search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:02
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Οπου φύγει φύγει – Καραντίνα στα… χωριά και στα εξοχικά

19.03.2020 11:41
Κορωνοϊός: Οπου φύγει φύγει - Καραντίνα στα... χωριά και στα εξοχικά - Media

Καραντίνα στα… χωριά και στα εξοχικά τους παραμένουν αρκετοί πολίτες οι οποίοι επέλεξαν να φύγουν τις προηγούμενες μέρες από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας λόγω των απαγορεύσεων του κορωνοϊού.

«Η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη την Παρασκευή και το Σάββατο» ανέφερε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο των βενζινοπωλών Λάρισας και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Έλλη Παπαδοπούλου μόνο στο νομό της Λάρισας παρατηρείται αύξηση 60% σε σχέση με άλλες περιόδους.

«Έχουν κλείσει τα πάντα. Παραμένουν ανοιχτά μόνο βενζινάδικα τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι φουλάρουν και πηγαίνουν είτε στα εξοχικά τους είτε στα χωριά τους. Εμείς εδώ στη Λάρισα είμαστε η πόλη του καφέ. Ο κόσμος θέλει να βγει, να κάνει βόλτες με το σκύλο του. Προτιμάει να πάει στα σπίτια του στο χωριό τα οποία έχουν αυλές. Εδώ πλέον έχουν κλείσει τα πάντα και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Παπαδοπόλου. Σύμφωνα με την ίδια η κίνηση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο μέχρι σήμερα καθώς θα παραμείνουν κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας.

Για μπάρμπεκιου στη… Χαλκιδική

Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο και στη Χαλκιδική. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενοι τον πολύ καλό καιρό και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, έσπευσαν στα εξοχικά τους για να περάσουν… ξέγνοιαστοι το Σαββατοκύριακο ενώ αρκετοί από αυτούς δεν επέστρεψαν. Δεκάδες φωτογραφίες κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο με πολίτες να κάνουν μπάρμπεκιου δίπλα στο κύμα, απολαμβάνοντας τον καλό καιρό και αγνοώντας τις οδηγίες της Πολιτείας.

«Παρατηρήθηκε μία σημαντική κίνηση Θεσσαλονικέων οι οποίοι έχουν εξοχικά στο δεύτερο πόδι. Έχουμε κόσμο. Ωστόσο αν και ήρθαν στην Χαλκιδική δεν βγήκαν από τα σπίτια τους ενώ πολλοί αποφάσισαν να μην επιστρέψουν. Ο κόσμος δεν κυκλοφόρησε. Οι περισσότεροι πειθάρχησαν στις οδηγίες.

Και αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η ατομική ευθύνη είναι πάνω και από την κρατική. Οι περισσότεροι παραμένουν στις αυλές και τους κήπους των σπιτιών τους» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Πολυκοσμία παρατηρήθηκε και στο πρώτο πόδι τις προηγούμενες μέρες.

«Είχε καλό καιρό και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που υπήρξε κινητικότητα. Αρκετοί αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους. Κανείς όμως δεν όμως βγαίνει έξω. Τα μέτρα τηρούνται κανονικά» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς. Το κλείσιμο των καταστημάτων και η αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων αναμένεται να αυξήσει το κύμα εξόδου των πολιτών προς τα εξοχικά τους, προκειμένου να αποφύγουν την πολυκοσμία.

Σχολιάζοντας την κίνηση πολλών πολιτών να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για τα χωριά τους προκειμένου να προφυλαχθούν από τον ιό ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης είπε στο ethnos.gr ότι αν αυτό έγινε την κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Προφανώς και είναι καλύτερα να είναι κάποιος στο χωριό του όπου είναι πιο αραιοκατοικημένα. Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που ο πολίτης είναι φορέας του κορονοϊού χωρίς να το ξέρει. Στην περίπτωση αυτή μεταφέρει τον ίο σε μια κόμη περιοχή».

Αυξημένη κίνηση και στα νησιά

Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε και στα μικρά νησιά του Αιγαίου όπως στην Αστυπάλαια. Το καράβι της περασμένης Κυριακής από την Αθήνα αποβίβασε διπλάσιους επιβάτες, από 33 μία εβδομάδα πριν, 66 τώρα.

Πρόκειται κυρίως για φοιτητές, όπως εξήγησε ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας οι οποίοι επέστρεψαν στο νησί με το κλείσιμο των σχολών. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο δήμαρχος αυτοί οι επιπλέον 30 άνθρωποι δεν έχουν ελεγχθεί «και δεν μας έχει δοθεί καμία οδηγία για το πώς θα ελεγχθούν».

Κίνηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και στις Σπέτσες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Παναγιώτη Λυράκη στους 4.358 μόνιμους κατοίκους του νησιού έχουν προστεθεί ακόμη 500, ενώ, την ίδια ώρα, το πολυδύναμο ιατρείο έχει χρόνια υποστελέχωση, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για την επιδημία.

Αίτημα Βενζινοπωλών

Τόσο ο κ. Ασμάτογλου όσο και η κ. Παπαδοπούλου τονίζουν ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων (σήμερα είναι απελευθερωμένο) ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να διακόψει την λειτουργία των πλυντηρίων για λόγους υγιεινής. Στο μεταξύ δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας των σταθμών διοδίων στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού στους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας παρότι το θέμα τέθηκε από Περιφερειάρχες στην κυβέρνηση.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:02