search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:21
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Κανονικά η συνέλευση της ΠΕΝΕΝ – «Τα περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, δεν μας αφορούν»

19.03.2020 11:53
Κορωνοϊός: Κανονικά η συνέλευση της ΠΕΝΕΝ - «Τα περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, δεν μας αφορούν» - Media

 

Μπροστά στο φόντο των δραματικών εξελίξεων λόγω του κορωνοϊού και στην ακτοπλοία, οι ναυτεργάτες βιώνουν κι αυτοί, όπως και πολλοί εργαζόμενοι άλλων κλάδων, την ανασφάλεια για το μέλλον της δουλειάς τους, καθώς η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά ενώ ετοιμάζεται και αναστολή δρομολογίων. 

Ωστόσο η ΠΕΝΕΝ, που μέλη της είναι οι ναύτες που υπηρετούν σε εμπορικά και ακτοπλοϊκά πλοία, σχεδιάζει να συγκαλέσει κανονικά την ετήσια γενική της συνέλευση στις 31 Μαρτίου, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας όπως δηλώνει σε σχετική ανακοίνωσή της. 

Στο κάλεσμά της η ΠΕΝΕΝ μεταξύ τάσσεται ενάντια στο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση για συναθροίσεις έως 10 άτομα, και επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Το ξέσπασμα του κορωνοϊού διεθνώς, η αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, βρίσκουν τον λαό και τους εργαζόμενους σε μια ζοφερή πραγματικότητα αφού οι συνέπειες της χρόνιας εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας είχε και έχει τραγικές συνέπειες σε όλες τις μονάδες υγείας και η αναγκαία προστασία του λαού αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση αποσπασματικά και με μπαλώματα.

Αρνείται να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρικού – νοσηλευτικού – παραϊατρικού) σε ουσιαστική οικονομική ενίσχυση στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν κλίνες ΜΕΘ κλειστές…..

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση έρχεται να συνδράμει το κεφάλαιο με νέα πακέτα δις ευρώ ενώ την ίδια στιγμή δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους που μαζικά απολύονται και η εργοδοτική αυθαιρεσία γιγαντώνεται…..

Ο μύθος περί επαναφοράς της κανονικότητας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος για αυτούς που έστησαν αυτό το απατηλό ευχολόγημα…

Στον χώρο της Ναυτιλίας και ειδικότερα στην επιβατηγό ναυτιλία, με αφορμή τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της κυβέρνησης, σε αγαστή συνεργασία με τους εφοπλιστές και όπως πάντα ερήμην των Ναυτεργατών, νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των Ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο όνομα της κρίσης που διαμορφώνεται και το οποίο προβλέπει νέα προνόμια για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ήδη οι εφοπλιστές ζητούν την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές των Ναυτεργατών, την επιβάρυνση του δημοσίου για τα καύσιμα, την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, λιμενικά τέλη και διακανονισμούς των τοκοχρεολυσίων με τις τράπεζες.

Στο τραπέζι αυτών των μέτρων είναι και οι απολύσεις Ναυτεργατών τόσο στα δρομολογημένα πλοία όσο και στα επισκευαζόμενα και ιδιαίτερα στα ταχύπλοα που οι τρεις βασικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί έχουν ήδη εγκαινιάσει πολλές απολύσεις χωρίς την παραμικρή αντίδραση του ΥΕΝ και των λιμενικών αρχών… Είναι επίσης η κατάργηση της 10ωρης εργασίας των Ναυτεργατών στα ταχύπλοα, η παράταση της χειμερινής σύνθεσης και η μείωση των συνθέσεων….

Γίνεται φανερό ότι οι εφοπλιστές και η κυβέρνησή τους θα αξιοποιήσουν την κρίση με τον κορωνοϊό για να κλιμακώσουν την επίθεση με νέα αντιναυτεργατικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί! Ο κίνδυνος των έκτακτων και προσωρινών μέτρων να διατηρηθούν στο διηνεκές είναι ορατός….

Η ΠΕΝΕΝ θα σταθεί σε αυτές τις δύσκολες μέρες κοντά και δίπλα στον κλάδο και σε όλους τους Ναυτεργάτες, θα είναι καθημερινά μέσα στα καράβια, θα ασκεί πολύπλευρο έλεγχο και ταυτόχρονα θα οργανώσει την αντίσταση των Ναυτεργατών για οποιαδήποτε απόπειρα χτυπήματος των δικαιωμάτων τους.

Τα περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, δεν μας αφορούν και ούτε θα πειθαρχήσουμε εάν και εφόσον θίγονται τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις από την ασκούμενη πολιτική κυβέρνησης – εφοπλιστών.

Η ΠΕΝΕΝ σε αυτές τις συνθήκες είναι δίπλα τους Ναυτεργάτες, επιλέγει τον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων, βρίσκεται για άλλη μια φορά στην αντίπερα όχθη με αυτούς που επιλέγουν να βάλουν λουκέτο στα Σωματεία, να περιορίσουν την λειτουργία τους, να αναβάλουν και να αναστείλουν την αγωνιστική δράση και τις συλλογικές διαδικασίες αποδείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι εκείνο για το οποίο νοιάζονται είναι το τομάρι τους και μόνο.

Οι αναφερόμενες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και δεν έχουμε σκοπό να αποστρατευθούμε, είτε να πάμε στα σπίτια μας, είτε να περιορίσουμε κατ’ ελάχιστο την δράση για τα Ναυτεργατικά προβλήματα.

Θα τηρήσουμε με “θρησκευτική ευλάβεια” όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό χωρίς να παρεκκλίνουμε από την αποστολή μας αυτή την κρίσιμη περίοδο να βρισκόμαστε στο πλάϊ των Ναυτεργατών που με κίνδυνο για την υγεία τους δίνουν την μάχη να διατηρήσουν το Ακτοπλοϊκό δίκτυο και τις ανάγκες εξυπηρέτησης των νησιών μας.

Απαιτούμε μαζί και ταυτόχρονα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των Ναυτεργατών στα πλοία και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά τους».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:20