search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:18
MENU CLOSE

«Ο κορονοϊός ήταν μόνο η αρχή»: Γιατί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι θέμα χρόνου η επόμενη πανδημία

29.03.2020 10:23
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα στη Βουλγαρία - Εκ νέου περιορισμοί από την Τσεχία  - Media

 

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με την πανδημία του νέου κορονοϊού; Να λάβει επειγόντως μέτρα προετοιμασίας για την επόμενη -μετά το νέο κορονοϊό- πανδημία καλούν την διεθνή κοινότητα επιστήμονες, που προειδοποιούν ότι η Covid-19 ήταν μόνον η αρχή.

Περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού της Γης ερχόμαστε ολοένα και εγγύτερα σε είδη άγριας πανίδας, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος μόλυνσης από νέους ιούς.

Όπως αναφέρει η «Εκστρατεία για τη Φύση» του National Geographic αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα λοιμώδη νοσήματα σαν την Covid-19 λόγω της αποψίλωσης των δασών και τη χρήση άγριων ζώων ως κατοικίδιων, ως πηγή τροφής και για την παρασκευή φαρμάκων.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να αγνοούμε τη σχέση ανάμεσα στις μολυσματικές ασθένειες και τον φυσικό κόσμο. Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός του πλανήτη μας θα αυξηθεί, όπως αναμένεται κατά δύο δισεκατομμύρια, φθάνοντας τα 9,7 δισ. με αποτέλεσμα να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις πηγές τροφίμων και να πλησιάσουν οι άνθρωποι περισσότερο την άγρια πανίδα», υπογραμμίζει ο Enric Sala, οικολόγος θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ο οποίος συμμετέχει στην εν λόγω καμπάνια.

Ο δρ Σάμιουελ Μάγιερς της «Συμμαχίας για την Υγεία του Πλανήτη» (Planetary Health Alliance) θεωρεί ότι η ανθρώπινη εισβολή στα οικοσυστήματα της άγριας ζωής θα φέρει τους ανθρώπους σε στενή επαφή με πληθυσμούς άγριων ζώων.

«Γνωρίζουμε ότι κάποια ζώα είναι μια τεράστια δεξαμενή παθογόνων και σε πολλά απ’ αυτά δεν έχουμε ακόμη εκτεθεί», τονίζει.

Ο ειδικός στις λοιμώδεις ασθένειες, Ντέιβιντ Κουάμεν, υπογραμμίζει ότι το οικοσύστημά μας φιλοξενεί διάφορα είδη άγριων ζώων, φυτών, μυκήτων και βακτηρίων κι ότι μέσα στην ποικιλότητα του συστήματός μας υπάρχουν πολλοί ιοί, που μπορεί να περάσουν στον άνθρωπο όπως έκανε ο νέος κορωνοϊός.

«Θα υπάρξουν κι άλλες ασθένειες σαν κι αυτή στο μέλλον»

«Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε την Covid-19 τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη επιδημία», λέει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές, περιλαμβανομένης και της διασύνδεσης ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την προστασία των οικοσυστημάτων.

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα υπάρξουν κι άλλες ασθένειες σαν κι αυτή στο μέλλον αν συνεχίσουμε την ίδια πρακτική να καταστρέφουμε τον κόσμο μας», λέει ο Enric Sala στον Independent. O νέος κορωνοϊός πιστεύεται ότι πέρασε στους ανθρώπους από ζώα που πωλούνταν σε υπαίθρια αγορά της Ουχάν, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από επίσημα χείλη. Η Κίνα, πάντως, απαγόρευσε την κατανάλωση άγριων ζώων κι έκλεισε τις σχετικές αγορές.

Ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή νέα εποπτικά μέτρα ανά την υφήλιο για την προστασία του πλανήτη καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που να ενημερώνουν για τη σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την αύξηση των μολυσματικών ασθενειών.

«Όταν αποψιλώνουμε τροπικά δάση για να χτίσουμε χωριά, να εκμεταλλευτούμε την ξυλεία τους, να κάνουμε χωράφια ή ορυχεία, όταν σκοτώνουμε άγρια ζώα για να τα φάμε εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε ιούς. Είναι όπως όταν γκρεμίζεις έναν παλιό οχυρώνεται και σηκώνεται σύννεφο σκόνης. Όταν καταστρέφεις ένα τροπικό δάσος οι ιοί πετούν…», ξεκαθαρίζουν. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:16