26/09/2020 13:29:50

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση για ενίσχυση της Δ. Υγείας, κριτική για Εργασιακά, μήνυμα για στήριξη της οικονομίας με ρευστότητα και ευρωομόλογο

ΣΥΡΙΖΑ: Μάταια συνεχίζει τους αντιπερισπασμούς ο Πέτσας - Φοβάται η ΝΔ για τον Σαμαρά; - Media
 
Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Η Π.Γ. εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση που αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως και την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης, συζήτησε και εκτίμησε την κατάσταση στην Ευρώπη υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.
 
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη των μελών της ΠΓ, με τη συμμετοχή και του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, επισημαίνονται οι κυβερνητικές ολιγωρίες στο μέτωπο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας όπως οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις των γιατρών και νοσηλευτών, η απουσία συνολικής πρόβλεψης για την ένταξη στο σχεδιασμό και της Πρωτοβάθμιας Υγείας, η μη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, η μη αξιοποίηση μέχρι στιγμής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κλπ.
 
Από την άλλη για μια ακόμη φορά δηλώνεται η διαθεσιμότητα του κόμματος να παράσχει στήριξη με τις δυνάμεις του σε δυναμικό ή με άλλους τρόπους, όπου υπάρχει ανάγκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τις οργανώσεις του, όλα τα στελέχη και τα μέλη του, στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την αλληλεγγύη. Το κόμμα μας, σε συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας και την αυτοδιοίκηση, αλλά και μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό δηλώνει παρών σε αυτή τη μάχη. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Υγεία: Να αξιοποιηθούν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Ειδικότερα σε σχέση με τη Δημόσια Υγεία η ΠΓ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να ολιγωρεί και επισημαίνει τα εξής απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
 
«Να προχωρήσει δηλαδή στην άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας της χώρας.
 
Να ενσωματώσει στον συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας όλες τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας: τα κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και οι ΤΟΜΥ.
 
Να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού τις μονάδες υγείας.
 
Να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
 
Να πραγματοποιήσει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες.
 
Να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα».
 
«Απρόβλεπτες οι συνέπειες αν δεν στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας»
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει εκ νέου ότι « είναι απαραίτητη μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση». Τονίζει ότι «δεν αρκούν μόνο τα εγγυοδοτικά εργαλεία ή η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις σε χρήμα τώρα και όχι εκ των υστερών, γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά». Αντιθέτως υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, υπάρχει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον χρειαστεί». Και προειδοποιεί ξανά πως «αν δεν προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες».
 
«Η κυβέρνηση βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για διάλυση της Εργασίας»
Αν στο θέμα της οικονομίας σημαίνει συναγερμό, στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων ανεβάζει τους τόνους της κριτικής αφού ουσιαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την κρίση με ιδεολογικό πρόσημο στοχεύοντας στην διάλυση της αγορά εργασίας:
 
«Τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και, αφετέρου, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας.
 
Μήνυμα προς ΕΕ: Επεκτατική πολιτική και ευρωομόλογο τώρα
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανακοίνωση της ΠΓ τονίζει ότι «η αποψινή Σύνοδος Κορυφής έχει ξεχωριστή σημασία για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο» και καλεί την ηγεσία της Ε.Ε. «να πάρει μέτρα εδώ και τώρα εκτός του συνήθους πλαισίου που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες». Είναι αναγκαία, επισημαίνεται, «μια γενναία δέσμη μέτρων επεκτατικής πολιτικής, ώστε η Ε.Ε. να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσει ακόμα και τη συνοχή της». Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση «επισημαίνουμε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση ευρωομόλογου, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η λήψη του μέτρου αυτού είναι επιτακτική».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.