23/01/2021 04:21:07

Καταγγελία ναυτεργατών: Βίαιη επιχείρηση κατά αστέγων στο λιμάνι του Πειραιά

Καταγγελία ναυτεργατών: Βίαιη επιχείρηση κατά αστέγων στο λιμάνι του Πειραιά - Media

 

Για βίαιη επιχείρηση εκδίωξης αστέγων, κάποιο εκ των οποίων είναι πρώην ναυτεργάτες, από το λιμάνι του Πειραιά, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Η ΠΕΝΕΝ σημειώνει ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη 24 Μαρτίου, ωστόσο έγινε αργότερα γνωστό στο ναυτεργατικό σωματείο από πρώην ναυτεργάτες που πλέον είναι άστεγοι.

Αναλυτικά η καταγγελία της ΠΕΝΕΝ:

Την Τρίτη 24 Μάρτη 2020 στο λιμάνι του Πειραιά έλαβε χώρα μία πρωτοφανής επιχείρηση βίας και εκδιωγμού εναντίον δεκάδων αστέγων οι οποίοι έχουν βρει το δικό τους «καταφύγιο», για να εξασφαλίσουν την διαμονή τους, σε διάφορους χώρους στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με καταγγελία που μας γνωστοποιήθηκε προχθές το βράδυ από πρώην Ναυτεργάτες - αστέγους που βρίσκονται εκεί με 100 - 120 ακόμη άτομα, το λιμενικό σώμα οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση και με την άσκηση βίας απομάκρυνε τους αστέγους από τον χώρο του λιμανιού ενώ από την μανία και τον υπερβάλλοντα ζήλο των λιμενικών δεν γλίτωσαν διάφορα προσωπικά αντικείμενα που διατηρούσαν για την προστασία τους και την καλύτερη διαμονή τους σε διάφορα σημεία του λιμανιού και κοντά στις πύλες Ε8 και Ε9.

Να σημειώσουμε ότι σε αυτήν τη χρονική περίοδο το λιμάνι είναι εντελώς «ερημωμένο» αφού η επιβατική κίνηση και ο αριθμός των επιβατών που μετακινούνται προς τα νησιά είναι ελάχιστος.

Η ανυπαρξία κρατικής κοινωνικής πρόνοιας και η αντίστοιχη έλλειψη φροντίδας από τις τοπικές δημοτικές αρχές αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά για την επιβίωσή τους ενώ οι συνθήκες διαμονής τους είναι τραγικές όποιο χώρο και αν επιλέξουν.

Δεν φθάνει που το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα τους έχει οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, δεν φθάνει που δεν τους παρέχει στέγη, ιατρική – νοσοκομειακή και φαρμακευτική φροντίδα και αρωγή, δεν φθάνει που καμιά υπηρεσία δεν ασχολείται με αυτούς, τώρα αντιμετωπίζουν τον αυταρχισμό, την βία και την καταστολή των ένστολων του λιμενικού σώματος στο όνομα της καλής δημόσιας εικόνας ενός λιμανιού το οποίο είναι απονεκρωμένο!!!

Η επιχείρηση βίας εναντίον των αστέγων εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τους υπαίτιους αυτής της παλιανθρωπιάς που εξελίχθηκε εναντίον των ανήμπορων αστέγων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, η κινέζικη Cosco (που έχει γίνει ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας), η ηγεσία του ΥΕΝ και του Λιμενικού σώματος και οι συμμετέχοντες σε αυτή την επιχείρηση είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί και πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η ΠΕΝΕΝ καταδικάζει την επίθεση εναντίον των αστέγων και θα προβεί σε διάβημα και καταγγελία στις τοπικές δικαστικές αρχές της πόλης.

Παράλληλα θεωρούμε επιβεβλημένο σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η υγειονομική κρίση, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα από τις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες για την στέγαση, την ανθρώπινη διαμονή, την περίθαλψη και την διατροφή των αστέγων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.