search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:22
MENU CLOSE

Ισλαμική συμφωνία…

01.07.2012 08:57
Ισλαμική συμφωνία...  - Media

Η Αίγυπτος απέκτησε και επισήμως, δηλαδή με την έγκριση των ενόπλων δυνάμεων που κινούν τα νήματα της εξουσίας, τον πρώτο εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο στην ιστορία της, τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Η Αίγυπτος απέκτησε και επισήμως, δηλαδή με την έγκριση των ενόπλων δυνάμεων που κινούν τα νήματα της εξουσίας, τον πρώτο εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο στην ιστορία της, τον Μοχάμεντ Μόρσι. Έπειτα από μια ολόκληρη εβδομάδα καθυστερήσεων, ανακοινώθηκε ότι ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 51,7%, έναντι του πρώην στρατηγού Άχμεντ Σαφίκ, τελευταίου πρωθυπουργού του Μουμπάρακ, με 48,3%.

Τυπικά πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη δημοκρατία και ταυτόχρονα για συμβολικό θρίαμβο των Αδελφών Μουσουλμάνων, που ύστερα από οκτώ δεκαετίες διώξεων και παρανομίας αναδεικνύονται στον ανώτατο θώκο.

Στέλεχος

Στην ουσία πρόκειται για έναν ιστορικό «ισλαμικό συμβιβασμό» ανάμεσα στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες κρατούν τους μοχλούς της εξουσίας εδώ και εξήντα χρόνια, και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι αξιοποίησαν την εξέγερση που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Μουμπάρακ για να συγκροτήσουν ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα και τελικά να πετύχουν αυτή την ιστορική νίκη, έστω και αν είναι αποτέλεσμα ελιγμών και συμβιβασμών…

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μόρσι είναι ένα απλό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων και όχι από τα κορυφαία, ο οποίος απλώς θα εφαρμόζει όσα θα του ζητά η ανώτατη ηγεσία του κόμματός του. Όμως, πόσες και ποιες εξουσίες θα έχει ο νέος πρόεδρος;

Οι στρατιωτικοί είδαν ότι στις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι μαζί με άλλο ένα, ακόμα πιο ακραίο, ισλαμικό κόμμα απέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Αυτή η Βουλή είχε ορίσει και την επιτροπή για τη σύνταξη του νέου συντάγματος, στην οποία βέβαια κυριαρχούσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ακραίοι ισλαμιστές.

Μπροστά στο ενδεχόμενο, λοιπόν, οι ισλαμιστές να ελέγχουν τη Βουλή και τον νέο πρόεδρο, οι ανώτατοι στρατιωτικοί κατάργησαν τόσο τη Βουλή όσο και τη συντακτική επιτροπή για το νέο σύνταγμα και ανέλαβαν πλήρως όλες τις εξουσίες, επαναφέροντας τον στρατιωτικό νόμο, αφαιρώντας από τον επόμενο πρόεδρο αρκετές εξουσίες και αφήνοντας να φανεί ότι και τη σύνταξη του νέου συντάγματος θα την κάνει επιτροπή που θα ορίσουν οι ίδιοι…

Η διαδικασία αυτή, καθώς ολοκληρώνονταν οι προεδρικές εκλογές, ήταν ένα «βελούδινο» πραξικόπημα, το οποίο έθετε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα: Ή θα αποδέχονταν τις πράξεις και αποφάσεις των στρατιωτικών με τις οποίες διαμορφώνεται το πολιτικό πλαίσιο για το άμεσο μέλλον ή η στρατιωτική εξουσία δεν θα αναγνώριζε τον Μόρσι ως νικητή των εκλογών, αλλά θα ανακήρυσσε τον Σαφίκ!

Αυτός ο εκβιασμός φαίνεται ότι απέδωσε: οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαπραγματεύτηκαν φυσικά με την ανώτατη στρατιωτική εξουσία και ο Μόρσι ανακηρύχθηκε πρόεδρος.

Τώρα οι ένοπλες δυνάμεις, έχοντας τη νομοθετική εξουσία, ευρύτατες αρμοδιότητες για τη στρατιωτική αστυνομία και κρατώντας στα χέρια τους ακόμη και τη διαμόρφωση του νέου συντάγματος, δεν έχουν να φοβηθούν από έναν ισλαμιστή πρόεδρο, στερημένο… από τις πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Δεν τους ικανοποιεί

Είναι σίγουρο ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν ικανοποιεί μεγάλα τμήματα του αιγυπτιακού λαού, τα οποία θα πρέπει όμως να συμβάλουν στο να υπάρξει ο πολιτικός φορέας για την έκφραση των αιτημάτων τους και να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:21