search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:03
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να σκληρύνει τα μέτρα πρόληψης όσο χρειαστεί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2117
19-03-2020
19.03.2020 04:00
Κορωνοϊός: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να σκληρύνει τα μέτρα πρόληψης όσο χρειαστεί  - Media
 
Μέτρα για την οικονομία, που αναμένεται να κλιμακωθούν – Πολιτική «στροφή» για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας
 
Παίρνοντας ιδέες από το playbook του Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μη-τσοτάκης, με ένα δραματικό σε τόνο διάγγελμα το απόγευμα της Τρίτης, πήρε πάνω του την επικοινωνία της κυβέρνησης όσον αφορά στη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Ταυτόχρονα έστειλε στους πολίτες ένα σαφές μήνυμα ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι η επιδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός προϊδέασε για νέο κύκλο πε-ριοριστικών μέτρων και για βαρύτατες τιμωρίες σε όσους πιαστούν να τα παραβιάζουν.
 
«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανί-κητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία» υπογράμμισε ο Μητσοτάκης.
 
«Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέ-τρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυν-ση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα μέτρα που έχει αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
 
Παράλληλα, για πρώτη φόρα ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε δημοσίως τις παράπλευρες απώλειες της επιδημίας, κάνοντας έκκληση στις επιχειρήσεις να μην απολύουν προσωπικό και δεσμευόμενος ότι θα υπάρξουν ανακουφιστικές κινήσεις από την κυβέρνηση.
 
Το παίρνει πάνω του
Δεδομένου ότι έως τώρα το ζήτημα της επικοινωνίας της κυβέρνησης με τους πολίτες σχετικά με τους χειρισμούς της πολιτείας για την επιδημία του κορωνοϊού το είχαν αναλάβει οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και ο υφυπουργός, πλέον, πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα προβαίνει σε τακτικά διαγγέλματα – ενημερώσεις προς τους πολίτες.
 
«Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν – που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα – επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε. Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 
Η επιλογή του Μητσοτάκη δείχνει από τη μια ότι η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή τη διαμορφούμενη κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση βγάζει τα μεγάλα της όπλα για να πείσει τους πολίτες ότι οφείλουν να επιδείξουν πειθαρχία στα μέτρα προκειμένου η κατάσταση να μην εξελιχθεί ανεξέλεγκτα, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και σε κάποιο βαθμό η Γαλλία.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε παρόμοιες εκφράσεις με τον Μακρόν κάνοντας λόγο «για συνθήκες πολέμου» και για «αόρατο και ύπουλο εχθρό», τονίζοντας ότι «στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Για αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία».
 
Μάλιστα ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι ολοκλήρωσε τον κύκλο ενημε-ρωτικών επαφών, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον κορωνοϊό. Ο Μητσοτάκης μίλησε στους πολιτικούς αρχηγούς για το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας και συζήτησε τη σημασία του «Μένουμε σπίτι», τονίζοντας ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία.
 
Νέοι περιορισμοί
Αναφερόμενος στους νέους περιορισμούς ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απα-γόρευση ή περιστολή των συναθροίσεων πάνω από έναν αριθμό ατόμων. «Αυτό θα γίνει γιατί δυστυχώς η σύσταση “Μένουμε στο Σπίτι” ακολουθείται μεν από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αλλά όχι από όλους και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Και πρέπει να δείξουμε σε όλους υπευθυνότητα, η οποία έρχεται και μαζί με την ατομική ευθύνη και μαζί με τη συλλογική ωριμότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Ο Πέτσας πρόσθεσε πως «εάν δεν υπάρξουν βήματα τέτοια, που να δείχνουν ότι η κοινωνία μας αγκαλιάζει πραγματικά το “Μένουμε στο Σπίτι”, θα αναγκαστούμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα. Την καθολική απαγόρευση δεν την εξετάζουμε, αλλά τον περιορισμό των συναθροίσεων τον εξετάζουμε και θα προχωρήσουμε σε αυτό».
 
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, από τη στιγμή που σήμανε συναγερμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε, νωρίτερα και ταχύτερα από άλλες κυβερνήσεις, να λάβει μέτρα και να καταρτίσει σχέδια για την αντιμετώπιση του ιού.
 
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μερίμνησε για το κλείσιμο των σχο-λείων από τις 11 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 99, ενώ αντί-στοιχες πρόνοιες ελήφθησαν στην Ιταλία και την Ισπανία αφότου οι νοσού-ντες υπερέβησαν τους 3.000 και τους 4.200 αντίστοιχα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει να συγκρατήσει τον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ειδικά πριν από την αύξησή τους σε επίπεδο στο οποίο ακόμα και χαμηλός ρυθμός περαιτέρω διασποράς ισοδυναμεί με χιλιάδες ασθενείς.
 
Κορωνοϊός vs οικονομία
Στις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία που έχουν τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με νωπή ακόμα την κατάληξη του τελευταίου Eurogroup.
 
«Αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και τη μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές» ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης.
 
«Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία. Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου» τόνισε ο πρωθυπουργός, με τα μέτρα να εξειδικεύονται και να ανακοινώνονται χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
 
Το «πράσινο φως» που άναψε το Eurogroup για δημοσιονομική ευελιξία πε-ριέγραψε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώ-νης. Μεταξύ άλλων ο Σταϊκούρας δήλωσε:
 
● Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υ-πόψη, για όλα τα κράτη – μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στό-χους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
 
● Επιπλέον συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρι-νών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Συνεπώς οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.
 
«Ξεκάθαρες αποφάσεις»
Πάντως του διαγγέλματος Μητσοτάκη είχε προηγηθεί μια νίκη στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας των ναών στη χώρα. Ζήτημα που είχε προκαλέσει μείζονες εντάσεις μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας, καθώς πολύ εσφαλμένα είχε πάρει δογματικό χαρακτήρα αντί να παραμείνει εντός του πρακτικού πλαισίου.
 
Η στρατηγική νίκη της κυβέρνησης συνίσταται στο ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος το βράδυ της Δευτέρας ουσιαστικά επικύρωσε αυτό που έλεγαν ειδικοί, αλλά και ορισμένοι ιεράρχες, ότι δηλαδή θα πρέπει να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πιστών μέσα στους ναούς ως μέτρο περιορισμού της διάδοσης του ιού.
 
Η αποδοχή, έστω και με αστερίσκους, του δεδομένου αυτού από την Εκκλησία επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων σχετικά με τον εκκλησιασμό των πιστών χωρίς η ίδια να αναλάβει το βάρος της ευθύνης μιας απαγόρευσης η οποία ενδεχομένως θα προκαλούσε αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας και θα την έφερνε αντιμέτωπη με μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της.
 
Από εκεί και πέρα όμως η κυβέρνηση θα κληθεί να αποδείξει ότι η τακτική που ακολούθησε είναι επιτυχημένη ελέγχοντας αν τα μέτρα σχετικά με τον εκκλησιασμό των πιστών τηρούνται με την ίδια αυστηρότητα που εφαρμόζο-νται και για άλλες κοινωνικές και οικονομικές κατηγορίες και τομείς.
 
«Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αυτή τη φράση κατέδειξε την αποφασιστικότητα του ίδιου και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανοιχτή σε ερμηνείες απόφαση της ΔΙΣ.
 
«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ζήτημα και την απόφαση που έλαβε ο ίδιος.
 
Ενίσχυση του ΕΣΥ
Πάντως η «μάχη» με την Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι η μόνη που η κυβέρνηση καλείται να δώσει και να κερδίσει κόντρα στο ιδεολογικό προφίλ της αλλά και τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Αντιθέτως, η επιδημία του κορωνοϊού την υποχρεώνει να κάνει στροφή 180 μοιρών σχετικά με την προσέγγισή της στο σύστημα υγείας.
 
Έτσι, από εκεί που η Ν.Δ. συζητούσε για δυναμική είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία και για «λελογισμένες» προσλήψεις προσωπικού, στην παρούσα φάση σπεύδει να ενισχύσει με κάθε τρόπο το ΕΣΥ, καταγγέλλει υπερβολικές χρεώσεις για τα τεστ του ιού σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στελέχη της καλούν τους πολίτες σε συμβολικό χειροκρότημα των γιατρών, του νοσηλευτικού, βοηθητικού, και υπαλληλικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους αυτούς ο Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, τόνισε ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό» και πως «κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα».
 
Ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ., γνωστοί για τις απόψεις τους περί «σπάταλου κράτους» και ανάγκης ιδιωτικοποιήσεων, πρόβαλαν τα ενισχυτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το δημόσιο σύστημα υγείας.
 
Ακόμα πιο σκληρός εμφανίστηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στα «νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια», όπως χαρακτηριστικά είπε.
 
«Όλοι αυτοί, τα νεοφιλελεύθερα “παπαγαλάκια” που έγραφαν τόσα χρόνια σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας, ελπίζω, όταν θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση, να μην ξαναπιάσουν την πένα τους για να γράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα προβλήματα του, αλλά με τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους, δεν ξέρω αν θα μιλάγαμε σήμερα».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:02