search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Eκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα κάνουν Πάσχα χωρίς… δώρο – Τι αλλάζει μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

20.03.2020 08:39
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιπλέον επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση από σήμερα - Media

 

Mπορεί ο πρωθυπουργός κατά το χθεσινό διάγγελμά του να ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά την καταβολή στο ακέραιο του Δώρου Πάσχα από το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, 

Ωστόσο αυτό που δεν έγινε σαφές είναι το πότε θα υποχρεούνται να το καταβάλουν οι εργοδότες. Πέρα από τα διάφορα σενάρια που γράφονται και που μιλούν ακόμα και για… Ιούνιο, το σίγουρο είναι ότι το Δώρο Πάσχα 0που αντιστοιχεί στο 50% του μηνιαίου μισθού- δεν θα το λάβουν περίπου ένας στους δύο εργαζόμενυος του ιδιωτκού τομέα, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας καταβολής στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το αν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση ή αν έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους από την πανδημία.

Εάν σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που υπολογίζονται σε περίπου 250.000 προμετρηθούν και αρκετοί εργοδότες που θα σπεύσουν να “αξιοποιήσουν” το κλίμα των ημερών και τις “δυσκολίες λόγω πανδημίας”, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσες οικογένειες θα κάνουν Ανάσταση και Πάσχα χωρίς δώρο και μόνο με το επίδομα των 800 ευρώ…

Για τη μετάθεση της ημερομηνίας θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθούν, υπό προϋποθέσεις, οι ποινικές ευθύνες για τη μη καταβολή δώρου για όσους εργοδότες θελήσουν να αξιοποιήσουν την «ελευθερία» που θα τους δίνει η ρύθμιση.

Τη διάταξη θα κληθούν να συντάξουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, που θα κάνουν σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως και σήμερα. Σε αυτήν θα ορίζεται ότι το δώρο Πάσχα, του οποίου η δαπάνη ανέρχεται περίπου στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί αργότερα, σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες τον Ιούνιο, όταν ίσως αρχίσει να εμφανίζει σημεία ανάκαμψης η οικονομία και θα έχει αποδοθεί σημαντικό τμήμα της ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28