search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:59
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: ΝΟΤΑΜ για αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Ην. Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία

23.03.2020 18:19
Κορωνοϊός: ΝΟΤΑΜ για αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Ην. Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία - Media

 

Αναστολή των αεροπορικών επιβατικών συνδέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 15 Απριλίου ανακοίνωσε προ ολίγου η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ενώ προ ολίγου εκδόθηκε και η σχετική ΝΟΤΑΜ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία απαγορεύεται κάθε σύνδεση της Ελλάδας αεροπορικής, θαλάσσιας, σιδηροδρομικής και οδικής καθώς επίσης και η είσοδος στη χώρα μας ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ, η οποία ισχύει από σήμερα 23 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 έως τις 15 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών (Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ παρατείνεται η  απαγόρευση πτήσεων προς την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι τις 15-4-2020.

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία εξαιρούνται οι εμπορευματικές (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι ferry flights (επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του), οι κρατικές (state), οι αναγκαστικές (emergency), οι υπερπτήσεις (overflights), οι ανεφοδιασμού και οι πτήσεις επαναπατρισμού.

Η σχετική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Μεταφορών και Ναυτιλίας και έρχεται μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις για διακοπή των πτήσεων από Ιταλία και Ισπανία.

Αναλυτικά η απόφαση, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει: τον προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, και από αυτήν εξαιρούνται Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Επιπλέον η απόφαση δεν περιλαμβάνει τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

Επίσης με την ίδια απόφαση εφαρμόζεται στο εξής ο προσωρινός περιορισμός εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00.

Η εν λόγω απόφαση – όπως επισημαίνεται ξεκάθαρα – «δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών» που βρίσκονται στις συγκεκριμένες χώρες.

Επιπλέον ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, σε πρόσωπα που προέρχονται από τις χώρες αυτές και εξαιρούνται ή δεν καταλαμβάνονται από την εφαρμογή της, είναι δυνατόν να εφαρμόζονται τα μέτρα που ορίζονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου και υπενθυμίζεται ότι αφορούν:

στην επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου,
– στην επιβολή προληπτικών ελέγχων υγειονομικής φύσεως και κλινικών ή εργαστηριακών ελέγχων σε όλα ή επιμέρους σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου,

στον προσωρινό περιορισμό προσώπων υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού δύναται να υλοποιείται σε κατάλληλο χώρο νοσοκομείου, υγειονομικής δομής, θεραπευτικού ιδρύματος, σε κατάλληλες δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, ή και κατ’οίκον, ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου κάθε φορά οργάνου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:59