search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-σούπερ μάρκετ: Αφήσαμε τα αντισηπτικά και πιάσαμε τα… κρεμοσάπουνα – Αύξηση ζήτησης 286%, εκτίναξη τιμών

19.03.2020 06:21
Κορωνοϊός-σούπερ μάρκετ: Αφήσαμε τα αντισηπτικά και πιάσαμε τα... κρεμοσάπουνα - Αύξηση ζήτησης 286%, εκτίναξη τιμών - Media

 

Σημαντική μετατόπιση  των καταναλωτών από τα αντισηπτικά προϊόντα, στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις, στα σαπούνια (πλάκες, κρεμοσάπουνα, κλπ.) καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, οι πωλήσεις κρεμοσάπουνου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά 286% και του στερεού σαπουνιού κατά 122%.

Μόνο την εβδομάδα από 2 έως 8 Μαρτίου, για την οποία υπάρχουν επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις σαπουνιών για το πλύσιμο των χεριών (υγρά και μπάρες) αυξήθηκαν κατά 97,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Nielsen. Τα καθαριστικά μαντιλάκια για το σπίτι σημείωσαν άνοδο 211,8%, τα ελαστικά γάντια 64,6%, και οι χλωρίνες 41,2%.

Συνολικά οι κατηγορίες που αφορούν στα Προϊόντα Οικιακής Χρήσης, και τα Προϊόντα Προσωπικής Περιποίησης, έχουν σημειώσει αύξηση πωλήσεων σε αξία +19,3% και 11,5% αντίστοιχα. Συνολικά οι πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου, σύμφωνα με τη Nielsen, σημείωσαν άνοδο +3,8% την εξεταζόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των τιμών στα σαπούνια –κρεμοσάπουνου και υγρού σαπουνιού- με βάση τα στοιχεία που μπορεί κανείς να αντλήσει από την πλατφόρμα e-katanalotis προκύπτουν αυξήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η ελάχιστη τιμή σε κρεμοσάπουνο 750 ml αυξήθηκε από τις 12/3 έως τις 17/3 κατά 19,8% και η μέση τιμή κατά 19,02%. Άνοδο 62% κατεγράφη στην ελάχιστη τιμή στο πράσινο σαπούνι 90 γρμ. συσκευασία 3+1 δώρο και 9,16% σε αντιβακτηριδιακό κρεμοσάπουνο με αντλία η συσκευασία των 300 ml, ενώ η μέγιστη τιμή του αυξήθηκε κατά 16,46%.

Το πικ στην άνοδο των τιμών με βάση την εξέλιξη αυτών μέσω του e-katanalotis, είτε πρόκειται για σαπούνια, είτε για αφρόλουτρα, σαμπουάν, κ.ά. καταγράφηκε στις 13 και 14 Μαρτίου δηλαδή την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος για την αγορά προϊόντων που σχετίζονται με την ατομική υγιεινή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για σειρά προϊόντων όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά διαλύματα, σαπούνια, μαντιλάκια και αιθυλική αλκοόλη, από το 24% στο 6%. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει, όπως είπε, μέχρι το τέλος του έτους.

Φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα οποία έχουν εντοπιστεί κυρίως στις μάσκες προστασίας και στα αντισηπτικά, επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η εκτιμάται ότι θα εκδοθεί τελικά σήμερα Πέμπτη. Με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ θα ξεκαθαρίσει πότε και αν τα καταστήματα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις επόμενες 4 Κυριακές από τις 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, άρθρο 13 του Ν. 3377/2005,τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων, μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση του κοινού από τις 05.00 το πρωί. 

Κάνοντας χρήση αυτού του μέτρου τα καταστήματα της Lidl Ελλάς ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους στις 7 το πρωί, ενώ σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και ΑμεΑ στα καταστήματά της, η εταιρεία αποφάσισε να διαμορφώσει χρονική ζώνη αγορών από τις 7 έως τις 10 το πρωί, κατά προτεραιότητα. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία.

Πηγή capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:40