search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:28
MENU CLOSE

«Στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει γενναία κρατική ενίσχυση της οικονομίας

20.03.2020 11:41
4847119.jpg

 

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν στείλει το μήνυμα «βάζουμε πλάτη» για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης στην Δημόσια Υγεία και την οικονομία, ωστόσο προφανώς αυτό δεν σημαίνει γενική υποστολή σημαίας. Το μήνυμα που στέλνει η Κουμουνδούρου είναι ότι «τηρούμε υπεύθυνη στάση» αλλά όταν τα μέτρα είναι κατώτερα των περιστάσεων δεν σιωπούμε. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν μια εγρήγορση της κυβέρνησης στα μέτρα πρόληψης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, με εξαίρεση το θέμα της Εκκλησίας όπου της προσάπτουν δραματική καθυστέρηση και δη για μικροπολιτικούς λόγους, αλλά για την οικονομία σημαίνουν συναγερμό ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά. Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζουν μια σχετική ικανοποίηση, επιμένουν για συνολική, οριζόντια θωράκιση της οικονομίας μέσω κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να έρθει από το μαξιλάρι των 37 δις και το πακέτο της ΕΚΤ και στέλνουν μήνυμα ότι από την Κουμουνδούρου θα επαγρυπνούν για θα πιέζουν- ανεβάζοντας και τους τόνους της κριτικής όπου χρειάζεται – για την εφαρμογή των εξαγγελιών και όσων χρειάζονται να γίνουν αλλά μένουν εκτός του ραντάρ της κυβέρνησης.

Δώρο Πάσχα: Να δοθεί κανονικά και σε όλους

Έτσι, θετικό βήμα χαρακτήρισε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη νέα τηλεοπτική του δήλωση για τη στήριξη εργαζομένων και οικονομίας – έκανε λόγο για πακέτο 10 δις συνολικά που οδηγεί σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Ως θετική εξέλιξη είδαν στην Κουμουνδούρου και την κυβερνητική στροφή για το δώρο του Πάσχα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα ανακοίνωσε την καταβολή του έστω και αφήνοντας ανοιχτό το «πότε», όταν το ίδιο πρωί ο Στακούρας άφηνε ανοιχτή την μη καταβολή του. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προηγουμένως απευθύνει μήνυμα «να μη διανοηθεί η κυβέρνηση τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα», αντιθέτως πρέπει αυτό να δοθεί, διεμήνυσε, κανονικά και σε όλους τους εργαζόμενους.

Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αφού επισήμανε ότι το νέο τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη στην ουσία ήταν «άδειασμα» στα μέτρα που είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες ώρες οι υπουργοί του επειδή ήταν ανεπαρκή, σημείωσε:

«Έστω κι έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί πως οι πολίτες που χρειάζονται στήριξη είναι πολύ περισσότεροι από όσους προέβλεπαν οι αρχικές της εξαγγελίες. 

Είναι προφανώς θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ορισμένες προτάσεις -δυστυχώς λίγες- από το ολοκληρωμένο πακέτο αναγκαίων παρεμβάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Από την άλλη παραμένει σε πρώτο πλάνο η προτροπή για γενναία μέτρα στήριξης ώστε να αποτραπεί μια νέα οικονομική κρίση – ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων χτύπησε το καμπανάκι για επερχόμενες απολύσεις που θα οδηγήσουν την ανεργία στα επίπεδα του 2014. Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει να αντιληφθεί το ατελέσφορο κ προβληματικό της εκ των υστέρων επούλωσης των αρνητικών επιπτώσεων και να προχωρήσει τώρα σε «ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δημόσιων επενδύσεων, κρατικών εγγυήσεων και οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Το μαξιλάρι και η ΕΚΤ

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι την οικονομική δυνατότητα η κυβέρνηση την έχει και αυτή βρίσκεται στο ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παραλείπεται βεβαίως η υπογράμμιση ότι η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία σήμερα να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κρίσης λόγω της επιδημίας οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος.

Από την άλλη χαρακτηρίζουν «ανοησία» την κυβερνητική ρητορική περί ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE χάρη στις κυβερνητικές προσπάθειες: «Η ανοησία φαίνεται ότι περισσεύει στους επιτελείς του Μαξίμου. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στο προσωρινό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση μιας φονικής πανδημίας, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης, και όχι στο QE» σημείωνε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. «Αυτό που οι επιτελείς δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να παραδεχθούν, είναι ότι αν η ΕΚΤ σήμερα περιλαμβάνει και την Ελλάδα και δεν την εξαιρεί, είναι γιατί η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι ότι αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα η οικονομία είναι γενναία μέτρα στήριξης με ροή ρευστότητας προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, θέσεις εργασίας και εργαζόμενοι και φυσικά ο δημόσιος τομέας της υγείας που θα σηκώσει τεράστιο βάρος αυτής της εν εξελίξει κρίσης παγκοσμίων διαστάσεων.

Οριζόντια μέτρα ως το τέλος του έτους

Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του δήλωση ενίσχυσε τη δέσμη μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας αντί μέτρων που είναι πίσω από της ανάγκες αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης και συνιστούν «ασπιρίνες» να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα:

  • με ορίζοντα ως το τέλος του έτους

  • με οριζόντια κάλυψη σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και τομείς της οικονομίας

  • με απαγόρευση απολύσεων και πλήρη κάλυψη των μισθολογικών αναγκών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δώρου Πάσχα

  • παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις

  • δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα

  • Κατάρτιση ενός «σχεδίου Ηρακλής» (αντίστοιχου με αυτό που υπάρχει για τις τράπεζες) για τις επιχειρήσεις με την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεπεράσει «να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές» καθώς «τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις». «Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:28