search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:42
MENU CLOSE

«Είμαστε γυμνοί μπροστά στον κορονοϊό»: Ιστορίες απελπισίας από την πρώτη γραμμή της Ισπανίας

29.03.2020 11:59
Ισπανία: Καθολικό lockdown εξετάζει η κυβέρνηση - Media

 

Την ώρα που Ισπανία μετρά πάνω από 6.500 νεκρούς, που ειδικοί προειδοποιούν ότι τώρα αρχίζει να κορυφώνεται η πανδημία στη χώρα και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προαναγγέλλει σκληρότερα και μέτρα και στέλνει ξανά μήνυμα στην Ε.Ε. να λάβει θαρραλέες και δυναμικές αποφάσεις, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εκφράζουν την οργή τους κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Περισσότεροι από 4.900 εκ των 78.797 κρουσμάτων χρειάστηκαν νοσηλεία σε εντατική. Εκτός των μονάδων ασθενείς ξαπλωμένοι στο έδαφος. Νοσοκόμες φτιάχνουν αυτοσχέδιες ρόμπες από σακούλες σκουπιδιών. Χιλιάδες κρεβάτια στο συνεδριακό κέντρο Ifema της Μαδρίτης –η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία-, ένα εντυπωσιακό κτίριο με εσωτερικούς κήπους και κόκκινα χαλιά που μετατράπηκε με τη συνδρομή του στρατού σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της επικράτειας.

Ένα από τα τελευταία θύματα της κρίσης ήταν ο πατέρας της Γιολάντα, ο Χουάν. Η τελευταία της συνομιλία μαζί του ήταν στις 16 Μαρτίου, αφού ο 87χρονος της είπε ότι χτύπησε το πόδι του όταν έπεσε στον οίκο ευγηρίας όπου ζούσε. Λίγες ώρες αργότερα, στις 2 τη νύχτα, το τηλέφωνό της χτύπησε και πάλι για να της πουν ότι πατέρας της είχε πεθάνει.

Κάποιες μέρες νωρίτερα, θετικά στον Covid-19 βρέθηκαν δύο άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον οίκο, το οποίο δεν σχολίασε τις πληροφορίες για τουλάχιστον 17 νεκρούς στα 130 δωμάτιά του. Όταν η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας προστέθηκαν κι άλλες καταγγελίες σκιαγραφώντας έτσι μια θολή εικόνα για την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων.

Με το υγειονομικό προσωπικό μόνιμα στην πρώτη γραμμή άμυνας παρά το γεγονός ότι μέρος του νοσεί, η ισπανική κυβέρνηση στράφηκε στον στρατό για βοήθεια με την απολύμανση των γηροκομείων με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η είδηση που σόκαρε την κοινή γνώμη εντός και εκτός των συνόρων. Μεγάλοι άνθρωποι, εγκαταλείφθηκαν αβοήθητοι με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν ή να βρεθούν ετοιμοθάνατοι. 

Το τραγικό συμβάν επέφερε ένα ακόμα χτύπημα σε μια χώρα που υπερηφανεύεται για την καλή μεταχείριση της τρίτης ηλικίας. «Αυτή είναι η γενιά που επέζησε από έναν τρομακτικό εμφύλιο πόλεμο και μεταπολεμικά. Και τώρα πεθαίνουν μόνοι τους» σχολίασε η Γιολάντα.

Σε ορισμένες πόλεις η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων –ο πραγματικός παραμένει όπως και σε όλες τις πληγείσες χώρες άγνωστος καθώς άτομα με ήπια συμπτώματα τίθενται σε απομόνωση και δεν υποβάλλονται σε τεστ- έχει φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, το οποίο κατατάσσεται μεταξύ των 20 κορυφαίων στον κόσμο.

Για παράδειγμα σε νοσοκομείο 265 κλινών σήμερα νοσηλεύονται 700 ασθενείς, σύμφωνα με την γιατρό Άνα Γκιμένεθ. «Εκατοντάδες άνθρωποι κάθονται στις καρέκλες ή στο πάτωμα … όλα τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη είναι κάτι παραπάνω από υπερπλήρη». Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. «Δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε μάσκες, δεν έχουμε γάντια, δεν έχουμε αδιάβροχες ρόμπες. Δεν έχουμε τίποτα », είπε. «Είμαστε γυμνοί ενάντια στον κορονοϊό» πρόσθεσε.

Κι ενώ οι Ισπανοί συνεχίζουν τα βράδια να βγαίνουν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν τον αγώνα του υγειονομικού προσωπικού, ενώ η  αρμόδια υπηρεσία διέταξε μέλη του που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να συνεχίζουν να εργάζονται.

Επικρίσεις εκφράζονται και για το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων επέτρεψε μεταξύ άλλων τη μαζική φυγή Μαδριλένιων με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί σε παραλιακές και αγροτικές περιοχές, ενώ πολλοί πολίτες συσσωρεύονταν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν προμήθειες.

Οι συνέπειες των αποφάσεων μετέφεραν το βάρος τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αναγκάζοντας εκείνους να πάρουν ορισμένες από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στις καριέρες τους. «Οι περισσότεροι από εμάς, κάθε μέρα τελειώνουμε τη βάρδιά μας, επιστρέφουμε στο σπίτι και κλαίμε» λέει ένας από αυτούς, o Χιμένεθ. «Δεν είμαι σίγουρος εάν μολύνω την οικογένειά μου, εάν μολύνω τους συναδέλφους μου» σημείωσε ο οποίος που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης πριν περίπου δέκα μέρες.

Στην Ιγουαλάδα, που είναι κοντά στη Βαρκελώνη και έχει χαρακτηριστεί ως το ισπανικό Μπέργκαμο, τοπικοί αξιωματούχοι δίνουν μάχη αλλά αγωνιωδώς μια από τις πιο θανατηφόρες επιδημικές εκρήξεις στον κόσμο, ο αγώνας τους είναι άνισος. Σε μία περιοχή  το ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας φτάνει περίπου τους 63,1% ανά 100.000 κατοίκους ξεπερνώντας το 27,9% της Μαδρίτης και της Λομβαρδίας. 

Μια ομάδα κρουσμάτων στο τοπικό νοσοκομείο ανάγκασε το προσωπικό να μπει σε καραντίνα με συνέπεια το σύστημα να πληγεί ακόμα περισστόρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι 140 από τα 508 κρούσματα της περιοχής είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με τη βοήθεια φιλανθρωπικής οργάνωσης, οι υπάλληλοι εργάζονται για να μετατρέψουν ένα αθλητικό κέντρο σε ένα νοσοκομείο πεδίου 100 κλινών.  

Ο δήμαρχος της Ιγουαλάδα, Μαρκ Καστέις, δήλωσε ότι πολύ μεγάλος το βάρος αλλά να δεν μπορούμε να παραδοθούμε. «Όπως μου αρέσει να λέω, δεν είμαστε εντάξει. Βρισκόμαστε σε ένα τούνελ. Μπορεί να μην μπορούμε να δούμε την έξοδο αυτή τη στιγμή, αλλά στο τέλος θα υπάρξει φως».

Πηγή: The Guardian

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30