search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:55
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Να μη ρίξει τις ευθύνες της η κυβέρνηση στους πολίτες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2118
24-3-2020
25.03.2020 04:00
5060440.jpg

 

Ενίσχυση άμεσα της δημόσιας υγείας με γιατρούς, υγειονομικούς και εξοπλισμό αλλά και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους μεγάλους εργασιακούς χώρους είναι η απάντηση του ΚΚΕ στα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή.

Στον Περισσό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην υπογράμμιση της «ατομικής ευθύνης» εκ μέρους του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών και ερμηνεύουν αυτή τη στάση ως προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών του κράτους και της κυβέρνησης στους πολίτες. Αυτό το έκανε σαφές στη δήλωσή του, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το απόγευμα της Κυριακής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Χωρίς να αρνείται την ύπαρξη ευθυνών που προκύπτουν από ατομικές συμπεριφορές ή την αναγκαιότητα περιορισμού των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ο Δ. Κουτσούμπας διεμήνυσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη και η απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις».

«Η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης, πρώτ’ απ’ όλα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και με την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία» ανέφερε στη δήλωσή του μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

Ως ελάχιστο και αυτονόητο μέτρο επισήμανε την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, την άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί, το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ και την πραγματοποίηση του αναγκαίου αριθμού προσλήψεων που ζητούν οι υγειονομικοί, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Κάλεσε επίσης να παρθούν μέτρα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κ.λπ., που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού.

Γενικότερα στον Περισσό θεωρούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση «σταγόνα στον ωκεανό», με την έννοια ότι δεν επαρκούν ούτε στο μέτωπο των νοσοκομείων, που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, μεταξύ άλλων και στα μέσα προστασίας των γιατρών και των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά ούτε και στο μέτωπο της προστασίας των εργαζομένων, που εξαναγκάζονται από τους εργοδότες τους να συνεχίσουν να δουλεύουν και δη χωρίς επαρκή μέτρα ή καθόλου προστασία.

Όσον αφορά την πίεση που ήδη δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα, το ΚΚΕ όχι μόνο εστιάζει την προσοχή του εκεί το επόμενο διάστημα, αλλά εκτιμά ότι τα μέτρα περιορισμού/απαγόρευσης της κυκλοφορίας στοχεύουν ή εκ των πραγμάτων θα πλήξουν συνδικαλιστικές ελευθερίες. «Ποιους δηλαδή αφορά το μέτρο; Μια διαμαρτυρία; Φοβόμαστε ότι κι αυτό εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων που παίρνονται, όχι με επιστημονικά κριτήρια, αλλά επ’ ευκαιρία της πανδημίας και στρέφονται κατά του λαού» αναφέρει στο «Βήμα» ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά με μέτρο της προηγούμενης φάσης, την απαγόρευση συναθροίσεων ατόμων πάνω από τον αριθμό των 10. Στην ίδια συνέντευξη ο γραμματέας του ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις απολύσεις, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ακύρωση των 40.000 απολύσεων λόγω κορωνοϊού και των βλαπτικών μεταβολών σε βάρος εργαζομένων, που έγιναν τον Μάρτιο. «Να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και το σύνολο των δικαιωμάτων. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές, για ευπαθείς ομάδες κι αρρώστους. Να μην διανοηθούν κράτος και εργοδοσία να πειράξουν τα δώρα των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας» αναφέρει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:55