search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Γενικό «λουκέτο» στην Ιταλία – Πολλοί πεθαίνουν αβοήθητοι (Photo | Video)

22.03.2020 09:24
Κόντε: Ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων η βία - Media

 

«Είναι η πιο δύσκολη κρίση που ζει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο θάνατος τόσων συμπολιτών μας είναι ένας πόνος που κάθε μέρα αναβιώνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ιταλικό λαό.

Σταματούν μέχρι τις 3 Απριλίου όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες στην Ιταλία και κλείνουν οι επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητες, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα πιο δραστικά και αυστηρά μέτρα στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού. 

«Είναι η πιο δύσκολη κρίση που ζει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο θάνατος τόσων συμπολιτών μας είναι ένας πόνος που κάθε μέρα αναβιώνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο διάγγελμα που απηύθυνε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προς τον ιταλικό λαό.

«Είναι μια απόφαση η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οξύτερη φάση της επιδημίας. Προέκυψε και κατάσταση οικονομικής, έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνησή μας θα παρέμβει καθοριστικά για να μπορέσει, η Ιταλία, να σηκωθεί και πάλι όρθια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Επιβραδύνουμε την παραγωγική μηχανή της χώρας, αλλά δεν την κλείνουμε. Δεν είναι εύκολη απόφαση, μα καθίσταται αναγκαία σήμερα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διασπορά της επιδημίας», πρόσθεσε ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε ότι στο εξής μένουν ανοικτά σούπερ μάρκετ, μαγαζιά τροφίμων και φαρμακεία. Τράπεζες και ταχυδρομεία θα λειτουργούν, όπως και οι δημόσιες μεταφορές. Οι υπόλοιποι τομείς, αν το επιθυμούν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τηλε-εργασία, ανέφερε.

Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι «σοβαρά μέτρα, το γνωρίζω, αλλά δεν έχουμε εναλλακτική. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντισταθούμε, επειδή μόνο έτσι μπορούμε να πραστατεύσουμε τους εαυτούς μας» είπε επίσης και υπογράμμισε ότι «θα χρειαστεί καιρός για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους».

«Η κοινωνία μας πρέπει να υποστηρίξει, ενωμένη, το πιο πολύτιμο αγαθό, το οποίο είναι η ζωή. Δεν χάνουμε το θάρρος και την ελπίδα στο μέλλον», τόνισε ο Κόντε.

Πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι

Στο μεταξύ, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ασφυκτικά γεμάτες, πολλοί άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον Sars-Cov2 δεν πρόλαβαν καν να περάσουν το κατώφλι κάποιου νοσοκομείου και κατέληξαν στα σπίτια τους. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει γιατρός στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο. 

Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Fatto Quotidiano», ο γιατρός Μάρκο Ρίτσι, που εργάζεται από το 1987 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, «πολλοί είναι κάπως εγκαταλειμμένοι».

«Μας καλούν και υπάρχει κόσμος που λέει ότι περίμενε ώρες και όταν μας ξανακαλούν μας λένε ότι στο μεταξύ κάποιος πέθανε», λέει ο γιατρός εξηγώντας ότι πρόκειται για τα άλλα θύματα του ιού στο Μπέργκαμο. Είναι οι αόρατοι που δεν μπαίνουν στα δελτία».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «αυτό που βλέπουμε στα επίσημα δεδομένα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Στο Μπέργκαμο οι νεκροί πλησιάζουν τους χίλιους σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, αλλά και οι δήμαρχοι της περιφέρειας τονίζουν πως «είναι πολλοί περισσότεροι».

Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, Τζόρτζιο Γκόρι, σήμανε πρώτος το «καμπανάκι» πριν από δύο ημέρες λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που πέθαναν στο σπίτι ή σε κάποιο οίκο ευγηρίας και στους οποίους δεν είχε παρθεί δείγμα για τεστ. 

Ο Γκόρι εξήγησε πως το ανέφερε αυτό για «να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε».

«Τα δεδομένα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ισχύει για τις λοιμώξεις, όσους αναρρώνουν και δυστυχώς και για τους θανάτους. Πολλά θύματα δεν καταγράφονται πλήρως στις εκθέσεις απολογισμού επειδή πεθαίνουν στο σπίτι», υπογράμμισε ο δήμαρχος του Μπέργκαμο.

Στέλνουν βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό

Καθώς το σύστημα Υγείας στην Ιταλία έχει φτάσει στα όρια του, αρχίζει να καταφτάνει βοήθεια στη χώρα.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, χθες, του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κόντε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν οκτώ κινητές ταξιαρχίες στρατιωτικών ιατρών, ειδικά οχήματα απολύμανσης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στην Ιταλία από σήμερα.

Παράλληλα, η Κούβα απέστειλε στην Ιταλία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική.

Προορισμός της ομάδας αυτής, η οποία έφτασε χθες Σάββατο στην Ιταλία, είναι η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία πλήττεται περισσότερο.

Πηγή: efsyn.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15