search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Είναι πιθανό να είμαι θετική στον κορωνοϊό – Δεν μπορώ να εξεταστώ»

24.03.2020 17:10
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Είναι πιθανό να είμαι θετική στον κορωνοϊό - Δεν μπορώ να εξεταστώ» - Media

 

“Δεν έχω κάνει το τεστ για τον COVID-19, αλλά είναι πολύ πιθανό να είμαι θετική, δεδομένων των συμπτωμάτων και περιστάσεων” έγραψε στο Instagram η γνωστή ακτιβίστρια. Αναλυτικά η ανάρτησή της.

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ με μια ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανακοίνωσε ότι εδώ και δύο εβδομάδες που έχει απομονωθεί μακριά από τους δικούς της σε ένα διαμέρισμα στη Σουηδία, παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μένω μέσα. Όταν επέστρεψα από το ταξίδι μου στην Κεντρική Ευρώπη απομόνωσα τον εαυτό μου (σε ένα δανεισμένο διαμέρισμα μακριά από τη μητέρα και την αδελφή μου), καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του COVID-19 (στη Γερμανία για παράδειγμα) ήταν παρόμοιος με τον αριθμό που είχε αρχικά η Ιταλία. Πριν από περίπου 10 ημέρες άρχισα να παρουσιάζω συμπτώματα ίδια με αυτά που εμφάνισε ο πατέρας μου – που ταξίδευε μαζί μου από τις Βρυξέλλες. Αισθανόμουν κούραση, είχα κρυάδες, πόνο στο λαιμό και βήχα. Ο μπαμπάς μου είχε τα ίδια συμπτώματα, αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό και με πυρετό» έγραψε η Τούνγμπεργκ και διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει τεστ για να διαπιστώσει εάν είναι θετική στον κορονοϊό.

«Στη Σουηδία δεν μπορεί κανείς να κάνει το τεστ το COVID-19 παρά μόνο αν χρήζει ιατρικής φροντίδας και νοσηλείας. Συνίστατα ο καθένας που αισθάνεται άρρωστος να μένει σπίτι του απομονωμένος. (Επομένως) δεν έχω κάνει το τεστ για τον COVID-19, αλλά είναι πολύ πιθανό να είμαι θετική, δεδομένων των συμπτωμάτων και περιστάσεων» τόνισε.

«Τώρα έχω ανακάμψει βασικά, αλλά η ουσία είναι ότι εγώ σχεδόν δεν αισθάνθηκα ότι είμαι άρρωστη. Το τελευταίο κρύωμα που πέρασα ήταν πολύ χειρότερο από αυτό! Αν δεν υπήρχε κάποιος άλλος που είχε τον ιό, ίσως να μην υποψιαζόμουν τίποτα. Θα πίστευα ότι αισθάνθηκα ασυνήθιστα κουρασμένη και είχα έναν απλό βήχα. Και αυτό τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο (τον κορονοϊό). Πολλοί (ιδιαίτερα νέοι) ενδέχεται να μην παρατηρήσουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια συμπτώματα. Δεν θα γνωρίζουν επομένως ότι έχουν τον ιό και μπορούν να τον μεταδώσουν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εμείς που δεν ανήκουμε στις ευπαθείς όμαδες φέρουμε τεράστια ευθύνη. Οι πράξεις μας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για πολλούς άλλους. Λάβετέ το υπόψη αυτό, ακολουθήστε τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και των τοπικών σας αρχών και μείνετε σπίτι για να επιβραδύνετε τη διασπορά του ιού. Και να θυμάστε πάντα να φροντίζετε ο ένας τον άλλο και να βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη.» συνέχισε.

“Ο κορονοϊός δείχνει ότι μπορούμε να ενεργήσουμε γρήγορα σε κρίσεις”

«Ο κορονοϊός είναι ένα τρομακτικό γεγονός… δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βγούμε από αυτό» είπε νωρίτερα η Σουηδέζα ακτιβίστρια σε συνέντευξη που παραχώρησε διαδικτυακά στο Thomson Reuters Foundation.

«Όμως, δείχνει επίσης κι ένα πράγμα: Ότι μόλις βρεθούμε σε μια κρίση, μπορούμε να ενεργήσουμε για να κάνουμε κάτι σύντομα, να δράσουμε ταχέως» σημείωσε η 17χρονη. «Αν και ο τρόπος με τον οποίο ενεργήσαμε σε αυτήν την κρίση πρέπει να είναι διαφορετικός, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας αντιμετωπίζοντας μια κρίση ως κρίση» υπογράμμιση η νεαρή ακτιβίστρια, που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους να κατέβουν στους δρόμους για την προστασία του πλανήτη.

Εντούτοις, μπροστά στην πανδημία, οι ακτιβιστές του κινήματος Fridays for Future ανέλαβαν δράση μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας στο Twitter την ετικέτα #ClimateStrikeOnline.

Η Τούνμπεργκ προέτρεψε τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στο σπίτι καθώς έχουν κλείσει τα σχολεία, να βοηθούν άλλους στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19 και να κάνουν πράξη τον ακτιβισμό τους με ασφαλείς τρόπους.

Η κρίση με τον κορονοϊό «δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ακτιβισμό», συμπλήρωσε. «Μπορούμε να το κάνουμε διαδικτυακά, από το σπίτι μας. Απλά, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να βρούμε νέους τρόπους».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The last two weeks I’ve stayed inside. When I returned from my trip around Central Europe I isolated myself (in a borrowed apartment away from my mother and sister) since the number of cases of COVID-19 (in Germany for instance) were similar to Italy in the beginning. Around ten days ago I started feeling some symptoms, exactly the same time as my father – who traveled with me from Brussels. I was feeling tired, had shivers, a sore throat and coughed. My dad experienced the same symptoms, but much more intense and with a fever. In Sweden you can not test yourself for COVID-19 unless you’re in need of emergent medical treatment. Everyone feeling ill are told to stay at home and isolate themselves. I have therefore not been tested for COVID-19, but it’s extremely likely that I’ve had it, given the combined symptoms and circumstances. Now I’ve basically recovered, but – AND THIS IS THE BOTTOM LINE: I almost didn’t feel ill. My last cold was much worse than this! Had it not been for someone else having the virus simultainously I might not even have suspected anything. Then I would just have thought I was feeling unusually tired with a bit of a cough. And this it what makes it so much more dangerous. Many (especially young people) might not notice any symptoms at all, or very mild symptoms. Then they don’t know they have the virus and can pass it on to people in risk groups. We who don’t belong to a risk group have an enormous responsibility, our actions can be the difference between life and death for many others. Please keep that in mind, follow the advice from experts and your local authorities and #StayAtHome to slow the spread of the virus. And remember to always take care of each other and help those in need. COVID #lattenthecurve

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (gretathunberg) στις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:28