search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:16
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις με την ιατρική μάσκα

30.03.2020 05:51
Κορωνοϊός: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις με την ιατρική μάσκα - Media

 

Προτού να ανησυχείτε για την επαναχρησιμοποίηση μιας μάσκας, σκεφτείτε αν την χρειάζεστε πραγματικά εξαρχής. Αν έχετε μια μάσκα N95 και είστε υγιές άτομο, που δεν φροντίζει κάποιο μολυσμένο άτομο στο σπίτι, θα μπορούσατε να δώσετε την μάσκα σε κάποιον επαγγελματία υγείας διότι δεν τη χρειάζεστε.

Κορωνοϊός: Πότε χρειάζεται να φοράμε μάσκα

Εάν είστε υγιείς, πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου οποιουδήποτε είδους μόνο αν φροντίζετε κάποιον που πιθανώς έχει τη νόσο COVID-19, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Φορέστε την μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους, εάν είστε εσείς άρρωστοι, ή είστε στον ίδιο χώρο με κάποιον που είναι άρρωστος.

Η επαναχρησιμοποίηση μίας μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ιδανική. Καλό είναι να ΜΗΝ επαναχρησιμοποιούνται οι μάσκες. Σίγουρα αυτό δεν βοηθάει στην έλλειψη μασκών που υπάρχει, αλλά είναι η σωστή πρακτική. Κανονικά η κάθε μάσκα προορίζεται για μία χρήση.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε μάσκες. Εάν είστε κάποιος που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα επειδή είστε άρρωστος, ή φροντίζετε κάποιον που είναι άρρωστος, μπορείτε να την ξαναβάλετε υπό ορισμένες συνθήκες.

Κορωνοϊός: Για να αποφύγετε την μόλυνση, τοποθετήστε και αφαιρέστε την μάσκα πολύ προσεκτικά

Εάν αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά οποιοδήποτε είδος μάσκας, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνει μια ακόμη εστία μόλυνσης για εσάς. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τρεις φορές: πριν βάλετε την μάσκα, προτού την αφαιρέσετε και αφότου την αφαιρέσετε.

Να θυμάστε ότι μετά την χρήση της, η μάσκα είναι μολυσμένη από μπροστά, οπότε αυτό είναι το σημείο που πρέπει να μην ακουμπήσετε με τίποτα! Επίσης, μην αγγίζετε το εσωτερικό της μάσκας, διότι τότε θα μολύνετε το εσωτερικό της, οπότε στη δεύτερη χρήση θα είναι σαν να βάζετε τον ιό απευθείας εκεί που δεν πρέπει και θα μολύνετε τον εαυτό σας!

Εάν η μάσκα σας είναι υφασμάτινη μπορείτε να την πλύνετε

Μια μελέτη του 2015 είχε συμπεράνει ότι πρέπει οι ιατρικές μάσκες μίας χρήσης είναι καλύτερες από τις υφασμάτινες μάσκες. Η κατακράτηση υγρασίας, η επαναχρησιμοποίηση και το ανεπαρκές φιλτράρισμα της υφασμάτινης μάσκας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Όμως τα άτομα που χρησιμοποιούν μεν υφασμάτινες μάσκες, αλλά είναι ατομικές και δεν τις μοιράζονται με άλλους μπορούν να τις πλένουν μετά από κάθε χρήση στο χέρι και συχνά-πυκνά στο πλυντήριο.

Εάν χρησιμοποιείτε μια σπιτική υφασμάτινη μάσκα, να ξέρετε ότι η προστασία που σας παρέχει είναι στο ελάχιστο επαρκής στην πρόληψη της εξάπλωσης μιας μολυσματικής νόσου, σε σύγκριση με μια χειρουργική μάσκα ή με μια μάσκα N95. Μια μελέτη του 2013 σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων τύπων μασκών έδειξε ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικές στην αποτροπή της εξάπλωσης της γρίπης σε σχέση με τις μάσκες από ύφασμα όμοιο με εκείνο ενός t-shirt.

Μια σπιτική υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση για την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα, αλλά θα ήταν καλύτερο από το να μην είχατε καμία προστασία.

Αφήστε οποιουδήποτε τύπου μάσκα να στεγνώσει πλήρως μεταξύ χρήσεων

Αφότου αφαιρέσετε με ασφάλεια μια μάσκα, βάλτε την κάπου που μπορεί να στεγνώσει καλά σε μέρος χωρίς υγρασία. Μια καλή λύση είναι να την βάλετε σε μια χαρτοσακούλα, όπως κάνουν συχνά επαγγελματίες υγείας με τις μάσκες τύπου N95. Επίσης, πρέπει να πετάτε μετά από κάθε τέτοια χρήση την χαρτοσακούλα, ώστε να μην μολύνει την μάσκα σας αργότερα.

Εάν η μάσκα σας δεν είναι κατασκευασμένη από εύφλεκτο υλικό, μπορείτε να την βάλετε σε φούρνο για 30 λεπτά στους 70 βαθμούς Κελσίου, επειδή ο κορονοϊός δεν αντέχει σε τέτοια θερμοκρασία. Κάτι τέτοιο μπορεί να σκοτώσει τον ιό και ταυτόχρονα δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην μάσκα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρεμάσετε την μάσκα πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για περίπου 10 λεπτά. Πιστεύεται ότι και με αυτό τον τρόπο θα καταστραφεί ο κορονοϊός, αλλά θα πρέπει στην συνέχεια να την στεγνώσετε με αέρα (π.χ. με το πιστολάκι μαλλιών).

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα επιπλέον στρώμα κάλυψης πάνω από τη μάσκα που χρησιμοποιείτε για δεύτερη φορά

Εάν έχετε περιορισμένο αριθμό από μάσκες, μπορείτε να δημιουργήσετε στρώματα με κασκόλ για να προστατεύσετε την κάθε μία καθώς την φοράτε.

Η μάσκα θα μείνει πιο καθαρή αν έχει ένα ακόμα στρώμα πάνω της. Κασκόλ και άλλα υλικά είναι εντελώς ακατάλληλα ως “φίλτρα”, αλλά αποτελούν καλές επιλογές, αλλά αν τα βάλετε πάνω από την μάσκα. Τότε δημιουργείτε κάτι σαν έξτρα φράγμα και προστατεύετε την μάσκα σας από το να μολυνθεί από σταγονίδια.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30