search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:43
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Απουσία περιοριστικών μέτρων στη Σουηδία – Αντιδρά η πλειοψηφία (Video)

31.03.2020 10:51
Η Σουηδία πέρασε το όριο των 2.000 νεκρών από κορωνοϊό - Media

 

Ενώ ολόκληρη η Ευρώπη μάχεται κατά του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα όπως απαγόρευση εξόδου, κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, η Σουηδία φαίνεται να τραβά τον δικό της δρόμο, επιμένοντας στο μοντέλο “ανοσία αγέλης”, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας αντιδρά.

Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σουηδία ξεπερνούν τις 3000, ενώ 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό ιό. Παρ’ όλ’ αυτά, ο δημόσιος βίος της χώρας δεν έχει παραλύσει όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με την κυβέρνηση να αρκείται σε συστάσεις.

Οι πολίτες καλούνται απλώς να παραμένουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές με ηλικιωμένους.

Την ίδια στιγμή, εστιατόρια και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, η είσοδος ευρωπαίων πολιτών στη Σουηδία εξακολουθεί να επιτρέπεται, ενώ εν όψει των διακοπών του Πάσχα τα χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να πλημμυρίσουν με κόσμο.

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι Σουηδοί με την ίδια χαλαρότητα την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αρκετοί είναι οι διαχειριστές χιονοδρομικών κέντρων που ζητούν από μόνοι τους να μπει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο Jämtland Härjedalen που όπως μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός SVT, ζητά από τις υγειονομικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις.

Αντίστοιχη ανησυχία έχει και η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας με τους περισσότερους να επιλέγουν να μείνουν στα σπίτια τους από μόνοι τους, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση.

Ο παθολόγος Τάσος Καξίρας που ζει και εργάζεται στη Σουηδία μιλώντας σε εκπομπή του OPEN, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του. Αναφερόμενος στο μέτρο που περιορίζει τις συναθροίσεις από 500 σε 50 άτομα, τονίζει ότι αυτό δεν προλαμβάνει κάτι, ενώ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι Γυμνάσια και Λύκεια έχουν κλείσει, παραμένουν ανοιχτά τα Δημοτικά -οι ηλικίες δηλαδή που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα- μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο ποσοστό ιικού φορτίου, ακόμα κι αν τα ίδια παιδιά δεν εκδηλώσουν συμπτώματα. Το μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να “σώσει” τη Σουηδία, υπογραμμίζει, είναι η διαφορετική κοινωνική δομή της χώρας, με την έννοια ότι οι ηλικιωμένοι (γιαγιάδες, παππούδες) δε μένουν με τα παιδιά. 

Ρεκόρ μαζικών απολύσεων στη Σουηδία

Από την άλλη, η κυβέρνηση στη Σουηδία ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα μεγάλο εύρος μέτρων, που περιλαμβάνει κι εγγυήσεις δανείων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορολογική αμνηστία και χορήγηση επιπλέον ρευστότητας στις τοπικές αρχές, προκειμένου να τις βοηθήσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η χώρα καταγράφει ήδη ρεκόρ μαζικών απολύσεων με περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους να ειδοποιούνται μέσα στον Μάρτιο πως τερματίζεται η εργασιακή τους σχέση το. Πιο συγκεκριμένα 36.800 ήταν οι άνθρωποι που έλαβαν ειδοποίηση για τερματισμό της εργασιακής τους σχέσης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με 3.292 τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

«Ποτέ δεν έχουμε δει τόσο υψηλούς αριθμούς μέσα σε έναν μήνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που απολύθηκαν, διπλασιάστηκε» δήλωσε η Ανίκα Σάντεν, επικεφαλής αναλύτρια στη Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης στη Σουηδία, προσθέτοντας πως τα έκτακτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση θα σώσουν κάποιες θέσεις εργασίας.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να επιδράσουν σε μία ελάττωση του αριθμού των απολύσεων. Αλλά εκείνο που πρωτίστως καθορίζει πόσο αυξάνεται η ανεργία είναι το πόσο μακρά θα είναι η κρίση» ξεκαθάρισε.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:42