search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:28
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Πόρτα» από την Κομισιόν στην έκδοση κοινού χρέους

30.03.2020 13:05
Ταμείο Ανάκαμψης: Στο 13% η προκαταβολή με την έγκριση των εθνικών σχεδίων - Media

 

Η οικονομική απάντηση της Ευρώπης στην επιδημία του κορονοϊού πρέπει να βασιστεί σε επιλογές, στις οποίες συμφωνούν όλες οι χώρες και οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερτ αποκλείοντας ουσιαστικά την έκδοση κοινού χρέους.

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι βαθειά διχασμένες όσον αφορά το αν πρέπει ή όχι να προχωρήσουν σε κοινό δανεισμό από την αγορά για την αντιμετώπιση της βαθειάς ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει ο κορονοϊός στην Ευρώπη. Μία κοινή έκδοση χρέους θα απαιτούσε, επίσης, αρκετό χρόνο, καθώς θα ήταν αναγκαία είτε αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ είτε μία ξεχωριστή Συνθήκη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η επιδημία Covid-19 θέτει σε κίνδυνο “το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί” στις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ, προειδοποίησε νωρίτερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι.

“Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι σαφές ότι, αν οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξηθούν και αν η κρίση ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να τις αμβλύνει (…), θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο”, δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο Radio Capital.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε εξάλλου ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί “αναπόφευκτα μέσω ενός διαλόγου με την Γερμανία χωρίς την οποία δεν θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό”.

Ένα χάσμα χωρίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τις οποίες υποστηρίζει η Γαλλία, από αυτές του βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι πρώτες, οι οποίες έχουν περισσότερο πληγεί μέχρι στιγμής από την πανδημία του νέου κορονοϊού και έχουν εύθραυστα δημοσιονομικά, θέλουν μια συλλογική χρηματοπιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ για να ξεπεράσουν τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Αυτές ζητούν μια αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να πάρει την μορφή “κορονοομολόγων” (corona bonds), κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

“Δυστυχώς στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, υπερίσχυσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν οι προηγούμενες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι η συζήτηση αυτή, η οποία είναι απολύτως θεμιτή, δεν έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση που ζούμε”, πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:25