search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:19
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα του ΕΟΔΥ όταν στη Μόρια στοιβάζονται 20.000 ανθρωποι;

28.03.2020 11:44
ΚΚΕ: Το κολαστήριο της Μόριας εμβληματικό αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ - Media

 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση στα hot spot των νησιών του Αιγαίου που «συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

«Πως θα προστατευθούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα, που βρίσκονται το ένα διπλά στο άλλο.

Πως θα προστατευθούν αυτοί που είναι κρατούμενοι, μέσα στα ΚΥΤ, επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Πχ στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ είναι κρατούμενοι 20 άτομα ανάμεσά τους και 13 παιδιά!»

«Ακόμα, οφείλει να εξηγήσει το πως θα εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής υγιεινής, που καλεί ο ΕΟΔΥ, όταν στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, με πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, η παροχή νερού γίνεται με δόσεις, τέσσερις φορές τη μέρα και για μία ώρα, με αποτέλεσμα στις βρύσες να συνωστίζονται εκατοντάδες για να προλάβουν να πάρουν λίγο νερό» προσθέτει η ανακοίνωση.

Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ελέγχεται ακόμα και σε ότι αφορά την υλοποίηση των δικών της εξαγγελιών για τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων» και προσθέτει ότι σε ό,τι αφορά την απολύμανση των ΚΥΤ αυτή δεν έχει γίνει ακόμα σε κανένα, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εξοπλισμένων και στελεχωμένων με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ιατρείων στα ΚΥΤ ακόμα δεν έχει προχωρήσει, με εξαίρεση αυτό της Λέσβου όπου ουσιαστικά προσφέρθηκαν εθελοντικά δυο γιατροί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε ότι αφορά την παροχή υλικών για την ατομική προστασία, αυτό έγινε μόνο μια φορά, σημειώνει το ΚΚΕ.

Υπογραμμίζει ότι «αν εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στα hot spot της αθλιότητας, ο κίνδυνος αυτά να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ριζικά μέτρα, προχωρώντας χωρίς καθυστέρηση στη δημιουργία ιατρείων, στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και πρόληψης και επιτάσσοντας πλοία να ξεκινήσει αμέσως «έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:19