ενώ η κυρία κάνει την τουαλέτα της.

Πολλοί από εμάς έχουμε την τύχη να έχουμε μια καλή συλλογή από επιτραπέζια. Μήπως ήλθε ο καιρός να κατατροπώσουμε τη βαρεμάρα μας επειδή είμαστε κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους «φωνάζει» ο πίνακας της Hilary Pecis «Harper’s Game» (2019);

Κι αν βαριόμαστε θανάσιμα, τουλάχιστον ας στρωθούμε κάπου άνετα. Όπως προτρέπει μικρούς -αλλά και μεγάλους- ο πίνακας του 1878 της Mary Cassat «Little Girl in a Blue Armchair».

Ο περίφημος πίνακας του David Hockney «My Parents», έργο του 1977 που βρίσκεται στην Tate του Λονδίνου, δείχνει μια ήσυχη οικογενειακή στιγμή στο σπίτι (και είναι υπενθύμιση ότι δεν είναι απαραίτητο να φοράμε συνέχεια πιτζάμες, ρόμπες ή φούτερ όταν δεν βγαίνουμε έξω).

Είναι βέβαιο ότι στο σπίτι υπάρχουν άλμπουμ και διαφόρων ειδών coffee table books, τα οποία εδώ και καιρό δεν έχουμε ξεφυλλίσει. Μήπως, ήλθε η ώρα να τους κάνουμε μια δεύτερη επίσκεψη, όπως προτείνει η φωτογραφία του 2002, «Living Means Not Good Enough» της Rosemarie Trockel;

Για τις ποικίλες -και ατέλειωτες- απολαύσεις που υπόσχεται το να μείνουμε στο κρεβάτι μιλά τέλος ο πίνακας του Τουλούζ-Λοτρέκ «Το κρεβάτι», έργο του 1882.

Μπορεί να νιώθουμε απομόνωση υποτασσόμενοι στην οδηγία «Μένουμε σπίτι», αλλά είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να μην προσβληθούμε ή, αν είμαστε φορείς και δεν το γνωρίζουμε, να μην μεταδώσουμε τον ιό σε επισφαλείς ομάδες. Υπομονή, υπάρχουν στο σπίτι χίλια δυο για να περάσει η μπόρα ευχάριστα – ίσως και δημιουργικά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47