search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στους 17 οι νεκροί στην Ελλάδα, 71 νέα κρούσματα – 2.145 προσλήψεις στο ΕΣΥ μέσα σε δέκα μέρες, προανήγγειλε ο Κικίλιας

23.03.2020 16:00
kikilias_tsiodras

 

Συνολικά 695 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργεία Υγείας, εκ των οποίων 71 είναι νέα.  

Τα κρούσματα καταγράφηκαν κυρίως στην Αττική, αλλά κατανέμονται πλέον σε 28 γεωγραφικές ενότητες της χώρας. Το 56% αφορά άντρες. Από το σύνολο των θετικών στον κορονοϊό, 114 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκ των οποίων 35 σε ΜΕΘ, οι 34 άνδρες και μόλις μόνο μια γυναίκα. Ο μέσος όρος ηλικίας όσο νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι τα 68 έτη.

Μέχρι σήμερα 17 άνθρωποι, 14 άντρες και τρεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη, έχουν καταλήξει από επιπλοκές του κορονοϊού. Οι περισσότεροι είχαν κι άλλα υποκείμενα νοσήματα.Τα καλά νέα είναι ότι 29 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

 Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τα τα μαθηματικά μοντέλα τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8-10.000.

«Η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή τη δραματική αύξηση, αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε κι άλλο χρόνο, δεν μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί, αλλά ούτε και ότι έχει αυξηθεί δραματικά» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Επίσης εκτίμησε ότι η πορεία της Πανδημίας στην Ελλάδα είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που γίνεται για να την ελέγξουμε. «Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι εντός των προβλέψεων είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί ή νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτός ο αριθμός γνωρίζουμε ότι αυξάνει δραματικά αν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί», ανέφερε και είπε με έμφαση ότι αυτό το ξέρουμε με σιγουριά και αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να μην επιβαρυνθεί περισσότερο απ όσο αντέχει το σύστημα υγειάς. «Είναι πιο σημαντικό οι ασθενείς που νοσούν ελαφρά, να απομονώνονται παρά να ελέγχονται» γιατί χωρίς μέτρα έλεγχου ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται δραματικά έως ότου μολυνθεί το 50% του πληθυσμού. Ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα αυτό δεν έχει συμβεί πρόσθεσε.Για κάθε ένα ασυμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή ένας με ελαφρά συμπτώματα. Γι αυτό είναι σημαντικό μέτρο ο περιορισμός των επαφών.

«Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν γιατί η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου» τόνισε.

Ο κύριος Τσιόδρας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για το νέο ιό, αλλά συνεχίζεται η παρατήρηση του με εντατικούς ρυθμούς σε διεθνές επίπεδο. Σε ερώτηση για τα άλλα πιθανά συμπτώματα πέραν του πυρετού και το βήχα που μπορεί να εμφανίζονται στην αρχή της λοίμωξης με κορονοϊό, τόνισε ότι υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς που μολύνονται με τον ιό, μπορεί να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο το γνωρίζουμε για τους κορονοϊούς, Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η απώλεια όσφρησης που φαίνεται ότι καταγράφεται σε κάποιους».

Αναφερόμενος στην θεραπεία είπε ότι ήδη έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων στους γιατρούς για το πως θα χρησιμοποιούν τα φάρμακα στους ασθενείς με κορονοϊό. Σε άλλη ερώτηση για το αν η χορήγηση των φαρμάκων στο πρώτο 48ωρο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μην νοσήσουν βαριά, είπε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα άγνωστα στοιχεία του ιού και της αντιμετώπισης του και κατέληξε ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς που νοσούν βαριά να θεραπεύονται όσο γίνεται πιο σωστά και άμεσα.

Ο κος Τσιόδρας επίσης αναφέρθηκε σε μία μεγάλη μελέτη που κάνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας την «αλληλεγγύη» με τέσσερα διαφορετικά είδη θεραπειών, την συνδυαστική με δύο φάρμακα, ένα νέο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον ιό Έμπολα και την χλωροκίνη. Όπως εξήγησε, με βάση τα διεθνή στοιχεία το 50% των διασωληνωμένων, καταφέρνουν να βγουν από την μηχανική υποστήριξη και να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους και συμπλήρωσε πως «έχουμε δει ασθενείς και στη χώρα μας που με τις θεραπείες βελτιώθηκα και οριακά απέφυγαν την διασωλήνωση».

«Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν»

Στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας το οποίο καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος με τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην τοποθέτησή του πριν την επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα.

Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, « που έλαβε και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» , τόνισε ότι από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, «συνεργαζόμαστε στενά με την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σταθμίζοντας τα παγκόσμια δεδομένα μίας πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας»

 Ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο ΕΣΥ είπε : «γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του. Είναι κάτι το οποίο κληρονομήσαμε και οι προηγούμενοι από τους προηγούμενους και αυτό είναι μία πραγματικότητα»

Όπως ανέφερε πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές προστέθηκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

«Και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες.39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μία φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά και στα νοσοκομεία που είναι σε ετοιμότητα για τον κορονοϊό. «Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19».

Ο ίδιος τόνισε ότι άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας, έχουν φτάσει στα όριά τους και τα έχουν ξεπεράσει και επισήμανε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη φάση την οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει.

«Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας, με τα μέτρα κοινωνικής ευθύνης και ατομικής προστασίας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, να συνεχίσει να αντέχει.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου»

Όπως πρόσθεσε καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειες αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε άμεσα στις εκ του νόμου διαδικασίες προμηθειών, για την επάρκεια αναλωσίμων μέσα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες, όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών.

«Όμως, όπως γνωρίζετε στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας «πόλεμος» για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης, κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη.

Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν θέμα διαθεσιμότητας. Η Κυβέρνηση έχει δώσει μια τεράστια μάχη τον τελευταίο μήνα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το υλικό αυτό. Ήδη ένα κομμάτι του υλικού έχει έρθει στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει ναυλώσει για αυτό το σκοπό, με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα, που έχουν φέρει και θα φέρουν στην χώρα μας, το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας» επισήμανε.

Ο Β.Κικίλιας ευχαρίστησε για την σωματική βοήθεια σε αναλώσιμα υγειονομικό υλικό και τεχνογνωσία την κινεζική κυβέρνηση, και τους δωρητές, οι οποίοι διαρκώς προσφέρουν ο καθένας την δική του σημαντική βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. στα νοσοκομεία μας,

Τέλος κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες υγείας α συμβάλουν σ αυτή τη μεγάλη μάχη κατά το κορονοϊού.

«Έχει ανέβει στο site του Υπουργείου Υγείας σχετική πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και μπορεί να προσφέρει όποιος επιθυμεί, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη» κατέληξε, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να ζητήσω για μια ακόμα φορά από όλους τους Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό.Να μείνουμε σπίτι.

Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας.

Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον»

Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07