search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:12
MENU CLOSE

Βυθίζονται οι διεθνείς αγορές παρά τις ενέσεις ρευστότητας

18.03.2020 14:29
Βυθίζονται οι διεθνείς αγορές παρά τις ενέσεις ρευστότητας - Media

 

Παρά τα δισεκατομμύρια που υποσχέθηκαν οι μεγάλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση το κορονοϊού, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών η οποία εντάθηκε εκ νέου στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης στην Ευρώπη.

Ακολουθώντας την πορεία του Τόκιο, που έκλεισε με πτώση 1,68%, τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν σημαντικές απώλειες. Στις 16:22 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 4,13%, η Φρανκφούρτη 3,92% και το Λονδίνο 2,97%. Από την πλευρά τους το Μιλάνο και η Μαδρίτη σημείωσαν αντίστοιχα πτώση 1,95% και 2,79%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βυθίστηκε νωρίτερα κατά 4,8% κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας.

«Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είναι για τα καλά στο ‘κόκκινο’ παρόλο που μια σειρά κυβερνήσεων ανακοίνωσαν χθες προγράμματα διάσωσης για τη στήριξη της οικονομίας του», ανέφερε σε εκθεσή του ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής στην CMC Markets. «Αυτό θυμίζει την τραπεζική κρίση του 2008», σύμφωνα με τον ίδιο «όταν οι κυβερνήσεις κινητοποίησαν κολοσσιαία ποσά για να αντιμετωπίσουν την κρίση» και να περιορίσουν το κλίμα πανικού αλλά «χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να επανέλθει η ηρεμία».

Αντίστοιχη η εικόνα και στη Wall Street. Οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν βουτιά καθώς οι αυξανόμενες ενδείξεις για τη ζημιά που προκαλεί ο κορονοϊός στις αμερικανικές επιχειρήσεις επισκιάζουν την αισιοδοξία για τις σαρωτικές κινήσεις των επίσημων φορέων για την προστασία της οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 900 μονάδες ή πάνω από 4%, ενώ ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 3,50%. Ο δείκτης Nasdaq Composite υποχωρεί 2%. Νωρίτερα οι απώλειες και για τους τρις δείκτες ξεπερνούσαν το 5%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωσε πτώση 1,4%. Η υποχώρηση της Ευρώπης ακολούθησε τις απώλειες στην Ασία, όπου ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε πτώση κατά 4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από το καλοκαίρι του 2016. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε απώλειες 1,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο επέκτεινε τα κέρδη του, με τον δείκτη δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να σημειώνει άνοδο 0,6% στο υψηλό τριών ετών στο 99,955.

Η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 και πλέον δεκαετιών, με εξαίρεση το στιγμιαίο κραχ του Οκτωβρίου του 2016. Η ισοτιμία της υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,7% στο 1,1852 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το στιγμιαίο κραχ τον Οκτώβριο του 2016. Εξαιρουμένης της ισοτιμίας που διαμορφώθηκε τότε, στο 1,1491 δολάριο, η λίρα βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 1985, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική του πορεία, με το βαρέλι του αμερικανικού αργού να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, λόγω, από τη μια πλευρά, της μεγάλης προσφοράς και από την άλλη, της παγκόσμιας ζήτησης που υπονομεύεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ( WTI) παράδοσης Απριλίου διαμορφώνεται στα 24,26 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 9,98% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Η τιμή του βαρελιού μπρεντ Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Μαΐου διαμορφώνεται στα 27,12 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 5,60%. Και οι δύο τιμές αναφοράς έχουν χάσει σχεδόν το 60% της αξίας τους από τις αρχές του έτους.

«Η ζήτηση που αφανίζεται, η υπερβάλλουσα προσφορά και ο πόλεμος προσφοράς μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες για τους επενδυτές», σχολίασε ο Ναέμ Ασλάμ από την Avatrade.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό της έπληξαν σοβαρά τη ζήτηση του μαύρου χρυσού, την ώρα που έχει ξεκινήσει πόλεμος τιμών μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων τους στις αρχές Μαρτίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων τους.

«Οι πτωτικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου λογικευθούν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία», εκτίμησε από την πλευρά του o Κάρστεν Φριτς, από την Commerzbank. «Αυτό σίγουρα δεν είναι η περίπτωση τώρα» πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:11