search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:52
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Μπορεί κανείς να κολλήσει και δεύτερη φορά; Το περιστατικό στην Ιαπωνία και οι απαντήσεις Βρετανών επιστημόνων

17.03.2020 09:42
Λινού: Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει η εκθετική έξαρση στα κρούσματα - Media

 

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα από την εμφάνιση του ιού Covid-19 ήταν το κατά πόσον όσοι μολύνθηκαν υπάρχει περίπτωση να νοσήσουν για δεύτερη φορά – και τι σημαίνει αυτό για την ανοσία του πληθυσμού.

Τη Δευτέρα, τόσο ο σερ Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, όσο και ο Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό. Εκείνοι που εμφάνισαν τον ιό μία φορά θα αναπτύξουν κάποια ανοσα, είπαν – και είναι σπάνιο να κολλήσουν και πάλι μολυσματικές ασθένειες.

Τα ερωτηματικά δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα, αφού οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν ότι μια γυναίκα που είχε τον ιό και είχε δηλωθεί ότι ανάρρωσε ότι είναι “καθαρή” από τον κορωνοϊό, σε τεστ που της έκαναν βρέθηκε ξανά θετική. Οι επιστήμονες μπερδεύτηακν από το αποτέλεσμα και ενισχύθηκαν οι ανησυχίες τους για την αντοχή του ιού. .

Ο κ. Mark Harris, ειδικός στη ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε ότι η επανεμφάνιση στην περίπτωση αυτή ήταν “απίθανη”, αλλά πρόσθεσε ότι “υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τις επίμονες μολύνσεις ζωικών κορωνοϊών (κυρίως σε νυχτερίδες)”.

Όταν ο σερ Vallance ρωτήθηκε τη Δευτέρα αν η ιαπωνική περίπτωση σήμαινε ότι η ανοσία της αγέλης δεν ήταν πλέον εφικτή, απάντησε ότι μερικοί άνθρωποι κολλάνε μολυσματικές ασθένειες για δεύτερη φορά, αλλά ότι είναι ένα σπάνιο περιστατικό. Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι θα συνέβαινε με τον κορωνοϊό, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Whitty εξήγησε ότι με τέτιοες ασθένειες, ακόμη και αν δεν υπάρχει μακροχρόνια ανοσία, υπάρχει συνήθως κάποια βραχυπρόθεσμη ανοσία.

Ο καθηγητής Jon Cohen, επίκουρος καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Brighton και το Medical School του Sussex, δήλωσε: “Η απάντηση είναι ότι απλά δεν γνωρίζουμε [για την επανεμφάνιση] ακόμα επειδή δεν έχουμε δοκιμή αντισωμάτων για τη μόλυνση, αν και σύντομα θα έχουμε ανάλογες δοκιμές”.

“Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό, με βάση άλλες ιογενείς λοιμώξεις, ότι ναι, μόλις ένα άτομο είχε τη λοίμωξη, θα αναπτύξει γενικά ανοσία και δεν θα ξαναεμφανίσει τη νόσο. Θα υπάρχει πάντα η περίεργη εξαίρεση, αλλά αυτό είναι σίγουρα κάτι που λογικά αναμένεται».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:52