search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:50
MENU CLOSE

Επιστολή Σαμαρά προς ηγέτες Ε.Ε.

27.06.2012 07:02
Επιστολή Σαμαρά προς ηγέτες Ε.Ε. - Media

Τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους εταίρους του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του, η οποία αναμένεται να διαβιβασθεί πριν από την αυριανή έναρξη της συνόδου κορυφής. 

Τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους εταίρους του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του, η οποία αναμένεται να διαβιβασθεί πριν από την αυριανή έναρξη της συνόδου κορυφής. Στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν θα γίνεται λόγος για παράταση του χρόνου προσαρμογής ή αναφορά σε άλλα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, ωστόσο αναμένεται να υπογραμμίζεται η ανάγκη αναπροσαρμογής του προγράμματος υπό το πρίσμα της βαθιάς ύφεσης και της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας που μαστίζουν την ελληνική οικονομία.

Το περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά προς Ευρωπαίους συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, στην οικία του, οι κ. Ευ. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η σύνταξη και μετάφραση της επιστολής αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η επιστολή θα διαβιβασθεί προς τους ηγέτες της Ε.Ε. από τον ίδιο τον κ. Παπούλια κατά την έναρξη της συνόδου, κάτι που φέρεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες ο κ. Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τους πρωθυπουργούς του Λουξεμβούργου Ζ.Κ. Γιουνκέρ και της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, όπως επίσης και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Β. Μαρτένς.

Πριν από την έναρξη της χθεσινής σύσκεψης με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία με τους κ. Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή και του στενού του συνεργάτη κ. Χρ. Λαζαρίδη, ενώ οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας παρέμειναν και στο πρώτο τμήμα της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο συζήτησης ήταν και το χθεσινό περιστατικό με την παραίτηση του κ. Γ. Βερνίκου, με τους τρεις να επισημαίνουν την ανάγκη καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα δυσλειτουργίας στο μέλλον.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φ. Κουβέλης φέρεται να επεσήμανε την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού σε επιτελικό επίπεδο, προκειμένου να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης ζήτησε η τοποθέτηση ειδικών γραμματέων και επικεφαλής οργανισμών να γίνει άμεσα, ενώ άφησε να διαφανεί πως και η ΔΗΜΑΡ θέλει να έχει λόγο στις επιλογές.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παραμένει καταβεβλημένος από τη λεπτή εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη, συζήτησε με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και τα τρέχοντα ζητήματα της οικονομίας, όπως και τα νομοσχέδια στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα αμέσως μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Πέραν της πολιτικής παραμέτρου, η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων έχει και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες τόσο γιατί στις προγραμματικές συμμετέχουν τρία κόμματα ως «κυβερνητικά» όσο και εξαιτίας της υγείας του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να δώσει το παρών. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, η έναρξη των συνεδριάσεων επί των προγραμματικών δηλώσεων θα γίνει στο απώτατο συνταγματικό όριο και αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη και να ολοκληρωθεί, αντιστοίχως, Παρασκευή ή Σάββατο.

Του Γιώργου Π. Τερζη

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:50