14/08/2020 03:39:45
3.3.2010

Ο σεισμός στη Χιλή... μίκρυνε τη μέρα!

Ο σεισμός στη Χιλή... μίκρυνε τη μέρα! - Media

Ο άξονας της Γης μετατοπίστηκε και από εδώ και στο εξής η μέρα θα είναι μικρότερη μετά τη σεισμική δόνηση 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στη Χιλή. Αν και εμείς δεν θα αντιληφθούμε καμία διαφορά, είναι εντυπωσιακό από μόνο του το γεγονός πως ο σεισμός μετατόπισε τον άξονα της Γης, με αποτέλεσμα η ημέρα να μειωθεί κατά 1,26 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Πως έγινε αυτό;

Οι επιστήμονες της NASA εξηγούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο οφείλεται στην απότομη μετατόπιση εδαφών, η οποία άλλαξε την κατανομή της μάζας του πλανήτη. Αντίστοιχες συνέπειες εξάλλου, είχαν παρατηρηθεί και μετά το σεισμό της Σουμάτρας, που προκάλεσε το ασιατικό τσουνάμι του 2004.

Σλυμφωνα πάντως με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, ο σεισμός της Χιλής μετακίνησε κατά περίπου 8 εκατοστά τον άξονα συμμετρίας της Γης, γύρω από τον οποίο ισορροπεί η μάζα του πλανήτη. Ο άξονας συμμετρίας δεν ταυτίζεται με τον άξονα βορρά-νότου. Στους πόλους, οι δύο άξονες απέχουν κατά περίπου 10 μέτρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Space.com.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως η αλλαγή στην κατανομή της μάζας, επηρεάζει την ταχύτητα περιστροφής. Όταν για παράδειγμα ένας αθλητής που περιστρέφεται κάνοντας πατινάζ, αλλάζει την κατανομή της μάζας του τεντώνοντας τα χέρια, η ταχύτητα περιστροφής του μειώνεται και αν αντίθετα μαζέψει τα χέρια κοντά στον κορμό, η περιστροφή του επιταχύνεται απότομα, χωρίς ο ίδιος να χρειαστεί να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον… πλανήτη!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.