search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:25
MENU CLOSE

St. Patrick’s Day: Ποιός είναι ο Άγιος Πατρίκιος και γιατί τον γιορτάζουμε πίνοντας μπύρα

17.03.2020 13:45
St. Patrick

 

Σήμερα, 17 Μαρτίου, είναι η Μέρα του Αγίου Πατρικίου. Η γιορτή του εν λόγω Αγίου έχει συνδεθεί με την Ιρλανδία, όμως πλέον γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, με παρελάσεις και ολοήμερα πάρτυ όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες μπύρας, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ιρλανδέζικης γκάιντας.

Στην Ιρλανδία, θεωρείται επίσημη θρησκευτική γιορτή και από τη δεκαετία του ’90 η ιρλανδική κυβέρνηση άρχισε να την προωθεί για τουριστικούς σκοπούς. Πλέον, η γιορτή αυτή είναι τόσο γνωστή που χιλιάδες άνθρωποι ανά τον πλανήτη ντύνονται στα πράσινα, πίνουν και χορεύουν ασταμάτητα. Εκατοντάδες χρόνια πριν όμως, ο εορτασμός ήταν τελείως διαφορετικός. 

Ποιός ήταν ο Άγιος Πατρίκιος

Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν ο άνθρωπος που εκχριστιάνισε την Ιρλανδία τον 5ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε το 387μ.Χ. στη Βρετανία, σε μια περιοχή που τότε βρισκόταν υπό Ρωμαϊκής κυριαρχίας. Λέγεται πως, σε μικρή ηλικία, απήχθη από Ιρλανδούς Παγανιστές και για έξι χρόνια έζησε υποδουλωμένος στα ιρλανδικά εδάφη, περίοδος κατά την οποία γνώρισε καλά την ιρλανδική κουλτούρα. Κάποια στιγμή δραπέτευσε και ξαναγύρισε στην οικογένειά του, ορκίστηκε όμως στον εαυτό του πως μια μέρα θα επιστρέψει. 

Ο Πατρίκιος στην πορεία της ζωής του μελέτησε τα χριστιανικά κείμενα, χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα επίσκοπος. Όταν του ανατέθηκε ο ρόλος του ιεραπόστολου στην Ιρλανδία, δέχθηκε με προθυμία, αν και δεν περίμενε τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε με τους παγανιστές και τους δρυΐδες, που έδειξαν σθεναρή απροθυμία να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους. Με τη γνωστή μέθοδο των ιεραποστόλων, ο Πατρίκιος κατέστρεψε είδωλα και ναούς, έχτισε μοναστήρια και σχολεία, χειροτόνησε ιερείς και μέσα σε 30 χρόνια, εκχριστιάνισε όλη την Ιρλανδία.

Μετά το θάνατό του, διάφοροι θρύλοι άρχισαν να διαδίδονται, ένας εκ των οποίων ισχυρίζεται πως ο Πατρίκιος χρησιμοποιούσε ένα τριφύλλι για να περιγράψει τη σχέση Πατρός-Υιού-Αγίου Πνεύματος στους άπιστους.
Η 17η Μαρτίου θεωρείται η μέρα του θανάτου του και καθιερώθηκε επίσημα ως θρησκευτική γιορτή το 1631. 

Η ιστορία των εορτασμών 

Η πρώτη παρέλαση έλαβε χώρα, όχι στην Ιρλανδία, μα στην Αμερική το 1601. Πολλές δεκαετίες αργότερα, το 1762, Ιρλανδοί στρατιώτες που υπηρετούσαν τον Αγγλικό Στρατό, παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για να αποδώσουν φόρο τιμής στον Ιρλανδό Άγιο και να τιμήσουν τις πολιτισμικές τους ρίζες. Έκτοτε, ο εορτασμός αυτός έγινε σύμβολο του ιρλανδικού πατριωτισμού και πολλές μικρές ομάδες συμμετείχαν στις παρελάσεις, εδραιώνοντας την γκάιντα και τα τύμπανα ως μουσική υπόκρουση.

Οι Ιρλανδοί μετανάστες, μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, ήταν προτεστάντες και ανήκαν στη μεσαία τάξη. Μετά το Μεγάλο Λιμό της Ιρλανδίας το 1845, κατά τον οποίο όλη η παραγωγή της πατάτας, του βασικού τροφίμου των Ιρλανδών, προσβλήθηκε και καταστράφηκε από το μύκητα της ερυσίβης, η Αμερική κατακλύστηκε από ένα κύμα ενός εκατομμυρίου φτωχών και αμόρφωτων Ιρλανδών μεταναστών, καθολικών στην πλειοψηφία τους. Όπως ήταν φυσικό, η ως τότε ανεκτική στάση των Αμερικάνων προς τους Ιρλανδούς ανετράπη και όταν οι τελευταίοι βγήκαν να γιορτάσουν τον Άγιο Πατρίκιο, οι εφημερίδες τους απεικόνισαν σαν μεθυσμένους βίαιους πίθηκους.
Εντούτοις, και οι μεν και οι δε σύντομα κατάλαβαν πως ο μεγάλος αριθμός των Ιρλανδών αποτελούσε ένα αξιοσημείωτο εκλογικό σώμα και οι παρελάσεις του Αγίου Πατρικίου έγιναν σύμβολο της ιρλανδικής δύναμης και μια εκδήλωση που προσέφερε ευκαιρίες ανάδειξης πολιτικών υποψηφίων.

Η μπύρα, τα πράσινα ρούχα και οι καλικάντζαροι

Αρχικά, την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, οι ιρλανδέζικες μπυραρίες ήταν υποχρεωτικά κλειστές. Εξάλλου, αυτή η ημέρα βρίσκεται μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής, όπου πέρα από τη νηστεία του κρέατος, οι πιστοί απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ. Αυτή η απαγόρευση τηρούνταν πιστά ως και τη δεκαετία του ’70, όταν έγινε πιο ελαστική για τη συγκεκριμένη μέρα. Ως εθνική εορτή, θεωρήθηκε μια καλή ευκαιρία για τους πιστούς να κάνουν ένα διάλειμμα από την νηστεία και την εγκράτεια των ημέρων. Η μπύρα, το διάσημο προϊόν του τόπου, θεωρείται ως το βασικό αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, καθώς όπως είπαμε είναι η μέρα που οι Ιρλανδοί τιμούν τον πολιτισμό και τις ρίζες τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντικό σύμβολο της ημέρας είναι ο ιρλανδικός καλικάντζαρος (leprechaun< lobaircin, που μεταφράζεται μικρόσωμος φίλος). Οι καλικάντζαροι προέρχονται από την παγανιστική παράδοση των Ιρλανδών και στα κέλτικα παραμύθια θεωρούνταν οι τσαγκάρηδες των υπόλοιπων μαγικών πλασμάτων, που καταφεύγουν σε πονηρά κόλπα προκειμένου να προστατεύσουν το θησαυρό τους.
Όσο για την πράσινη ενδυμασία της ημέρας, εδραιώθηκε μόλις το 1798, τη χρονιά της Ιρλανδικής Επανάστασης. Προηγουμένως, το «επίσημο» χρώμα της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου ήταν το μπλε, καθώς ήταν το χρώμα του παλατιού και της παραδοσιακής ιρλανδικής σημαίας. Στην Ιρλανδική Επανάσταση όμως, οι Ιρλανδοί στρατιώτες άρχισαν να φορούν πράσινες στολές, για να κάνουν αντίθεση με την κόκκινη στολή των Βρετανών και έτσι το πράσινο χρώμα συνδέθηκε με την Ιρλανδική ταυτότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15