24/07/2019 06:18:52

Mια από τα ίδια

Mια από τα ίδια   - Media

Το ερώτημα που τίθεται στην κυκλοφορία λόγω επικαιρότητας είναι πλέον «τι περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση;». Το ζήτημα, ωστόσο, είναι αν μας περισσεύει χρόνος για να ελπίζουμε ή αν έχουμε εξαντλήσει και τα τελευταία ίχνη ελπίδας στις… αναλύσεις, τις διαδηλώσεις, τις εκλογικές αναμετρήσεις, τις επαναστατικές διακηρύξεις και τα κατηγορητήρια κατά του μνημονίου. Καθώς φαίνεται, στη χώρα μας δεν επιζητούμε λύσεις, αλλά κάποιον για να του φορτώσουμε το φταίξιμο. Αυτό μας ικανοποιεί: το κατηγορητήριο, ο ηδονικός λόγος της καταγγελίας, η ηρωικοεπική μετωπική σύγκρουση με όλους και όλα, όπως τόσο κουραστικά πλασάρει η Αριστερά.

Καθώς είδαμε, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση με πολλά από τα στελέχη των αλήστου μνήμης κυβερνήσεων Καραμανλή, τον οποίο να μου επιτρέψετε να θεωρώ ως τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για το κατάντημα της χώρας. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή προέχει το τι μέλλει γενέσθαι. Θα καταγγείλουμε το μνημόνιο, θα απαγκιστρωθούμε, θα ζούμε υπό το επαναστατικό αντιμνημονιακό πρόταγμα των ανακοινώσεων της νέας ξανθής πασιονάριας, της κυρίας Δούρου ή θα κάνουμε καμιά μεταρρύθμιση να βελτιωθεί η κατάσταση του ημιθανούς κράτους;

Στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αν και δεν έλειψαν τα ψεύδη, οι πολιτικαντισμοί και η λαϊκή ρητορική, το βάρος έπεσε κυρίως στην αποσιώπηση. Αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι η χώρα είναι κλινικά νεκρή και τα πολιτικά κόμματα διαγκωνίζονταν να αναλάβουν την εργολαβία της κηδείας. Αποκρύφτηκαν έντονα όλα τα βασικά προβλήματα – οι περίφημες πλέον αναγκαίες μεταρρυθμίσεις – στο όνομα μιας χυδαίας ρητορικής που ξαναέπαιξε το έργο «λεφτά υπάρχουν» σε μια σειρά κωμικοτραγικών εκδοχών. Στη χώρα μας ο κόσμος ζει με την κρυφή και πλέον ανομολόγητη ελπίδα να ξαναέλθουν οι καλύτερες μέρες. Αυτό πρέπει να καταργηθεί ως συλλογική επιθυμία. Δεν θα ξαναζήσουμε καμιά εκδοχή τού «για ακόμα καλύτερες μέρες». Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές, όπως σαφές πρέπει να καταστεί στα περισπούδαστα κυβερνητικά σχήματα σωτηρίας ότι δεν γίνεται να πληρώνουν οι φτωχοί και να φοροδιαφεύγουν προκλητικά όχι μόνο οι πλούσιοι και το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και μια σειρά επαγγελματικών συντεχνιών που αρνούνται να συνεισφέρουν. Πρέπει να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση. Όπως πρέπει να μπει μια τάξη με τα κάθε είδους γνωστά μεγαλολαμόγια αυτού του τόπου και κυρίως όλους εκείνους που χειραγωγούν την κοινή γνώμη με – δανεικά κι αγύριστα – λεφτά της κοινωνίας και ανεβοκατεβάζουν πρωθυπουργούς και κυβέρνησης εθνικής ή μη σωτηρίας.

Τα προβλήματα της χώρας σε ό,τι μας αφορά στο εσωτερικό είναι γνωστά και με αυτά πρέπει να αναμετρηθούμε σκληρά. Είναι όλα αυτά που δεν αναδείχτηκαν στις δυο πρόσφατες προεκλογικές αναμετρήσεις γιατί σε τελευταία ανάλυση υπάρχει λαϊκή αντίδραση. Κάποτε πρέπει να συζητηθεί πολιτικά η εκδοχή που υποστηρίζει ότι ο λαός πολλές φορές δεν θέλει να ακούσει την πραγματική αλήθεια. Αυτό το δύσκολο έργο οφείλει να αναλάβει το πολιτικό μας σύστημα και η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση αν θέλει να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στο παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Να ομολογήσει όλη την αλήθεια στον λαό, να τον πείσει και να ανοίξει ο δρόμος για τη σωτηρία της χώρας. Κάθε άλλη επιλογή είναι καταδικασμένη. Όπως καταδικασμένες είναι και οι κομματικές επιλογές με τις πρόσκαιρες νίκες που βασίζονται σε δανικά αποτελέσματα.

Για άλλη μια φορά φανήκαμε όλοι μας ανάξιοι των περιστάσεων. Κάποιοι στην παρούσα συγκυρία πολιτεύονται όπως στα πρόσφατα χρόνια η χώρα, με δάνεια δίχως αντίκρισμα, με δανεικές ψήφους δίχως δυνατότητα εκπλήρωσης. Χρεώνονται υποθηκεύοντας τις τελευταίες εναπομείνασες ελπίδες του λαού. Η χρεοκοπία βρίσκεται μπροστά τους και οι εξελίξεις θα το επιβεβαιώσουν. Για τη χώρα πάντως ένα είναι σίγουρο: ότι δεν χρειάζεται ιδεολογικοπολιτική κηδεμονία, αλλά μια πρακτική αποτελεσματική, χειρουργική πολιτική πάνω στις γνωστές και διαγνωσμένες παθογένειες του νεοελληνικού κρατιδίου.

Ωστόσο, το αν έχουμε περιθώρια να τρέφουμε ελπίδες είναι ένα ζήτημα που σύντομα θα απαντηθεί, μια και ο χρόνος μας κατά πάσα πιθανότητα έχει λήξει, και όλα όσα λέγονται στην πραγματικότητα βρίσκονται στον δρόμο μιας προαναγγελθείσας καταστροφής.

 

 

xenofonb@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.