search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:20
MENU CLOSE

Γ. Βαρεμένος προς υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Τι ισχύει για τους διαγωνισμούς και την εκτέλεση των έργων;

28.03.2020 12:42
Γ. Βαρεμένος προς υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Τι ισχύει για τους διαγωνισμούς και την εκτέλεση των έργων; - Media

 

Με δήλωση του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος ρωτά για το τι προβλέπεται σχετικά με τους διαγωνισμούς που είναι να γίνουν η βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού.

Τονίζει λοιπόν, πως με την Υπουργική Απόφαση 20319/2020 (ΦΕΚ Β’ 1022 – 24.03.2020) του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι: 1. Αναστέλλεται αυτοδίκαια, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24-3-2020 έως και τις 30-4-2020, κάθε προθεσμία που προβλέπεται στο νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων, με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και 2. Παρατείνονται αυτοδίκαια, έως και 30.4.2020, όλες οι συμβατικές προθεσμίες κατά την εκτέλεση των συμβάσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ωστόσο, στη χώρα εκτελείται πληθώρα έργων από φορείς εποπτευόμενους ή υπαγόμενους στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ); Τί ισχύει για αυτά; Θα πρέπει άραγε να εκδοθούν εκατοντάδες Αποφάσεις από ισάριθμους αναθέτοντες φορείς; Προφανώς απαιτείτο Κοινή Υπουργική Απόφαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο άλλα να ισχύουν για ένα έργο του ΥΠΥΜΕ και άλλα για ένα διπλανό έργο Περιφέρειας, Δήμου, κάποιας ΔΕΥΑ κοκ.

Τί συνέβη; Το επιτελικό κράτος ασθενεί και συντονίζεται μόνο στην επικοινωνία εις βάρος της ουσίας; Καλούμε την κυβέρνηση να επανορθώσει άμεσα την σημαντική αυτή αβλεψία.

Επίσης, δεν προβλέπεται στην εκδοθείσα ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 68 – 20.03.2020) η χορήγηση παρατάσεων των προθεσμιών για την άσκηση ενδικοφανών μέσων (ενστάσεων, αιτήσεων θεραπείας) κατά το στάδιο εκτέλεσης των συμβάσεων. Οι προθεσμίες αυτές προβλέπονται στον νόμο (Ν. 4412/2016) και για να υπάρξει παράτασή τους, θα πρέπει να εκδοθεί νόμος ή ΠΝΠ που να χορηγεί συγκεκριμένα αναστολές ή παρατάσεις. Η ΠΝΠ που έχει εκδοθεί για την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων αναστέλλει τις δικαστικές προθεσμίες, όχι τις διοικητικές.

Το ίδιο ισχύει και για την προθεσμία άσκησης προδικαστικής προσφυγής στην Α.Ε.Π.Π. κατά τη διαδικασία ανάθεσης μιας δημόσιας σύμβασης.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να επανορθώσει και αυτή την παράλειψή της.

Πάτρα – Πύργος

Για τη διάλυση των συμβάσεων στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος αναφέρθηκε με δήλωση του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος.

«Μέσα στο ζόφο και τη νύχτα του κορωναϊού, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών προχώρησε χθες στην ολοκλήρωση του πραξικοπήματος της διάλυσης των συμβάσεων του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος. Ο κόσμος ανάποδα να γυρίσει, οι παραγγελίες-παραγγελίες! Τη στιγμή που διπλασιάζουν το κόστος για την χρήση των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατί να λογαριάζουν το κόστος της διάλυσης των συμβάσεων και την συνακόλουθη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης ενός πολύπαθου έργου; Αντί να ολοκληρώσουν εν εξελίξει ευρισκόμενα έργα, κάνουν ό,τι μπορούν για να περιπλέξουν την κατάσταση, υπολογίζοντας, προφανώς κουτοπόνηρα, ότι μέσα στην αναταραχή αλλά και την παγωμάρα του κορωναϊού, θα υπερπηδήσουν τις νομικές επιπλοκές, ενώ για την «ενημέρωση» του ελληνικού λαού θα φροντίσει ο γνωστός προπαγανδιστικός μηχανισμός. Άλλωστε, σκέφτονται, με ένα τμήμα των πολιτών κλεισμένο στο σπίτι, τί περιθώρια αντιδράσεων υπάρχουν;

Τη στιγμή λοιπόν που ένα τμήμα του κόσμου στην επαρχία οδηγείται στην απόλυτη φτωχοποίηση ή ακόμη και στην πείνα, δημιουργούνται εμπόδια στην ολοκλήρωση των έργων και ο αρμόδιος υπουργός συνεχίζει σε νέες περιπέτειες.  Υλοποιώντας προφανώς προεκλογικές δεσμεύσεις που φαίνεται να είναι τόσο ισχυρές ώστε να μην επηρεάζονται από κανέναν κορωναϊό». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30