search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:52
MENU CLOSE

Κορωνο-ομόλογο: Τα «όχι» και τα «ναι» των Ευρωπαίων έχουν το βλέμμα στραμμένο στην… Ακροδεξιά

27.03.2020 12:29
Κορωνο-ομόλογο: Τα «όχι» και τα «ναι» των Ευρωπαίων έχουν το βλέμμα στραμμένο στην... Ακροδεξιά  - Media

 

Ο κορωνοϊός ήρθε να ταράξει τη ζωή μας και να μας πει ότι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα… αλλιώς. Η Ελλάδα δίνει μία μάχη για την υγεία και αναζητά οικονομική στήριξη από την Ευρώπη. Μιλάμε για την Ελλάδα, η οποία ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη χώρα την τελευταία δεκαετία, μιας και είναι πολύ λίγος ο καιρός που ξεπέρασε την κρίση. 

Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία θα ζήσει έναν εφιάλτη. Σύμφωνα με αναλύσεις, μπορεί το πλήγμα να είναι ισχυρότερο και από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ύφεση έως και 10%, μείωση εξαγωγών, αποεπένδυση, οικονομική εσωστρέφεια. Με λίγα λόγια όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να δανειστούν, να αναχρηματοδοθούν. Η πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία είναι αδιαμφισβήτητη. Στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απείλησαν με βέτο στα συμπεράσματα εφόσον δεν συναινέσουν η Γερμανία και οι χώρες-δορυφόροι της στην έκδοση ενός ευρω-ομολόγου. Χώρες που μετράνε κάθε μέρα νεκρούς βλέπουν την Γερμανία άκαμπτη. Μαζί της Ολλανδία, Φινλανδία, και Αυστρία.  

Ο Γερμανικός Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, οι Φιλελεύθεροι Συντηρητικοί και Κεντρώοι, οι Φινλανδοί Σοσιαλιστές και Κεντρώοι, ουσιαστικά λένε όχι στον ευρω-ομόλογο γιατί βλέπουν ότι τα ποσοστά των Ευρωσκεπτικιστών και Αντιευρωπαίων ακροδεξιών θα ανέβουν. Θέλουν να προλάβουν. Στη Γερμανία (με τη Μέρκελ να είναι στα τελευταία της) δεν υπάρχει μία ηγεσία που να μετριάσει τα προβλήματα και να δώσει μία ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση. Μία Μέρκελ άλλης εποχής, ίσως να το έκανε. Ο μαύρος φόβος είναι πάνω από τον ουρανό τους. 

Από την άλλη αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι δυνάμεις αυτές – ή καταλαβαίνουν και απλά δεν ενδιαφέρονται – είναι ότι δίνουν μία τρομερή ευκαιρία στον Νο1 λαϊκιστή ακροδεξιό της Ευρώπης αυτή τη στιγμή Ματέο Σαλβίνι, την οποία δε θα αργήσει να «πιάσει» από τα μαλλιά. Τα βλέμματα όλων, βορρά και νότου είναι στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Αν οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα φτάσουμε στο σημείο να δούμε, μία Ιταλία (η 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης) να αμφιταλαντεύεται για το εάν θα παραμείνει εντός ΕΕ και με δεδομένο ότι η Βρετανία είναι εκτός, τότε είναι άγνωστο για το ποια Ευρώπη θα μιλάμε. 

Η Ευρώπη που έχει παγωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, λόγω Τραμπ, πρέπει να αποσαφηνίσει το λόγο ύπαρξής της. Ο θυμός των πολιτών του νότου και η άνοδος της Ακροδεξιάς μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για την ανθρωπότητα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:51