search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:31
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Ξεπούλησαν τα φάρμακα με… χλωροκίνη επειδή μίλησε για αυτά ο Τσιόδρας!

19.03.2020 08:06
Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Ξεπούλησαν τα φάρμακα με... χλωροκίνη επειδή μίλησε για αυτά ο Τσιόδρας!  - Media

 

Έλλειψη παρακεταμόλης αλλά και του φαρμάκου Plaquenil, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρατηρείται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιο Ευγενίδη. 

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το voria.gr, φαίνεται ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, της δραστικής ουσίας του Plaquenil, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, οι πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φθηνό σχετικά φάρμακο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων!

Όπως σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ευγενίδης, τα Plaquenil δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν ακόμα στα ράφια, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες και πλέον δίνονται μόνο με την επίδειξη συνταγής ιατρού. Και τούτο διότι πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

«Το Plaquenil δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του», τονίζει ο κ. Ευγενίδης, προσθέτοντας πως το φάρμακο υπάρχει έτσι και αλλιώς σε μειωμένη διαθεσιμότητα από την εταιρεία παρασκευής προς τα φαρμακεία. Ωστόσο ο ίδιο καθησυχάζει τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που το λαμβάνουν λέγοντας πως λογικά αύριο ή την Παρασκευή θα γίνει παραλαβή Plaquenil και τα κουτιά θα υπάρχουν πάλι στα ράφια των φαρμακείων της χώρας.

Για το θέμα μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, στην καθημερινή του ενημέρωση προς συντάκτες επιβεβαιώνοντας πως η χλωροκίνη χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. «Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», πρόσθεσε. 

Ακόμα, όπως επισήμανε ο κ. Ευγενίδης, παρατηρείται και έλλειψη παρακεταμόλης στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης καθώς πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να πάρουν μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα. Ωστόσο, όπως τόνισε, η παρακεταμόλη δεν προκαλεί ανησυχία καθώς σε αντίθεση με το πλακενίλ παρασκευάζεται και στην Ελλάδα. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30