search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:11
MENU CLOSE

«Μαξιλάρι» και… λιγότερη Ευρώπη το «φάρμακο» ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2117
19-3-2020
19.03.2020 04:00
syriza.png

 

Στην κρίση που προκαλεί σε όλα τα επίπεδα η πανδημία του κορωνοϊού προσαρμόζεται η αντιπολιτευτική τακτική (και) του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στείλει το μήνυμα ότι «βάζει πλάτη» και κατεβάζει τους τόνους, αλλά πιέζει κιόλας με προτάσεις για την απαιτούμενη στήριξη της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων σε αυτή, της οικονομίας και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ήδη σε αυτή τη φάση πλήττονται από τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα σε «πρωτοφανή κρίση που απειλεί τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συνοχή της κοινωνίας», προσθέτοντας πως κατά συνέπεια «τώρα δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης».

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει αναστείλει κάθε άλλη κομματική διαδικασία (ακόμη και το συνέδριο του Μαΐου έχει μπει στον πάγο, αφού οι κομματικές προσυνεδριακές διαδικασίες δεν πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας), οι τηλεδιασκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του και τους τομεάρχες είναι καθημερινές και επικεντρώνονται στην ιχνηλάτηση των επιπτώσεων στην οικονομία και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Την ίδια ώρα αυτονόητη και οφθαλμοφανή θεωρούν την ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων που σηκώνουν το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας και των εργαζομένων στη δημόσια υγεία.

Παίρνουν το αίμα τους πίσω…

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, αρχηγός και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διακυβέρνησή του στήριξε το κοινωνικό κράτος και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τα μνημόνια και κόντρα στις λοιδορίες των νεοφιλελεύθερων περί «κρατισμού», οι οποίοι είναι οι ίδιοι σήμερα που «ζητούν περισσότερο κράτος». Θυμίζουν δε δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., όπως ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, που ζητούσαν να κλείσουν δημόσια νοσοκομεία.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την προσπάθεια να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά, είναι φανερό πως στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται και ως πολιτική και ιδεολογική δικαίωση τη στροφή στο κράτος λόγω του κορωνοϊού και ως εκ τούτου υπογραμμίζουν τον μύθο περί της «αυτορρύθμισης της αγοράς» στον βαθμό που αποδεικνύεται η αδυναμία της να απαντήσει στις ανάγκες της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου σε μια κρίση που πιάνει το σύνολο του πληθυσμού και απειλεί με βαριές επιπτώσεις ολόκληρη την οικονομία.

«Να προλάβουμε τις εξελίξεις»

Όσον αφορά την οικονομία, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί εμπροσθοβαρώς και προληπτικά με γενναίες ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόσο από τον προϋπολογισμό όσο και από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας κρίθηκε από τους επιτελείς του κόμματος «κατώτερη των περιστάσεων» στον βαθμό που κάνει λόγο για μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% ή 2 δισ. Αυτό το νούμερο, εκτιμάται, δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι – και το είπε και δημόσια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλούμενος και την κριτική των «Financial Times» στην απόφαση του Eurogroup – η κυβέρνηση έπρεπε να διεκδικήσει και να συνεχίσει να διεκδικεί μείωση του στόχου κατά 2%, που μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 5 δισ.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στο κλίμα που προαναφέρθηκε περί προληπτικής δράσης στην οικονομία, σημείωσε πως δεν βοηθάει η προσέγγιση «θα αφήσουμε τα πράγματα και θα κάνουμε κάτι αν χρειαστεί» και πρόσθεσε πως πρέπει να δράσουμε «πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται. «Και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά, έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια». Υπό αυτό το πρίσμα, προέτρεψε «να ξοδέψουμε πολλά τώρα» προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες ομάδες και συνολικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διαφορετικά «η ύφεση θα γίνει κρίση και η κρίση δράμα».

Συναγερμό σήμανε και ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης χθες, προτρέποντας επίσης στη χρήση του μαξιλαριού των 37 δισ. «Μιλάμε για μία κρίση που μπορεί να αποδειχθεί δομική για την κοινωνία και την οικονομία, γι’ αυτό και τα μέτρα πρέπει να έχουν δομικό χαρακτήρα. Μια τέτοια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες».

Η Ε.Ε… κοιμάται

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου υψώνει τους τόνους της κριτικής απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Απέδειξε η Ε.Ε. ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και η απόφαση του Eurogroup εντείνει τις ανησυχίες μας». «Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το μαξιλάρι των 37 δισ. Είναι κρίσιμο να αντέξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε.

Κοινώς, το φάρμακο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει… λιγότερη Ευρώπη και σθεναρή διεκδίκηση χαλάρωσης κι ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες – άλλωστε ο Τσακαλώτος είπε ότι στο Eurogroup o ίδιος θα ζητούσε αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Το παράδειγμα δίνουν και χώρες της που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), οι οποίες ρίχνουν το βάρος στην κρατική στήριξη της δημόσιας υγείας.

Στον ίδιο τόνο και ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς δήλωσε πως «πρέπει να γίνουν δημόσιες δαπάνες τεραστίων διατάσεων άμεσα, πέραν βεβαίως του πήχη που έβαλε το Eurogroup. Υπάρχει το μαξιλάρι, υπάρχει το ‘‘πράσινο φως’’ ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων θα εξαιρεθούν των στόχων». Ο ίδιος άσκησε κριτική ότι με βάση όσα γίνονται γνωστά από την ελληνική κυβέρνηση, τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι πολύ πίσω από αυτά που απαιτούνται, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, η οποία ανακοίνωσε ένα πακέτο παρεμβάσεων που φτάνει στο 17% του ΑΕΠ της, μέγεθος αντίστοιχου ενός πακέτου 35 δισ. για τα ελληνικά δεδομένα.

Να πέσει χρήμα στην οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, λοιπόν, η δέσμη μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

-Άμεση κάλυψη από το Δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν.

-Να μην υπάρξουν απολύσεις

-Οι μισθοί των εργαζομένων να καταβάλλονται στο ακέραιο, για όσο χρειαστεί, μέτρο στον αντίποδα της χορήγησης ενός εφάπαξ επιδόματος ύψους 400 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με το οποίο η Κουμουνδούρου διαφωνεί, εκτιμώντας ότι η στήριξη των εργαζομένων πρέπει να είναι δραστική, ώστε να μην κάνει βουτιά η αγοραστική δύναμη των πολιτών, βασικό στήριγμα της οικονομίας.

-Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

-Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ,ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

-Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

-Αναστολή για όσο διαρκεί η κρίση στις δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Ως προς το μέτρο καθολικής κάλυψης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι είναι σημαντικό προκειμένου να μπορούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πρόληψης και της προτροπής «μένουμε σπίτι», που κατά τα λοιπά ορθώς εκπέμπει η κυβέρνηση. «Θα πρέπει να υπάρξει σαφής ρύθμιση απαγόρευσης των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε με εντολή της κυβέρνησης είτε λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών. Το βάρος προφανώς δεν μπορούν να το επωμιστούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό η πρότασή μας είναι το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας» σημείωσε.

 

Έμπρακτη στήριξη

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σχετικά γρήγορα σε σύγκριση με την Ιταλία καθώς και ότι η ρητορική του πρωθυπουργού για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Διακρίνουν ωστόσο λόγια και όχι πράξεις.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «δημιουργική ασάφεια», διευκρινίζοντας πώς ναι μεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι «όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα ενός στιβαρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας» και είναι θετικό βήμα οι προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών. Όμως, αντέτεινε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν ακούσαμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα των γιατρών, αλλά και με τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκκρεμούν από πέρυσι». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν διευκρινίστηκε αν οι 2.000 κλίνες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορούν κλίνες εντατικής θεραπείας ή κλίνες νοσηλείας».

Πέρα από τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις και το άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα. Παράλληλα καλούν σε ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Διαθεσιμότητα και διατίμηση

Ομοίως σε ό,τι αφορά όλους τους πολίτες καλούν στην με κάθε τρόπο εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κ.λπ.) στον αγώνα ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα με δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες Οικονομίας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Παππάς, Γ.Τσίπρας, Α. Ξανθός), αφού άσκησαν κριτική στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχει λάβει «ημίμετρα», συνέστησαν η πολιτεία:

Να αναλάβει κεντρικά την εισαγωγή, διάθεση, τιμολόγηση και γενικά τη διαχείριση των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς κατ’ ανάγκη να θέσει περιορισμούς στην ιδιωτική εισαγωγή, αν αυτό δεν κριθεί αναγκαίο.

Να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγχώρια παραγωγή εκείνων των ειδών πρώτης ανάγκης από την παραπάνω κατηγορία, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα, είτε από ιδιώτες είτε από το Δημόσιο.

Να εξασφαλίσει τη διάθεση των παραπάνω ειδών σε φαρμακεία, σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές (διατίμηση) και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες (για παράδειγμα, με βάση το ΑΜΚΑ).

Να απαγορευτεί άμεσα και για προσωρινό (ή όσο χρειαστεί) διάστημα η εξαγωγή των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης.

Τις επόμενες μέρες οι τηλεδιασκέψεις των ιθυνόντων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχιστούν εξετάζοντας συνεχώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο στο μέτωπο της Υγείας και της εξάπλωσης των κρουσμάτων όσο και σε αυτό της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, καθόσον η κυβέρνηση θα ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:09