search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:48
MENU CLOSE

Γιαννίτσης: Έχει να δώσει μία μάχη μόνος του ο Στουρνάρας

02.07.2012 08:05
Γιαννίτσης: Έχει να δώσει μία μάχη μόνος του ο Στουρνάρας - Media

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, για να πετύχει η Ελλάδα την έξοδο από την κρίση είναι να ξέρει τι θέλει και να είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει 10 πράγματα για να διαπραγματευτεί άλλα 10.

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, για να πετύχει η Ελλάδα την έξοδο από την κρίση είναι να ξέρει τι θέλει και να είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει 10 πράγματα για να διαπραγματευτεί άλλα 10. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA το πρωί της Δευτέρας, το κράτος μπορεί να πιάσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή σε ένα λογικό ποσοστό, καθώς και να μειώσει τη σπατάλη στο Δημόσιο.

Ο κ. Γιαννίτσης παρατήρησε επίσης, ότι η μάχη που έχει να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είναι μοναχική, καθώς πολύ εύκολα το κομματικό κράτος ρίχνει σε τέτοιους υπουργούς ευθύνες για πράγματα που το ίδιο έχει παλέψει να μην γίνουν. «Έχει να δώσει μια μάχη μόνος του ο κ. Στουρνάρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό και κατά πόσο θα τον στηρίξει στη δουλειά που θα του έχει αναθέσει» επισήμανε ο Τάσος Γιαννίτσης.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, επικαλούμενος την εμπειρία του από την κυβέρνηση Παπαδήμου, παρατήρησε ότι ακριβώς επειδή ο κ. Στουρνάρας δεν είναι μέλος κάποιου κόμματος, το κομματικό κράτος «μπορεί να φορτώνει στον εκάστοτε υπουργό τις αστοχίες του» και «πολύ εύκολα να ρίχνει πάνω του ευθύνες για πράγματα που εκείνος θα έχει παλέψει να γίνουν, ενώ το κράτος θα έχει παλέψει να μην γίνουν». 

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι έως τώρα «καμία στιγμή δεν είπαμε εμείς τι θέλουμε, μόνο αφήνουμε την τρόικα να λέει αυτά που θέλει εκείνη. Και μετά, μόλις πάρουμε τα λεφτά, δεν κάνουμε τίποτα και πάμε να διαπραγματευτούμε αυτά που μόλις αποφασίσαμε».

Ο κ. Γιαννίτσης εξέφρασε τη θέση ότι η χώρα πρέπει να παλέψει τρία πράγματα: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, την ενίσχυση της Δικαιοσύνης -καθώς υπάρχει έντονο το αίσθημα κοινωνικής αδικίας- και την αποτελεσματικότητα.

Υπογράμμισε, δε, ότι «προϋπόθεση για να πάμε μπροστά είναι να ξέρουμε τι θέλουμε. Τι κράτος θέλουμε. Να αποφασίσουμε ότι θα κάνουμε 10 πράγματα για να διαπραγματευτούμε άλλα 10. Σήμερα είμαστε κολλημένοι» και όπως τόνισε: «Το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε την κρίση, πρέπει να δώσει τη λύση. Μέχρι στιγμής πληρώνουμε την κρίση».

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το κράτος έχει τη δυνατότητα να πιάσει την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή, σε ένα λογικό ποσοστό που αργότερα μπορεί να αυξηθεί, καθώς επίσης να μειώσει τη σπατάλη στο δημόσιο, να κλείσει άχρηστους οργανισμούς». «Όταν δεν κάνεις τίποτα άλλο, το μόνο που μένει να κάνεις είναι να κόβεις τους μισθούς» τόνισε.

Σχετικά με τις περικοπές μισθών, ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε: «Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ήταν πολύ ισχυρές. Θα ήθελα να μην έχουν γίνει. Αλλά έχουμε ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και ένα θέμα είναι και οι μισθοί. Όπως και σε κάθε πρόβλημα, αν το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας δεν αντιμετωπισθεί με άλλους τρόπους, διογκώνεται και έρχεται η στιγμή να το αντιμετωπίσεις με τον πιο σκληρό τρόπο».

Το ίδιο συνέβη και με το ασφαλιστικό, θύμισε ο κ. Γιαννίτσης. «Δεν ξέρω πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν είχε υιοθετηθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση -που ο ίδιος είχε επεξεργαστεί επί κυβέρνησης Σημίτη- αλλά όπως είδαμε ακολούθησε το πιο σκληρό και νεοφιλελεύθερο μοντέλο».

Ερωτηθείς εάν μπορεί η χώρα να αποφύγει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο Τ. Γιαννίτσης εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι όχι. Χαρακτήρισε, δε, την εφεδρεία «φαρσοκωμωδία» και σημείωσε ότι «απογύμνωσε το δημόσιο από ικανά στελέχη και διόγκωσε το πρόβλημα του ασφαλιστικού». Σε κάθε περίπτωση, η κάθε απόφαση έχει τις επιπτώσεις της και εάν η κυβέρνηση προτείνει μια τέτοια πολιτική μη μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, τότε θα πρέπει να αναζητήσει από αλλού ισοδύναμα μέτρα.

Για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορεί κάποιος να περιμένει να πετύχει αποκρατικοποιήσεις εταιριών που κανείς δεν θέλει να αγοράσει, ούτε μπορεί να περιμένει να προχωρήσει με περιουσιακά στοιχεία που χρειάζεται χρόνο για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς τους ή που έχουν βάρη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:48