search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:33
MENU CLOSE

Ολομέτωπη επίθεση Γεροβασίλη στην κυβέρνηση: -50% στους μισθούς, +100% στις ιδιωτικές ΜΕΘ

26.03.2020 13:44
Σκληρή απάντηση Γεροβασίλη στον Πέτσα: Χθες χαρακτήρισε την προσφυγή μου στη δικαιοσύνη ως απειλή και σήμερα μου την προτείνει ως καταφυγή - Media

 

Κριτική σε όλα τα μέτωπα που προκύπτουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού άσκησε στην κυβέρνηση η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας την για ανεπάρκεια και για απουσία ολοκληρωμένου και ισορροπημένου προγράμματος.

Μιλώντας στον Real FM η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι “δεν είναι η στιγμή για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε και δεν θα επιμένουμε για αυτά που θεωρούμε αναγκαία και καθοριστικά. Ένα πεδίο είναι τα εργασιακά δικαιώματα που υπερασπιζόμασταν , υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε. Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση εξ ού και αναστολή και πολλών άρθρων του Συντάγματος ακριβώς γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες το θέμα της πανδημίας”.

Προσέθεσε, δε ότι “αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα συνολικό ισορροπημένο πρόγραμμα από την κυβέρνηση που αφ ενός θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν αλλά και τους εργαζόμενους και αφ ετέρου που θα αφορά και την υγειονομική κρίση”, ενώ χαρακτήρισε ως “ανεπαρκή την έως τώρα στήριξη των επιχειρήσεων: Σας θυμίζω ότι μέχρι στιγμής υπάρχει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και ένεση ρευστότητας. Και βεβαίως υποχρέωση των επιχειρήσεων αφού στηρίζονται από το κράτος να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις” και τόνισε ότι “όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή του κράτους, αυτές πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν στη συνέχεια. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να στηριχθούν με ρευστότητα από την πλευρά του κράτους.”.

Δε μπορεί αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για να πληγούν τα εργασιακά δικαιώματα

Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά, η Ό. Γεροβασίλη τόνισε ότι “αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η κυβέρνηση να έχει επιτρέψει την εκ περιτροπής εργασία με κατευθείαν μείωση της αμοιβής στο 50% των εργαζομένων, ευέλικτες μορφές εργασίας ,το είδαμε να γίνεται μαζικά, χθες είχαμε το παράδειγμα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου διεκόπησαν οι συμβάσεις και όσοι παραμένουν δουλεύουν εκ περιτροπής, έγινε μετατροπή των συμβάσεων σε εκ περιτροπής με άγνωστο το μέλλον. Δε μπορεί αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για να πληγούν τα εργασιακά δικαιώματα και για να γίνει καινούρια γενιά ανέργων στη χώρα”.

Υπογράμμισε, επίσης ότι “δεν μπορεί να περικόπτεις τους μισθούς με 50% των εργαζομένων και να αυξάνεις τα νοσήλεια στις ιδιωτικές εντατικές από 800 σε 1600 ευρώ ημερησίως αντί να επιτάξεις τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όσα χρειάζονται για να ενισχυθεί το σύστημα. Και βεβαίως, δεν πρέπει να αφήσει η κυβέρνηση άνθρωποι με άλλα νοσήματα πέραν του κορωνοϊού, να μην έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και δεν μπορεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε υγειονομικές βόμβες με ό,τι συνεπάγεται για την υγεία και των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και όλων όσων χρειαστούν τη δημόσια περίθαλψη”.

Εμπροσθοβαρής πολιτική

Αναφερόμενη στην οικονομία, επισήμανε ότι “σε μια εποχή που έχουν αλλάξει όλα τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν στη χώρα μας όσον αφορά το τι ξοδεύει, με ένα απόθεμα 35 δισ. «μαξιλάρι» το οποίο έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών περιορισμών που ίσχυαν μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να βάλει χρήματα σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ όπως έκαναν και άλλες χώρες, και όχι να πηγαίνει 1% του ΑΕΠ κάθε βδομάδα βλέποντας και κάνοντας αλλά για να μπορέσει και να στηριχθεί αυτή την περίοδο η οικονομία και η χώρα, αλλά και για να αναρρώσουμε γρηγορότερα εκ των υστέρων θα πρέπει να είναι επιθετική η οικονομική πολιτική σήμερα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Η διαφορά μας είναι ουσιαστική και είναι όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε το σήμερα, αλλά για να μπορέσει αργότερα να ανακάμψει γρήγορα και η οικονομία”.

Τόνισε, δε, ότι “η ελληνική κυβέρνηση ορθώς στήριξε την έκδοση ομολόγου με την κοινή επιστολή και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς ημίμετρα. Ο κίνδυνος είναι στη συνέχεια, αν δεν υιοθετηθεί η λύση του ευρω-ομολόγου. […] Αντιλαμβάνεστε μετά την 10ετή κρίση που πέρασε η χώρα μας τί μπορεί να σημαίνει αυτό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και να επιμείνει χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα μας σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρέθηκε το 2010.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Τέλος, όσον αφορά στα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι “ένα κομμάτι είναι τα περιοριστικά μέτρα. Τα οποία στη χώρα μας φαίνεται ότι ελήφθησαν εγκαίρως. Οι πολίτες ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε. H άλλη απολύτως καθοριστική πτυχή είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε αυτό βλέπουμε να μην έχουν γίνει βήματα όσον αφορά την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση των κρεβατιών των ΜΕΘ. Όσον αφορά τα μαζικά τεστ- σας θυμίζω τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προς την ελληνική κυβέρνηση. διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα να μην εξετάζονται ούτε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Είχαμε και μια μακάβρια προειδοποίηση χθες με τους δύο θανάτους χωρίς να έχει γίνει το τεστ. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ολιγωρία η οποία είναι επικίνδυνη. Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση πρέπει να μην κάνει μόνο όσα μπορεί. Πρεπει να κάνει περισσότερα. Όσα χρειάζονται. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της κυβέρνησης η οποία προς το παρόν πηγαίνει βήμα- βήμα με το τι αισθάνεται ότι μπορεί καθημερινά”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:32