search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:05
MENU CLOSE

O Mηταράκης πήρε υπό τον έλεγχό του τους κωδικούς διαχείρισης της Υπηρεσίας Ασύλου στο facebook

23.03.2020 10:47
O Mηταράκης πήρε υπό τον έλεγχό του τους κωδικούς διαχείρισης της Υπηρεσίας Ασύλου στο facebook  - Media

 

Σε συγκεντρωτικές κινήσεις με σκοπό τον έλεγχο της πληροφόρησης και την περαιτέρω συρρίκνωση του πλαισίου που εγγυάται την αυτοτέλεια της Υπηρεσίας Ασύλου προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εκμεταλλευόμενος την έκρυθμη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τις συνθήκες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκε εντολή στο αρμόδιο γραφείο της υπηρεσίας να παραδώσει σε συνεργάτη του υπουργού τους κωδικούς διαχείρισης της σελίδας της υπηρεσίας στο facebook. Λειτουργεί από το 2014, λίγους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας τον Ιούνιο του 2013, και έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 7.000 χρήστες, αρκετοί από κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, που ενημερώνονται για τις εξωστρεφείς δράσεις της υπηρεσίας και για τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα, σύμφωνα με τις ιδρυτικές υποχρεώσεις της υπηρεσίας προς την Ε.Ε.

To πρωί του Σαββάτου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ειδική σελίδα στο facebook, «αναβάθμιση προϋπάρχουσας που διαχειριζόταν η Υπηρεσία», με πληροφορίες «για την πρόληψη του κορονοϊού και τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας». Δεν πρόκειται βέβαια για αναβάθμιση, αλλά για απροκάλυπτη οικειοποίηση της προϋπάρχουσας σελίδας της υπηρεσίας από το γραφείο του υπουργού. Κυρίως, για οικειοποίηση του κοινού που επέλεξε τη σελίδα για την ενημέρωσή του σε θέματα διεθνούς προστασίας, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε μια αυτοτελή υπηρεσία.

Φαίνεται ότι η νέα ηγεσία δεν βλέπει με καλό μάτι την ενημέρωση για τις δράσεις μιας υπηρεσίας που έδινε μέχρι πρόσφατα το «παρών» σε κάθε σημαντική εκδήλωση προσφυγικών κοινοτήτων και οργανώσεων, ώστε να ενημερώνει και να ενημερώνεται, χτίζοντας ένα προφίλ αξιόπιστο και ανοιχτό στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Φαίνεται επίσης ότι επιχειρείται η απαξίωση των στατιστικών στοιχείων, τα οποία διαψεύδουν το κυβερνητικό επιχείρημα πως η ροή είναι τάχα περισσότερο μεταναστευτική παρά προσφυγική.

Η σελίδα σε νέο καθεστώς και με νέους διαχειριστές εγκαινιάστηκε με βίντεο του υπουργού στα αγγλικά σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό στις δομές. Αναρτήθηκαν επίσης οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σε διαφορετικές γλώσσες, ενώ το πρωί της Κυριακής ακολούθησε ανάρτηση για τους ιατρικούς ελέγχους σε δομές. «Απελάστε τους!» ήταν το σχόλιο αναγνώστριας, που έμεινε αναρτημένο τουλάχιστον επτά ώρες. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το υπουργείο λειτουργεί ενιαία και δεν νοείται η ύπαρξη διαφορετικών σελίδων των υπηρεσιών. Επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη σελίδα επιλέχτηκε εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εγγεγραμμένων, αρκετών από το εξωτερικό. Τα μηνύματα θα είναι αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό ή θα αφορούν τη διαχείριση όσων έχουν ήδη ζητήσει άσυλο.

Ενημερώνουν επίσης ότι εξετάζεται η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω ειδικής εφαρμογής, ώστε να ενημερώνονται ατομικά όσοι ζητούν άσυλο σχετικά με την πορεία της αίτησης, αλλά κυρίως να εντοπίζονται σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης. Τέλος, σημειώνουν ότι οι ενέργειες αυτές δεν θίγουν την αυτοτέλεια της υπηρεσίας, καθώς δεν σχετίζονται με την καθαυτό εξέταση των αιτημάτων από τους χειριστές, οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Πηγή efsyn.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:05