search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:43
MENU CLOSE

Σπονδυλολίσθηση ένας από τους σοβαρότερους τραυματισμούς της Σπονδυλικής στήλης – Αίτια και αντιμετώπιση

24.03.2020 10:16
Σπονδυλολίσθηση ένας από τους σοβαρότερους τραυματισμούς της Σπονδυλικής στήλης  –  Αίτια και αντιμετώπιση  - Media

 

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε νεαρή ηλικία αν και συχνά καταλήγει να αντιμετωπίζεται μετά την ηλικία των 40. Τα αίτια μπορεί να είναι

  • Κατάγματα καταπόνησης έπειτα από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς (συνήθως σε επαγγελματίες αθλητές)
  • Σοβαρός τραυματισμός
  • Γενετικώς προκαθορισμένα αίτια

 
Πρόκειται για μια πάθηση, η οποία αν αμεληθεί, ενέχει τον κίνδυνο μερικής παράλυσης.

Στην πάθηση αυτή της σπονδυλικής στήλης ο ένας σπόνδυλος ολισθαίνει (γλιστράει) πάνω στον γειτονικό του με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα που διέρχονται από την περιοχή. Εκδηλώνεται με πόνο στη μέση, αλλά και στα πόδια, μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την εφηβεία, όμως, οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν στο σημείο να κάνουν κάτι για το πρόβλημά τους αρκετά αργότερα, στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών.

Αποτελεί ένα αίτιο οσφυαλγίας και στένωσης με πολύ συγκεκριμένο ανατομικό χαρακτηριστικό, το οποίο συνήθως χρειάζεται περαιτέρω παρέμβασης.
Συμπτώματα:

Ο ασθενής με σπονδυλολίσθηση εμφανίζει πόνο στη μέση, που επεκτείνεται και προς τα δύο πόδια. Ορισμένες φορές υπάρχει και μούδιασμα στα πόδια. Η στάση του σώματος είναι χαρακτηριστική : σκύβει προς τα μπρος και είναι σα να πάσχει από λόρδωση. Οι μύες των γλουτών σταδιακά ατροφούν και έτσι, όταν προσπαθεί να σηκωθεί από την καθιστή θέση, έχει τη μεγαλύτερη δυσκολία. Ο βήχας και το φτάρνισμα επιδεινώνουν τον πόνο. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται «σα να γλιστράει» όταν σηκώνεται όρθιος.
Στην πολύ συχνή περίπτωση η σπονδυλολίσθηση είναι εκφυλιστική, συνυπάρχουν και τα συμπτώματα της οσφυϊκής στένωσης δηλ. διαλείπουσα χωλότητα. Σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζεται αδυναμία στα πόδια και διαταραχές από την ούρηση.

Αντιμετώπιση: 

  • Παρακολούθηση 
  • συντηρητική θεραπεία δηλ. ξεκούραση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία και οσφυϊκό κηδεμόνα. Αυτή η μέθοδος επιλέγεται στα πρώτα και μικρής έκτασης συμπτώματα.  οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν τις δραστηριότητες που μπορεί να επιβαρύνουν την σπονδυλολίσθηση
  • νευροχειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στην συντηρητική θεραπεία 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40