search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:54
MENU CLOSE

Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή δηλώσεων από τους εργαζόμενους

27.03.2020 09:04
Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή δηλώσεων από τους εργαζόμενους - Media

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ για το διάστημα μέχρι 30 Μαΐου σε εργαζόμενους οι δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές, αλλά έχουν υποστεί δραματική μείωση του τζίρου τους. 

Επίσης θα δοθούν 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι με βάση τον ΚΑΔ τους επλήγησαν από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επιπλέον, το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, ηδη οι εργοδότες έχουν ξεκινήσει την υποβολή των δηλώσεων στο σύστημα «Εργάνη» και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται πως:

— Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου 2020. 

— Η πλατφόρμα για τους εργαζόμενου θα ανοίξει την Τετάρτη 1η Απριλίου 2020. 

— Οι υπόλοιποι που πλήττονται βάσει ΚΑΔ θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 20 Απριλίου.

— Η αποζημίωση θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «Εργάνη».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα επίσης στο σύστημα «Εργάνη».

Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί:

● Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους.
● Σε περίπου 1 εκατ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30.4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
● Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται.
● Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
● Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
● Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.
● Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
● Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αρκεί να μην έχει προβεί ο εργοδότης σε απόλυση εργαζομένου από τις 18 Μαρτίου που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει μια επιχείρηση να ωφεληθεί από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:52