search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:54
MENU CLOSE

Κασιμάτη για δικηγόρους: «Μήνυμα ελήφθη κ. Μητσοτάκη – Φτιάχνετε τις βαλίτσες σε όλους τους νέους επιστήμονες για το δεύτερο κύμα brain drain μετά την πανδημία»

28.03.2020 13:28
Θεσσαλονίκη: Με θερμομέτρηση και μάσκες η είσοδος στα δικαστήρια - Media

 

Παρέμβαση της Νίνας Κασιμάτη σχετικά με την «κοροϊδία της επιταγής τηλεκατάρτισης και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και όλων των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει:

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ρητή δέσμευση έναντι των πληττόμενων επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των €800, είναι ανερυθρίαστη και εύγλωττη. Γιατί παρά την ιδεολογική ήττα της – που αναδεικνύεται τώρα μέσα από την αδυναμία του απισχνασμένου από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, κράτους να ανταποκριθεί επαρκώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού – αλλά και παρά τα σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια που κληροδότησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση με το «σχέδιο» της για τη «στήριξη της ελληνικής οικονομίας» επιμένει να μεροληπτεί με αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας μέτρα υπέρ του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας, σχεδόν με όρους αποκλειστικότητας αλλά και εκεί ελλειμματικά για τους μικρομεσαίους, ενώ εκτός από τους εργάτες και μισθωτούς-λάστιχο, εχθρεύεται και τους μαχόμενους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες. Πράττει δηλαδή τα αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μετά και την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας απαντούν στην παρούσα κρίση με ευρεία στήριξη ανέργων, μισθωτών και επαγγελματιών, μαζί με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τον κοινωνικό και παραγωγικό τους ιστό όρθιο για την επόμενη μέρα.

Η αναγκαιότητα στήριξης των επιστημονικών κλάδων, σε αυτή τη δεύτερη διαδοχική κρίση, είναι για τη χώρα μας αυτονόητη και επιτακτική. Αλλά και αυταπόδεικτες οι διαφορετικές διαθέσεις των κρατούντων. Η περίπτωση των δικηγόρων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού πρόκειται για άμισθους δημόσιους λειτουργούς της δικαιοσύνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κοινωνικό πεδίο της δράσης, της σκέψης και των κεκτημένων δικαιωμάτων που υπερασπίζονται για όλους, και από το οποίο εξοστρακίζονται οδηγούμενοι από την κυβέρνηση στην πενία. Προς επίρρωσιν, αντίθετα ακόμη και με το διάγγελμα της 18.03.200 του πρωθυπουργού προς τον Ελληνικό Λάο, όπου ανακοίνωσε «Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας», οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρέθηκαν τελικά από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέσα στην οικονομική δίνη του κορωνοϊού και από πάνω εμπαίζονται με επιταγές τηλεκατάρτισης… Μήνυμα ελήφθη, κύριε Μητσοτάκη!

Για την ιστορία, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων με την από 11 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 55/11.03.2020), άρθρο 11, προβλέφθηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών και στη συνέχεια, με την υπ’ αρ. Δ1 α/Γ.Π. οικ. 17734 ΚΥΑ, προβλέφθηκε η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών για το χρονικό διάστημα από 13.03.2020 έως 27.03.2020, ενώ η αναστολή παρατάθηκε εκ νέου στις 27.03.2020 με νέα ΚΥΑ. Με την υπ’ αρ. Δ 1 α/ΓΠ.οικ. 19738 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 936/19.03.2020) προβλέφθηκε επίσης η αναστολή λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων. Κατόπιν του πρωθυπουργικού διαγγέλματος και των ανακοινώσεων δέσμης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημοσιεύθηκε λίστα πληττόμενων ΚΑΔ, στους οποίους περιλαμβανόταν από την αρχή ο ΚΑΔ νομικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια, στις 18.03.2020 και 19.03.2020 σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους οι αρμόδιοι Υπουργοί αναφέρθηκαν ειδικά στους δικηγόρους και επιβεβαίωσαν ότι και αυτοί θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, αφού δεν λειτουργούν τα Δικαστήρια. Η ίδια διαβεβαίωση παρασχέθηκε επίσης στους θεσμικούς εκπροσώπους των Δικηγόρων, ότι θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης.

Αντ’ αυτού, κι ενώ στις 22.03.2020 τέθηκε επιπρόσθετα σε ισχύ το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού CΟVID-19, στις 24.03.2020 κατά τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων οικονομικής στήριξης των πληττόμενων κλάδων από τον κορωνοϊό, ανακοινώθηκε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι των επιστημονικών κλάδων αυτό που θα λάβουν είναι «επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης και τηλεργασίας». Αυτό επαναβεβαιώθηκε στις 27.03.2020 από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με επιταγή €600 (voucher training). Τις λεπτομέρειες μένει να πληροφορηθούμε από τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, καθώς και τα ονόματα των παρόχων που θα ωφεληθούν του υπολοίπου των €180 εκ. του ύψους του προγράμματος, εις βάρος των 166.000 «ωφελούμενων» επιστημόνων και εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Αν λάβουμε δε υπόψιν τις προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εκκαθαριστεί το ποσό και να διατεθεί στους επιστήμονες επαγγελματίες, αφού βέβαια περάσουν την υποτιμητική για τα προσόντα τους βάσανο της «τηλεκατάρτισης» 100 ωρών, ζήσε Μάη μου….

Ξεκάθαρα λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με έναν διπλό θεσμικό εμπαιγμό που απευθύνεται σε ένα ήδη υψηλά κατηρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και επαγγελματίες με τρέχουσες ζωτικές ανάγκες δοθέντων ότι α) τα Δικαστήρια αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, η αναστολή λειτουργίας των οποίων είναι βέβαιον ότι θα παραταθεί για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, β) η επίσκεψη σε δικηγόρο δεν προβλέπεται καν ως κατ’ εξαίρεσιν λόγος μετακίνησης των πολιτών, ενώ γ) τα έξοδα των γραφείων τρέχουν παράλληλα, και δ) η δυνατότητα αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παρέχεται μόνο στους δικαιούχους της ενίσχυσης των €800. Από τα παραπάνω αβίαστα προκύπτει πως ο κλάδος των δικηγόρων – η πλειονότητα των οποίων, και ειδικότερα οι νέοι, ανήκουν εισοδηματικά στα χαμηλά και μεσαία στρώματα – είναι ένας από τους βαρύτατα πληττόμενους κλάδους λόγω του κορωνοϊού. Δυστυχώς δε, και σα να είναι αόρατοι, καμία πρόβλεψη ούτε μέριμνα φαίνεται να υπάρχει από την κυβέρνηση για τους ασκούμενους δικηγόρους, οι οποίοι λόγω της ιδιότυπης αλλά και υποχρεωτικής μορφής απασχόλησής τους βρίσκονται τώρα κυριολεκτικά στον αέρα.

Τουτέστιν, και με γλαφυρό το παράδειγμα του δικηγορικού κλάδου όπως αναλύθηκε παραπάνω, οι οικονομικές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ομοιάζουν με αυτές των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, αλλά και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων μη επιστημονικών κλάδων, που περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ και δικαιούνται και την αποζημίωση.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εξαίρεσε και επίσημα πια τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες από την ελάχιστη αυτή, αλλά αναγκαία, οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των άμεσων βιοποριστικών αναγκών των ιδίων και των οικογενειών τους στις έκτακτες αυτές συνθήκες μη δυνατότητας εργασίας.

Με αυτές τις προτεραιότητες όμως, η κυβέρνηση κάνει και κάτι άλλο. Φτιάχνει τις βαλίτσες σε χιλιάδες νέους οικονομολόγους, δικηγόρους, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και γιατρούς για το δεύτερο κύμα brain drain που θα επακολουθήσει. Αυτό θα είναι μοιραίο για το δημογραφικό πρόβλημα, την παραγωγική, οικονομική και διεθνοπολιτική ανάταξη της πατρίδας μας, ύστερα από μια υπερδεκαετή περίοδο σχεδόν συνεχούς οικονομικής, κοινωνικής και δημοκρατικής κρίσης με τις απαράγραπτες ευθύνες της ΕΕ.

Ο κύριος Μητσοτάκης, που με τόση ευκολία αναιρεί τον λόγο του μέσω των υπουργών του, επιβεβαιώνει ότι το δίπτυχο επιστήμη-αυτονομία δεν είναι επιθυμητό στο μοντέλο παραγωγικών σχέσεων που από τώρα διαμορφώνει για την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό αποτυπώνεται στα σχεδόν εκδικητικά μέτρα της κυβέρνησής του εναντίον του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης και της υψηλής εξειδίκευσης – εν τέλει εναντίον του λαού μας και της συνέχειάς του σε αυτήν την απότομη στροφή της παγκόσμιας ιστορίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:48